Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
Qbiak
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Szeregowy

Ostatnio postanowiłem od nowa pograć w JA 2 1.13 i tak się zastanawiam czy poziom trudności w modyfikacji nie został przesadzony? Grałem w 1.13 jakieś 2 lata temu i na poziomie expert całkiem nieźle się grało. Było wyzwanie, ale do przełknięcia. Teraz natomiast od razu w Drassen (na poziomie expert) jestem co chwilę atakowany w hordach po 10, 20, 35 przeciwników przy czym w każdej grupie jest spora część elitarnych żołnierzy. Nie mam czasu nawet za bardzo wyszkolić samoobrony. To normalne na takim poziomie trudności? Poziom trudności został tak wyśrubowany przez te dwa lata czy to tylko taki 'bug' jakich zresztą pełno w modzie? :P Druga sprawa, czy da się już w trakcie gry zmienić poziom trudności na experienced?

*

Ormus n2o
Plutonowy
Plutonowy

W trakcie gry nie można zmienić poziomu trudności. A to o czym mówisz to TRIGGER_MASSIVE_ENEMY_COUNTERATTACK_AT_DRASSEN .
Powoduje to wielkie posiłki dla Drassen jak to mówi królowa w filmiku. Trzeba przed rozpoczęciem gry zmienić to ustawienie na false w INI Editor.

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Qbiak pisze:
Ostatnio postanowiłem od nowa pograć w JA 2 1.13 i tak się zastanawiam czy poziom trudności w modyfikacji nie został przesadzony?

Poziom trudności można przecież zmienić, a szczegóły każdego poziomu trudności można ustawić w plikach gry.
Dzięki temu modyfikacja nadaje się zarówno dla początkujących, weteranów, i wiecznych malkontentów.

Qbiak pisze:
To normalne na takim poziomie trudności?

Normalne.
Wszystkie poz. trudności w v1.13 są nieco wyższe od swoich odp. w JA2, jednak dzięki takim udogodnieniom jak lepsza dostępność sprzętu, full item drop, i możliwość hurtowej sprzedaży łupów gracz ma spore możliwości radzenia sobie ze zwiększoną trudnością rozgrywki
(tak, powinieneś koniecznie włączyć sobie w opcjach gry 'full item drop').

Qbiak pisze:
Druga sprawa, czy da się już w trakcie gry zmienić poziom trudności na experienced?

Możesz w plikach gry (bodajże JA2_Options) ustalić takie same wartości wszystkich zmiennych expert'a, jakie są normalne na experienced.
Wtedy będziesz miał niemal to samo, co grając na niższym poziomie trudności.

Jednak jest problem, a mianowicie niektóre zmiany zachodzą dopiero po rozpoczęciu nowej gry.

Najlepiej byłoby poszperać w pliku JA2_Options (folder Data-1.13), i zacząć nową grę.

*

Assur-ad-mu
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Z tego co wiem nie da się zmienić poziomu trudności podczas gry. Jeśli chodzi o mnie to gram na Insane, w którym zmodyfikowałem inwentarz przeciwników na dużo lepszy od samego początku i nadal jest dla mnie za prosty. A jak grałem na Expert wcześniej to nie mogli mnie zatrzymać... może tylko udałoby im się w Medunie :)

*

Qbiak
Awatar użytkownika
Szeregowy

Ormus n2o pisze:
W trakcie gry nie można zmienić poziomu trudności. A to o czym mówisz to TRIGGER_MASSIVE_ENEMY_COUNTERATTACK_AT_DRASSEN .
Powoduje to wielkie posiłki dla Drassen jak to mówi królowa w filmiku. Trzeba przed rozpoczęciem gry zmienić to ustawienie na false w INI Editor.

Hehe, w takim razie gram dalej, zostałem wyzwany przez Assur-ad-mu do dalszej gry :ok: Mam tylko nadzieję, że te ataki nie będą trwać w nieskończoność :D

@Stridingshadow

Dzięki za szybka odpowiedź :-) W ogóle to witam, może zagoszczę na forum troszkę dłużej.

Ostatnio zmieniony 23 sie 2010 15:58 przez Qbiak, łącznie zmieniany 1 raz

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Qbiak pisze:
W ogóle to witam, może zagoszczę na forum troszkę dłużej.

Mamy taki dział, w którym nowi użytkownicy się przedstawiają stałym bywalcom.
Załóż tam nowy temat, żebym mógł Cię zaprosić do zbrojowni :D

*

hutnik
Awatar użytkownika
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Stridingshadow pisze:
możliwość hurtowej sprzedaży łupów

Co przez to rozumiesz? Jak mozna sprzedac zdobyczny sprzet i gdzie jest najblizszy kupiec na poczatku gry? Bo szczerze powiedziawszy nigdy nie sprzedawalem lupow w zwyklym JA2, ale w v.1.13 chetnie bym skorzystal z tej mozliwosci :)

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

hutnik pisze:
Co przez to rozumiesz? Jak mozna sprzedac zdobyczny sprzet i gdzie jest najblizszy kupiec na poczatku gry? Bo szczerze powiedziawszy nigdy nie sprzedawalem lupow w zwyklym JA2, ale w v.1.13 chetnie bym skorzystal z tej mozliwosci :)

Jest jakiś skrót klawiszowy (powinien być readme moda), który umożliwia sprzedaż całego inwentarza sektora po cenach hurtowych.

*

Ormus n2o
Plutonowy
Plutonowy

W ekranie ekwipunku sektora (na mapie strategicznej) Alt + lewe kliknięcie. Alt + Shift + lewe kliknięcie sprzedaje wszystko w "slocie". Znaczy jak masz na przykład 8 granatów w slocie na ekranie ekwipunku to sprzedaje all 8. Zobacz sam. Nie pomyl tylko Alt z Ctrl bo Ctrl kasuje przedmioty :P.

*

hutnik
Awatar użytkownika
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Wooow czemu ja tego wczesniej nie wiedzialem? Wprawdze ceny sa naprawde mocno "hurtowe", ale juz jeden sektor w Drassen na expercie to ponad 2tys. do przodu (a na tym poziomie to duzo).

Z tymze LEWY ALT SPRZEDAJE a PRAWY ALT KASUJE. Nie pomylcie sie :)

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie