Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
fogtrin
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Mam takie pytanie, czy u was też milicja zachowuje się idiotycznie? M. in biegają wyprostowani wprost na przeciwnika i giną jak muchy? :crazy:
Podczas symulacji boju tego nie ma, praktycznie nie giną, zabijają z łatwością tamtych i do tego awansują. Można to jakoś zmienić, może przeoczyłam jakieś ustawienie w options.ini?

I kolejne, jak założe na hełm okularki przeciwsloneczne i noktowizor to najemnik będzie korzystał odpowiednio: w dzień z okularków, a w nocy z noktowizora?

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

fogtrin pisze:
Mam takie pytanie, czy u was też milicja zachowuje się idiotycznie? M. in biegają wyprostowani wprost na przeciwnika i giną jak muchy? :crazy:

Tak, dlatego należy w miarę możliwości rozstrzygać walki na ekranie strategicznym (mapa Arulco).

fogtrin pisze:
I kolejne, jak założe na hełm okularki przeciwsloneczne i noktowizor to najemnik będzie korzystał odpowiednio: w dzień z okularków, a w nocy z noktowizora?

Sprzęt optyczny założony na hełm nie działa.
Jeżeli masz np. noktowizor, okulary, maskę p.gaz'kę i wzmacniacz audio, to możesz nosić na twarzy np. wzmacniacz audio + okulary (i to będzie działać) , noktowizor zamontować na hełmie (nie będzie działał, ale nie zajmie miejsca w inwentarzu) a maskę p.gaz'kę schować do jakiejś większej kieszeni.
Działa tylko ten sprzęt, który masz na twarzy.

Rzeczy które działają po zamontowaniu na hełmie to m.in pokrowce kamuflażowe, płyty twarzowe/gogle balistyczne, kominiarki, bandany itp...

*

fogtrin
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

dziękuję ślicznie za odpowiedź :)

A co to za głupota z tym, że nie można wejść na dach, jeśli nosi się plecak? Da się to ograniczenie wyłączyć?

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

fogtrin pisze:
A co to za głupota z tym, że nie można wejść na dach, jeśli nosi się plecak? Da się to ograniczenie wyłączyć?

Można zrzucić plecak :P, ew. wziąć go do wolnej ręki.
Wyobraź sobie, że podciągasz się na 2.5m dach z 30kg ładunku na plecach, to wcale nie jest głupie.
Poza tym plecak bardzo negatywnie wpływa na wyważenie ładunku (normalny system LBE rozkłada ładunek bardzo równomiernie, tymczasem plecak obciąża głównie plecy postaci).

*

Svean
Awatar użytkownika
Młodszy chorąży
Młodszy chorąży

W plecaku miewałem czasem więcej niż 30 kg ;)
W każdy razie ja też uważam że ograniczenie z plecakiem jest całkiem realistyczne - chcesz skorzystać z czegoś stamtąd to go rozpinacz (i tracisz sporo AP), chcesz wejść na dach to go zrzucasz (jest do tego ikonka, obok zamka do rozpinania). Na pasie taktycznym/torbie/kamizelce i tak mieści się mnóstwo rzeczy, a wyobraź sobie włażenie na dach ze snajperką, LMG, jakimś AR-em, granatnikiem i SMG naraz...

A co do milicji - zachowują się jak przeciwnik tzn robią durnoty i pędzą na chama pod lufy - jeśli w dużych ilościach to czasem miewają szansę uszkodzić wroga. Ale masz też rozkazy które możesz wydawać milicji jak masz najemnika w sektorze (ikonka jak do gadania) - każ im się kryć i siedzieć na miejscu ew. biec do Ciebie i się bronić - wtedy ich szanse przerwania są minimalnie większe ;)

*

Assur-ad-mu
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Ja osobiście plecaków nie używam bo nie mogę wejść na dach. Wszystko mieszczę w LBE, przy nogach i czasem Combat Pack jeśli jest potrzebny, i tyle. U mnie jeden najemnik nie nosi granatnika, 2 karabinów i innego sprzętu, który jest mu nie potrzebny. Zawsze próbuję się mieścić w 100% lub trochę więcej bo nie zawsze jestem w stanie się zmieścić. U mnie w oddziale jest też rozgraniczone na specjalizacje: snajper-karabin snajperski i pistolet, LMG- karabin maszynowy i pistolet, strzelec-karabin+granatnik(podłączany do broni) i pistolet. I rzadko ktoś dostaje coś więcej niż potrzebuje. Uważam też, że nie jest potrzebny granatnik snajperowi. Nie noszę też skrzynki z narzędziami bo zawsze po bitwie od wroga dostaje. :) Takie jest moje zdanie

*

fogtrin
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

no rzeczywiście, zrzucenie plecaka przez snajpera i spottera przyszło mi do głowy dopiero po napisaniu posta :]

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

fogtrin pisze:
Zawsze próbuję się mieścić w 100% lub trochę więcej bo nie zawsze jestem w stanie się zmieścić.

Ja się zawsze mieszczę.
Nie noszę niepotrzebnego sprzętu, nie noszę pancernych gatek (bo takowe nie istnieją, ponadto w grze DUŻO ważą, mocno krępują ruchy i niewiele dają).
Bardzo ważna jest siła postaci.
Np taki Static, czy taka Buns to potencjalnie świetni najemnicy, gdyby nie to, że ledwo udźwigną średni karabin + optykę i amunicję oraz jakiś średni pancerz.
Z kolei Grizzly nosi ciężki karabin, dużo amunicji, ciężki pancerz, granatnik bezodrzutowy i pociski doń, i mieści się poniżej 100% obciążenia.

*

fogtrin
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Mam problem ze sklepem Bobby'ego. Mogę dostać tylko 1 dostawę na dobę? Mam coś takiego, że jak złożę zamówienie (max 10 różnych itemów) a zaraz potem drugie, to następnego dnia rano na lotnisku jest tylko 1.

Zauważyłam też, że do kupienia są 3 rodzaje kamuflażu (wood, desert, urban). Gra rzeczywiście rozróżnia wszystkie 3? Czyli np. wejście do miasta w ghille lub w kamuflażu leśnym sprawia, że jest się b. widocznym?

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

fogtrin pisze:
Mogę dostać tylko 1 dostawę na dobę?

Możesz dostać z 3-4 dostawy na dobę.
Choć z lotniskiem były, są, i będą bugi.
Jeżeli nie wlepiłeś Pablo łapówki, ew. nie wyłączyłeś kradzieży z dostaw (w pliku tekstowym z opcjami dodatkowymi) to będzie 10% szansa dla każdej dostawy, że zniknie, bądź będzie uszkodzona/niekompletna.

fogtrin pisze:
Gra rzeczywiście rozróżnia wszystkie 3

Owszem.

fogtrin pisze:
Czyli np. wejście do miasta w ghille lub w kamuflażu leśnym sprawia, że jest się b. widocznym?

Gra nie oblicza tego na zasadzie sektora, tylko tileset'a na którym jest postać.

Np. jeżeli siedzisz w zbożu, albo na gliniastej ziemi to masz dużą premię z kamuflażu pustynnego.
Jeżeli siedzisz w trawie, albo w drzewach to masz premię z kamuflażu leśnego, a jeżeli na betonie to z miejskiego.

Z tego co wiem, to kamuflaż nie daje kary (bo cóż może być bardziej widocznego niż biały t-shirt w lesie).

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie