Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
Wigen
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Jak w temacie

Ale teraz pytanie. Czy tarcza antyrakietowa która ma powstać w Polsce ochroni nasz kraj przed niebezpieczeństwem czy może być zupełnie odwrotnie?

Warto przypomnieć że baza antyrakietowa ma powstać w miejscowości Redzikowo w woj. pomorskim. Stacjonować ma w niej ok. 300 wysoko postawionych rangą żołnierzy i oficerów amerykańskich. Budowa owej bazy ma rozpocząć się w 2009 roku a zakończyć w 2014.

Ostatnio zmieniony 20 sie 2008 22:00 przez Wigen, łącznie zmieniany 1 raz

*

zadra666
Starszy chorąży sztabowy
Starszy chorąży sztabowy

Już nawet nie chce mi się śmiać jak słyszę takie coś " Nie chcemy być tarczą USA ! " hmmm
Ja w tym temacie jestem za , a nawet przeciw ....

*

GrU
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

i to co dostaniemy wyrzutnia rakiet jakiś tam potrafi przechwycić 98 celów, czyli z zalewu tysięcy ruskich rakiet 98 nie doleci do celu (prawdopodobnie wiele więcej nie doleci z powodu awarii :D).
Co do tarczy, mi to lotto.

*

Popers
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

Hmmm to zależy. Pewnie w najnowszym "Paporcie WTO" będzie dobra analiza. Z codziennych gazet ch*** można się dowiedzieć. Patrioty istnieją od lat 70-tych, ale te stare wersje są dziś gówno warte. Jeśli dostajemy te nowe PAC-2/ PAC-3 i tech do nich to zajebiście. Jeśli stare gówno, to nawet nie warto zawracać sobie głowy. Mam nadzieje że nasi generałowie wiedzieli co robią i wynegocjowali prawa do najnowszej radiolokacji i systemów plot. Bo jeśli nie, to strzelamy sobie w stopę. Z dostępnych danych wynika, ze jednak póki co jest to dobra decyzja. Czas pokaże.

Ostatnio zmieniony 21 sie 2008 05:18 przez Popers, łącznie zmieniany 1 raz

*

Wigen
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Co do uzbrojenia tych baz to Polska dostanie takie pociski jak:

-mobilne zestawy Patriotów PAC-3 i PAC-2/MEADS
-wyrzutnie THAAD
-pociski GBI

*

Popers
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

bardzo ładnie, ale nie DOSTANIE, a KUPI. Zabulimy za nie. Aczkolwiek i tak jest dobrze ,bo tę technologię nie jest łatwo dostać, nawet za pieniądze. Amerykańce bardzo strzegą swoich najnowszych osiągnięć, bo w sumie jest co chronić. Mam nadzieję, że dostaniemy wgląd do planów konstrukcyjnych tych cudeniek, bo ten tech jest najnowocześniejszy na świecie w swojej dziedzinie.

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Mi tam to trochę rybka - gdyby nie podpisano i tak bym to raczej olał. Konfliktu z Rosją raczej się nie obawiam, ponieważ to by oznaczało IIIWŚ (albo i IV jeżeli liczyć Zimną Wojnę) - NATO, a poza tym coś w tej umowie ma być niby zawarte, że USA traktują teren Polski jak swój własny w razie ataku. Ale jak napisał Popers, z niektórych źródeł informacje są byle-jakie więc nie wiem czy to pewne.

Cieszy natomiast to, że polska armia będzie nowocześniejsza, nawet jeżeli będzie musiała za to zapłacić (a co jest w życiu za darmo?).

*
Jaahquubel
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Jedną bakterię Patriotów mamy chyba dostać, a więcej dokupić sobie spod lady (taniej).
Cały pic z tą tarczą polega na tym, że ona nigdy się nie przyda. A jeśli już, to pewnie w ogóle nie zadziała. Ale nie o to chodzi. Chodzi o to, że w ten sposób dostajemy stałe łącze do koryta z hamerykańskimi technologiami. Wiadomo, że nie tymi z najwyższej półki, bo tych to oni między resortami sobie nie przekazują, ale dostaniemy więcej niż świat całkiem zewnętrzny.
W "Gościu niedzielnym" był ciekawy artykuł o tarczy:

Tomasz Rożek "Na tarczy z negocjacji" dział Polska i świat, Gość Niedzielny, artykuł z numeru 29/2008 z 20-07-2008

W ogóle, w Gościu co i raz jest coś ciekawego.

*
Nowy temat Odpowiedz w temacie