Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
Assur-ad-mu
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Witam

Mam kolejny problem z tworzeniem własnego MODa do JA2 1.13. Mianowicie nie wiem jak dodać nowe rodzaje kieszeń do pakunków, plecaków itp. Edytuje pliki Silhouettes.sti (w folderze Data), Pockets.xml (w folderze Data 1.13). Oda pliki edytuje ręcznie. Potem będę dodawał kamizelki w XML editor. I tu się rodzi problem bo program nie chce się uruchomić po dokonaniu edycji wyżej wymienionych plików. Wyskakuje okno że błąd jest w pliku pockets.xml dokładnie z wprowadzonym odwołaniem do pliku Silhouettes.sti.

Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony 22 sty 2012 19:00 przez Assur-ad-mu, łącznie zmieniany 3 razy

*

Starchris
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Żeby dodać nowe rodzaje kieszeni do pakunków i plecaków to musisz je wdrożyć z poziomu kodu źródłowego. W pliku Pockets.xml możesz jedynie pozmieniać ilość przedmiotów jakie możemy włożyć do danej kieszeni.

Sam dodawałem w JA2 1.14 nowe kieszenie (duże, małe i na głowę) i żeby je dodać to potrzebna była poważna zmiana w aż w pięciu plikach kodu źródłowego. W kodzie źródłowym 1.13 jest tak samo. Po za tym trzeba podać położenie nowej kieszeni w ekwipunku najemnika, a to można tylko zrobić w kodzie źródłowym.

Jeśli twórcy 1.13 dodali możliwość tworzenia nowych kieszeni z poziomu pliku XML, to byłbym niebywale zdumiony i zaskoczony.

*

Assur-ad-mu
Starszy sierżant
Starszy sierżant

To jak jest to zrobione w DBB mod gdzie dostaje tylko pliki XML i nowe grafiki. W DBB nie dostajesz nowego pliku .exe. W folderze Data 1.13/interface znajduje się dodatkowy plik Silhouettes.sti w którym znajdują się dodane rodzaje pakunków. a w folderze Pocket.xml są one wyjaśnione (co które miejsce ma przenosić).

*

Starchris
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Assur-ad-mu pisze:
To jak jest to zrobione w DBB mod gdzie dostaje tylko pliki XML i nowe grafiki.

Nie jestem za bardzo zaznajomiony z DBB MOD ale wszystkie wersje, które są w dziale Download mają swój własny plik exe.

Assur-ad-mu pisze:
W folderze Data 1.13/interface znajduje się dodatkowy plik Silhouettes.sti w którym znajdują się dodane rodzaje pakunków.

Moim zdaniem to jest tylko i wyłącznie plik, który odpowiada za wyświetlanie grafiki na slotach w inwentarzu najemnika. Natomiast nie ma on żadnego znaczenia jeśli chodzi o ilość i rodzaj kieszeni w inwentarzu najemnika - za to odpowiada moim zdaniem kod źródłowy.

Najlepiej dla pewności zapytaj u źródła na Bear's Pit Forum. Ja wiedzy na temat jak to, co chcesz wykonać z poziomu plików XML nie posiadam (jeśli oczywiście da się to tak wykonać).

*

Assur-ad-mu
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Starchris pisze:
Nie jestem za bardzo zaznajomiony z DBB MOD ale wszystkie wersje, które są w dziale Download mają swój własny plik exe.

No i tu się mylisz. Specjalnie pobrałem żeby to sprawdzić jeszcze raz modyfikację: PossumDDB-MOD v5 Alpha która znajduje się w dziale download w kategorii DBB-MOD. nie posiada ona pliku wykonywalnego a jak można zauważyć w w folderze Data 1.13\interface znajduje się dodatkowy plik Silhouettes.sti w którym są wprowadzone widoczne zmiany w rodzajach pakunków.

Starchris pisze:
Moim zdaniem to jest tylko i wyłącznie plik, który odpowiada za wyświetlanie grafiki na slotach w inwentarzu najemnika. Natomiast nie ma on żadnego znaczenia jeśli chodzi o ilość i rodzaj kieszeni w inwentarzu najemnika (...)

Z tym się zgodzę ten plik odpowiada za wyświetlenie odpowiedniej grafiki ale są tam też wartości ile wybranych rzeczy można zmieścić w pakunku.

Ostatnio zmieniony 22 sty 2012 22:48 przez Assur-ad-mu, łącznie zmieniany 3 razy

*

Assur-ad-mu
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Problem rozwiązany. Wystarczyło edytować plik Silhouettes.xml w folderze data 1.13\TableData\Lookup

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie