Jestem fanem serii JA2 odkąd miałem z tą grą pierwszy raz do czynienia. 2ke przeszedłem paro krotnie, UB2.5 także. Kilka lat później kupiłem JA2:Wildfire, ale doszedłem do 2 miasta i wyłączyłem (gra była praktycznie identyczna).
Teraz przymierzam się do Wildfire'a na poważnie, gdyż zainteresowała mnie opcja gry na najlepszym modzie jakim niewątpliwie jest 1.13. Chciałbym jednak dopytać Was, fanów serii o opinie w kilku sprawach, liczę na pomoc:
1. Czy Wildfire oferuje zmiany fabularne? Grałem kilka godzin i NIC nie zauważyłem (a przynajmniej nie pamiętam - to było kilak lat temu). Jeżeli nie, to co w Wildfire może przyciągać? Jedyne co zauważyłem to:
~Nowe mapy.
~Rozdzielczość.
~Podniesiony limit najemników.
~Poziom trudności
~samoobrona
~uzbrojenie
~większy realizm
Jaggeda zawsze kochałem za fabułę, muzykę i klimat. Kupując Wildfire'a liczyłem na znaczną modyfikację samej fabuły, ale za razem grałem zbyt krótko(więcej nie dałem rady), aby móc rzetelnie ocenić ten dodatek. Co jeszcze zasługuje na uwagę i czy mają miejsce (choć minimalne) modyfikacje fabularne?
2. Czy JA2 + 1.13 + Wildfire oferuje wszystko to, co sam Wildfire? Jeżeli nie, to co zostało pominięte? Bo nie wiem czy nie zrobię podejścia pod samego wildfire'a, bez 1.13.
3. Jak wygląda wersja PL? Bo pamiętam że grając w JA2 1.13 miałem problem z chociażby zakupieniem sprzętu w sklepie internetowym spowodowane językiem angielskim + błędami czcionek. Teraz z angielskim stoję zdecydowanie lepiej, ale wolałbym zagrać w wersję PL/po części PL.
4. Czy nie będzie problemu z odpaleniem gry na Ubundu/Win7 x64 Ultimate?
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi, bez nich nie wystartuję z grą. l

JA2 1.13 wprowadza ogromne zmiany techniczne, sporo nowego wyposażenia i jeszcze więcej, ale bez zmian w fabule.