Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Lemur
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Od wielu lat piechota stykała się z następującym problemem: jak oddać celny strzał nie narażając się na ogień nieprzyjaciela i niechybną śmierć przez nadmierne wychylanie się zza osłony?. Przez wiele lat dzięki pomysłowości żołnierzy radzono sobie z tym problemem z różnym skutkiem.
Podczas I WŚ Anglicy (a potem Niemcy) wynaleźli urządzenie do strzelania zza ukrycia. Zwykły karabin powtarzalny umieszczano nad okopem, poniżej linii karabinu znajdowały się mechanizmy i układ luster przenoszący obraz niżej. Dzięki takiemu rozwiązaniu strzelec mógł czuć się w miarę bezpieczny i naprawdę całkiem celnie strzelać.
Jednak takie urządzenie było przydatne tylko podczas wojny pozycyjnej. Jego rozmary uniemożliwiały wygodną mobilność pod ogniem nieprzyjaciela. Przez wiele lat ze względu na samą ekstremalność pomysłu, idea została pomijana. Aż wreszcie izraeleski pułkownik -Amos Golan, postanowił rozwiązać ten problem. Wynikło to z jego osobistych doświadczeń, wielu z jego żołnierzy zginęło wychylając się zza przeszkód terenowych by rozpoznać sytuację. Wraz z Asafem Nadelem wpadł na pomysł skonstruowania broni która uchroni żołnierzy przed niebezpiecznym wystawianiem i demaskowaniem swojej pozycji. Tak w końcu roku 2000 powstała bardzo oryginalna i praktyczna broń - Cornershot. Broń jest produkowana izraelsko-amerykańską firmę Corner Shot Holdings, LLC.

Cornershot to broń specjalnego przeznaczenia skonstruowana dla wojska i oddziałów specjalnych. Powstały cztery jej warianty: standardowa, 40 mm granatnik, karabinek APR i wersja p-pancerna. Jej główną zaletą jest możliwość strzelania zza osłony bez ujawniania swojej pozycji. Jej przednią część można regulować w zakresie 60 stopni. Jest wyposażona w 2 kamery (znajdujące się na przodzie broni), działające w wysokiej rozdzielczości z szerokim polem obserwacji i zoomem. To pozwala żołnierzowi eliminację wroga bez ryzykowania własnego życia (CQB i walka w terenie zurbanizowanym). Przednia i tylnia część broni są połączone ze sobą stalowym zawiasem. Wszystkie modele posiadają 2,5 calowy, kolorowy monitor pozwalający na obserwację podczas dnia i nocy. Jest dostępnych wiele rodzajów kamer i składanych kolb.
Broń jest została zaakceptowana przez brytyjski MON, jest używana przez amerykański SWAT i izraelskie siły zbrojne.

Wersje:

Standard Posiada wmontowany pistolet samopowtarzalny ze zdalnie sprzężonym mechnizmem spustowym z tyłu broni. Broń ma długość 820 mm i waży 3,85 kg.
granatnik 40 mm Jest ładowany odtylcowo (jak M-79). Strzela pełną gamą amunicji 40 mm. Prędkość początkowa granatu M-406 to 74,7 m/s. Do celów punktowych celność do 150 m, do celów powierzchniowych, rażonych odłamkami celność do 350m.
APR (Assault Pistol Rifle) W przedniej częśći broni montowana jest "broń szturmowa" strzelająca amunicją 5,56X45 mm. Magazynki kompatybilne z systemem M-16. Skuteczność do 250 m.
CornerShot Panzerfaust To broń do zwalczania opancerzonych pojazdów wroga. Przednia część może się obracać o 90o.

Załączniki:
cornershotsilencerty9.jpg
cornershotsilencerty9.jpg [ 21.91 KiB | Przeglądany 1353 razy ]
cornershotpfdl2.jpg
cornershotpfdl2.jpg [ 10.12 KiB | Przeglądany 1804 razy ]
corner40mmaq9.jpg
corner40mmaq9.jpg [ 42.4 KiB | Przeglądany 1351 razy ]

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

O kurna, ale broń :D Kiedyś widziałem podobną ale chyba starszą, coś mi świta po głowie, że już kiedyś były takie projekty. Szkoda, że polska policja nie ma takiej broni na swoim wyposarzeniu, nie musieliby rydzykować trafienia.

*
Lemur
Awatar użytkownika
Starszy sierżant
Starszy sierżant

No, bo jak ich Rydzyk prześwięci... :D.
Parę takich rozwiązań było, np. Krummlauf.

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Niezła giwerka - przydałoby się coś takiego w Jagged Alliance jako standardowe wyposażenie najemników :one: gra byłaby wtedy chyba nieco za łatwa :)

*
Lemur
Awatar użytkownika
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Zdecydowanie za łatwa :) . Chociaż mi brakuje w JA, SS i Brygadzie możliwości wychylania się zza przeszkody i oddania strzału ze "zwykłej" broni. Przydałoby się takie strzelanie "zza węgla". Zawsze programiści mogliby obniżyć przy takim strzelaniu współczynnik celności.

*

snick
Awatar użytkownika
Starszy chorąży sztabowy
Starszy chorąży sztabowy

Cytuj:
Kiedyś widziałem podobną ale chyba starszą, coś mi świta po głowie, że już kiedyś były takie projekty.

Właśnie mi też się coś tak kojarzy... Chyba rosyjskiej produkcji to bylo. W każdym razie opierało się na podobnych założeniach

A co do policjantów - antyterroryści mają na wyposażeniu coś zdecydowanie mniej skomplikowanego, ale również skutecznego. Tzw. lusterka taktyczne. Zainteresowanych zdjęciami zapraszam tu -> http://www.specops.com.pl/taktyka_czarn ... mirror.htm

*
lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Były takie "lusterka" w grze SWAT (no w końcu antyterrorka to musi coś mieć ;) ). W sumie ja wolę najpierw dowiedzieć się co jest za rogiem a dopiero później wybiegać jak idiota :D

*
Nowy temat Odpowiedz w temacie