Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
Czulu
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Szeregowy

Pograłem trochę w najnowszą wersję, i mam wrażenie że celność strzału moich ludzi jest sztucznie obniżona w stosunku do wroga. Na porządku dziennym mam sytuacje w których 2 moich najemników, z umiejętnościami stzeleckimi powyżej 90 strzelając z pełnego przycelowania, na leżąco trafiają 1 raz na 3 (strzelając np z karabinów szturmowych m4, w zasięgu skutecznego ognia). Tymczasem wrogowie rzadko kiedy nie trafiają na analogicznych dystansach i z porównywalnej broni. Czy można coś na to poradzić ?

*

micand1989
Awatar użytkownika
Major
Major

Czulu pisze:
Pograłem trochę w najnowszą wersję, i mam wrażenie że celność strzału moich ludzi jest sztucznie obniżona w stosunku do wroga. Na porządku dziennym mam sytuacje w których 2 moich najemników, z umiejętnościami stzeleckimi powyżej 90 strzelając z pełnego przycelowania, na leżąco trafiają 1 raz na 3 (strzelając np z karabinów szturmowych m4, w zasięgu skutecznego ognia). Tymczasem wrogowie rzadko kiedy nie trafiają na analogicznych dystansach i z porównywalnej broni. Czy można coś na to poradzić ?

Celowanie jest dość skomplikowane. Ale da się.

1) zależy od osprzętu karabinu. Na leżąco dwójnów - poprawia, chwyt przedni - pogarsza. Celowniki - w dzień - optyka, w nocy lasery.
2) umiejętności - z tym nie masz problemów
3) wypoczety najemnik - lepiej celuje
4) stan karabinu - każdy procent zepsucia powoduje zmiejszenie celności
5) specjalność najemnika - snajper będzie miał lepsze CTH ze snajperką, a "Broń automatyczna" lepiej z karabinkiem.

Mam dla ciebie radę:
Jak masz wroga na celowniku, nie skupiaj na maksa (tzn. nie żeby celownik był żółty, tylko biały. To jest przed ostatni poziom skupienia gdy już tylko kolor celownika się zmienia). Poza tym możesz sobie sprawdzić szanse na trafienie wciskając podczas skupiania "F". Na każdym poziomie skupienia poprawi ci się CTH. "Muzzle stability" powinno być jak najlepsze (najlepiej 100/100). Ja jeśli nie mam przy najmniej 70/100 to nie strzelam bo się nie opłaca. Tylko mój snajper z 100 strzeleckich trafia.

*

Czulu
Szeregowy

Dzięki, ale nadal ma wątpliwości cze podane detale dotyczą tylko mnie czy również mojego przeciwnika. Miałem bowiem taką sytuację gdy wróg trafiał razy 9/10 (sytuacja na najłatwieszym poziomie trudności, robiłem loada żeby to sprawdzić) z odległości wiekszej (jakieś 12 cm w porównaniu do 10 mierząc na ekranie) niż moi dobrze wyszkoleni najemnicy którzy pudłowali 2/3 strzały.

Ostatnio zmieniony 25 paź 2011 20:02 przez Czulu, łącznie zmieniany 1 raz

*

Agerom
Awatar użytkownika
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

MOBy mają full rest, czyli są świeżsi niż kurczaki z biedronki [chodzi mi o wypoczynek]. To w dużym stopniu poprawia ich celność, zwłaszcza w dzień. W nocy zauważyłem że wrogowie są ślepi jak krety i nie potrafią ustrzelić mojego IMPA z odległości 4-5 kroków. [to jest na easy, ja gram na insane i trafiają ZAWSZE :D]

*

Assur-ad-mu
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Zgodzę się z moim przedmówcą boty nigdy nie odpoczywają i mają 100% energii. Ale jeszcze się nie zdarzyło aby komputer mnie trafił 9/10 razy (Zawsze 3-4 razy wystarczyło aby położyć mi jednego) a gram na Insane. Co prawda w wielu przypadkach oni nawet razu mnie wystrzeliwują ale sam fakt. Celowniki bardzo podnoszą celność. Nie inwestuj w jakieś ACOGi czy inne celowniki dające przybliżenie nie większe niż 4x, bo to się nie opłaca. Kupuj od razu 7x i wybieraj pod nie broń. Oczywiście do wielu RKM-ów nie podłączysz nawet 4x ale szukaj optymalnego rozwiązania.

Każda z broni posiada coś takiego jak coolness (chyba dobrze napisałem) jest to stosunek najemnika do broni, jeśli broń ma niski ten wskaźnik to najemnik nie przykłada się do strzału. Często narzeka na broń. Miałem to raz z M4. W naprawie była najczęściej. Tego wskaźnika nie zobaczysz w grze. Tylko w XML Editorze.

Morale mają jeszcze wpływ na celność choć niewielki ale mają. Tym wyższe tym lepiej. Tym niższe tym najemnik mniej przykłada się do strzału.

Szukaj zawsze jakiegoś schronienia jak np. za drzewem czy kamieniem. komputer jest na tyle mądry że on wie których pozycji ty nie widzisz i tam się chowa. Co prawda jak jest pod obstrzałem snajperów to lata jak idiota zamiast iść w kierunku z jakiego strzelasz.

Ostatnio zmieniony 26 paź 2011 14:41 przez Assur-ad-mu, łącznie zmieniany 1 raz

*

micand1989
Awatar użytkownika
Major
Major

Assur-ad-mu pisze:
Zgodzę się z moim przedmówcą boty nigdy nie odpoczywają i mają 100% energii.

Niestety to prawda, muszą trochę polatać po sektorze to wtedy się zmęczą i będą potykać i upadać. Trzeba się wtedy schować w jakimś kiblu i czekać aż wytracą całą energię i tylko wyjść podobijać.
Assur-ad-mu pisze:
Celowniki bardzo podnoszą celność.

W dzień celownik optyczny jest głównym pomocnikiem.
Assur-ad-mu pisze:
Nie inwestuj w jakieś ACOGi czy inne celowniki dające przybliżenie nie większe niż 4x, bo to się nie opłaca. Kupuj od razu 7x i wybieraj pod nie broń. Oczywiście do wielu RKM-ów nie podłączysz nawet 4x ale szukaj optymalnego rozwiązania.

Zakładając lunete 7x bedziesz miał problemy jak ktoś ci wyskoczy zza rogu (celownik nie bedzie się skupiał do takiego poziomu który pozwalał by trafić celną serią albo singlem). ACOG 4x polecam do karabinów szturmowych, a 7x tylko do snajperek. Lunety 10x używam tylko w M82A2.
Assur-ad-mu pisze:
Każda z broni posiada coś takiego jak coolness (chyba dobrze napisałem) jest to stosunek najemnika do broni, jeśli broń ma niski ten wskaźnik to najemnik nie przykłada się do strzału. Często narzeka na broń. Miałem to raz z M4. W naprawie była najczęściej. Tego wskaźnika nie zobaczysz w grze.

Mylisz chyba ten wskaźnik z zużyciem broni, który to ma każda broń. I to właśnie on sprawia że broń się psuje. Pogarsza ten wskaźnik też amunicja AET.
Assur-ad-mu pisze:
komputer jest na tyle mądry że on wie których pozycji ty nie widzisz i tam się chowa. Co prawda jak jest pod obstrzałem snajperów to lata jak idiota zamiast iść w kierunku z jakiego strzelasz.

Lata bo nie wie skąd pada strzał. Jak walisz przez połowe sektora, to komputer nie biegnie na ciebie bo wie że i tak w następnej turze zostanie zabity. Komputer chowa się po to żebyś ty ryszył swoich ludzi i podszedł do niego a wtedy on ma większe szanse, bo ty wchodzisz w jego zasięg.

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie