Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę   1, 2  Następna
Autor Wiadomość
momo78
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Byc może to sie okaże głupie pytanie, ale czy moglibyście mi powiedzieć coś na temat amunicji w 1.13? Chodzi mi o rodzaje amunicji i kolory na magazynkach. Widziałem np białe, zielone itp. Nie wiem jednak jakie mają właściwości. ;-)
Proszę o pomoc.

I can feel it. My mind is going. There is no question about it.
I can feel it. I can feel it. I can feel it.
I'm a... fraid.

*

XBARTEKX
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

Chciałbym nieco odświeżyć temat bo też mam dylemat jeśli chodzi o amunicję bo jeżeli jest jakaś lepsza od ap lub hp to chciałbym ją poznać ;].

*
QbasH
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Z tego co wiem to różowa amunicja jest lepsza od AP natomiast zielona lepsza od HP...

*

XBARTEKX
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

A biała ??

*
momo78
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

QbasH pisze:
Z tego co wiem to różowa amunicja jest lepsza od AP natomiast zielona lepsza od HP...

Ja miałem taką sytuacje: strzeliłem z zielonej do goscia i jeden strzał odebrał mu ok 170hp a gdy strzeliłem do następnego to nie odebrało mu nic.
Aha jest amunicja, chyba żółta co świeci gdy się nią strzela, ponoć pomaga w strzelaniu serią.

I'm a... fraid.

*

QbasH
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Cytuj:
a gdy strzeliłem do następnego to nie odebrało mu nic.

Koleś miał lepszą kamizelke bądź ten pierwszy jej wcale nie posiadał.
Z tego co wyczytałem w opisach w grze biała jest celniejsza przy strzelaniu serią.

*

momo78
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Ja się bardzo zdziwiłem gdy strzelił do mnie gościu świecącą amunicją, myślałem ze to jakiś no nie wiem miotacz ognia :P :crazy:

I'm a... fraid.

*

zadra666
Starszy chorąży sztabowy
Starszy chorąży sztabowy

Dodatkową zaletą "świecącej" jest to , że jeśli trafimy wroga w nocy to podświetli nam pozostałych żołnierzy wokół niego :P

*

XBARTEKX
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

Ale przy okazji może nas zdemaskować jak puścimy seryjkę ;].

*
zadra666
Starszy chorąży sztabowy
Starszy chorąży sztabowy

Hmmm nie lubię "Świetlików" ... Wole skradać się te pare minut i przed samymi plecami wroga odpalać serię z fala :D

*

vai1987
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

Szara - najsłabsza - bierze mało nieopancerzonemu przeciwnikowi a z kevlarem jeszcze mniej
Czerwona - zadaje srednie obrazenia, czy to z pancerzem czy bez - ogólnie dobra
Niebieska - zadaje duze obrazenia nieopancerzonemu, z kevlarem ... 0
Zółta - oswietla droge przebyta przez pocisk
Rózowa - najlepsza - zadaje duze obrazenia czy to z pancerzem czy to bez.
Biała - Zwieksza zasieg broni o 10
Zielona - Wielkie obrazenia bez pancerza, niewielkie badz zerowe przy kevlarze

*

momo78
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Hehe dzięki czy to juz wszystkie?

I'm a... fraid.

*

vai1987
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

Hm z tego co sie orientuje tak, nie licze tu takich rzeczy jak strzałki itp.
A własnie sa jeszcze pociski Cold - lodowe, które kosztuja mniej i nie zauwazyłem róznic np. pomiedzy strzelaniem zwyklym pociskiem czerwonym a tym "cold"

*

Kelly
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

Jak masz tłumik to amunicja "cold" wycisza broń a przy zwykłej amunicji tłumik może nie wyciszyć i wróg cię usłyszy. Jednym słowem poddźwiękowa amunicja.

*
Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Typy amunicji:

Full Metal Jacket : amunicja pełnopłaszczowa, typowa amunicja wojskowa do broni krótkiej, ma dość dobre parametry przeciwpancerne ale nie zadaje większych obrażeń.

Armor Piercing (czerwona): amunicja przeciwpancerna, typowa amunicja do wojskowej broni długiej oraz zaawansowana amunicja przeciwpancerna do broni krótkiej, ma lepszą penetrację niż FMJ a zadaje takie same obrażenia.

Jacketed Hollow Point (niebieska): typowa amunicja cywilno-policyjna skonstruowana z myślą o wysokiej skuteczności i niewielkiej penetracji, zadaje większe rany niż amunicja AP lub FMJ ale zdecydowanie gorzej radzi sobie z pancerzem (nadaje się najwyżej przeciwko stalowym hełmom i kamizelkom ochronnym). Polecana do tego do czego ją stworzono -polowania.

Glaser safety slug (zielona): Bardzo droga amunicja cywilna opracowana z myślą o bardzo ograniczonej penetracji, pociski nie są z ołowiu a z plastiku wypełnionego ołowianym śrutem, amunicja ta zadaje bardzo wysokie obrażenia ale bardzo źle radzi sobie z jakimkolwiek pancerzem. Zalecana do polowania, szczególnie na Crepitusy.

Match (biała): Amunicja wyczynowa, ładowana ręcznie z wykorzystaniem starannie odważonych dawek prochu i wyselekcjonowanych pocisków, w broni długiej posiada parametry amunicji AP a w broni krótkiej FMJ, poza tym dzięki zwiększonej celności zwiększa zasięg maksymalny broni, jest wysoce polecana snajperom.

Tracer (żółta): Smugowa, amunicja ta zostawia za sobą cienką smużkę dymu za dnia oraz drobną świetlistą poświatę w nocy, dzięki temu że wiemy gdzie lecą pociski mamy mniejszy rozrzut w ogniu ciągłym, ponieważ smugi widoczne są dla wszystkich amunicja ta nie jest zalecana do skrytych operacji a tym bardziej dla snajperów. Parametry przeciwpancerne jak AP (broń długa) i FMJ (broń krótka). Warto wspominać że szkoda tej amunicji do broni powtarzalnej i półautomatycznej?

AET -Advanced Energy Transfer (fioletowa): Pierwotnie opracowana przez Francuzów jako amunicja policyjna, miała za cel zminimalizować penetrację, osiągnięto to przez zastosowanie bardzo lekkiego pocisku który połączony ze zwiększonym ładunkiem prochowym dawał zwiększoną prędkość początkową. W grze jest trochę inaczej ponieważ amunicja ta ma podwyższoną zarówno penetrację jak i moc obalającą (lepiej radzi sobie z pancerzem i zadaje większe rany) ale pomimo jej statystyk działa bardzo podobnie do amunicji AP i różnica w działaniu nie jest warta różnicy w cenie.

Cold-loaded: amunicja o zwiększonej masie pocisku i zmniejszonym ładunku, ma prędkość poddźwiękową dzięki czemu jest o wiele cichsza jeżeli stosujemy ją z tłumikiem, ma też trochę mniejszą moc i zasięg.

Buckshot: Loftka/gruby śrut, cywilna amunicja do celów obronnych, posiada całkiem niezłą moc obalającą, kiepsko radzi sobie z pancerzem.

Slug: Brenneke, amunicja do strzelb zawierająca pojedyńczy gwintowany pocisk, ma lepsze parametry przeciwpancerne i zwiększa zasięg broni jednocześnie nie dając premii jaką jest wystrzelenie kilku pocisków na raz (jako ciekawostkę dodam że poza grą postrzał takim pociskiem w ciężką kamizelkę nie chronioną osłonami ceramicznym powoduje ciężki krwotok wewnętrzny pomimo całkowitego braku penetracji).

Lock buster: Kolejny typ amunicji do strzelb, nadaje się wyłącznie do rozwalania zamków (jest tak samo skuteczna jak dobry ślusarz choć sporo tańsza i o wiele głośniejsza).

Ostatnio zmieniony 18 mar 2009 18:03 przez Stridingshadow, łącznie zmieniany 3 razy

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   1, 2  Następna