Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
bugio
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Szeregowy

Witam. Mam pytanie odnośnie różnic w rozgrywce na innych poziomach trudności. Grałem w ja2 jakies 5 lat temu i znowu odpaliłem. Jestem prawie pewien, że w Almie w sektorze prawym górnym (ten z hangarami, kiedy nacisniemy przełącznik wyskakują wszyscy wrogowie) jeden ze snajperów na dachu miał karabin Dragunov. Wydawało mi się również, że było po 1 snajperze na każdym z dachów, a teraz jest tylko jeden który ma tylko troche naboi, ale zadnego karabinu. Gram na trudności 'doświadczony', mnóstwo broni oraz tryb realistyczny. Proszę znawców tematu o porade:)

*

Killer Kira
Awatar użytkownika
Kapral
Kapral

Ja w Almie miałam snajpka prawie na każdym dachu, ale szczerze nie pamiętam jakim ekwipunkiem dysponowali. Jak dla mnie poziomy trudności np. Nowicjusz a Expert różnią się ilością wrogów w sektorze i tym, że czasem wykazują ponad minimalną inteligencję :okulary2:

W ogóle to chodzi o zwykłe JA2? Miałam styczność z kilkoma modami i już mi się te sektory mieszają... chyba mam przed oczami wizję z Wildfire, no ale w każdym razie...

No... podstawowa różnica jest taka, że jak zrobisz im sieczunię na ekspercie, to masz większą satysfakcję niż przy wybiciu kilku lecących pod lufę kurczaczków.

*

bugio
Szeregowy

Gram w wersję 1.05 PL. A mogę gdzies sprawdzić czy na pewno wybrałem "mnóstwo broni' przy starcie? Bo jak na razie mam jedną sztukę H&K MP53, remingtona, 2 sztuki H&K MP5K, pare pistoletów i jest dośc cięzko;p

*

hasan_talib
Awatar użytkownika
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Naciśnij V na mapce taktycznej (ta od walki). Tam Ci się wyświetli info, w prawym dolnym rogu. Ewentualnie na ekranie load game przytrzymaj ctrl albo alt, nie pamiętam.

A ustawienia uzbrojenia (standardowe/mnóstwo broni) nie różni się ilością sprzętu, tylko tym, że na tym drugim masz więcej rodzajów uzbrojenia. Ilościowo giwer (w sensie "wypadających" z zabitych/leżących gdzieś po szafkach lub skrzyniach) jest tyle samo, niezależnie od tego, którą opcję wybierzesz.

*

bugio
Szeregowy

Jednak jest ustawione 'mnóstwo broni'. A z tego sektora H14 musiałem się wycofać, bo nie było mowy zeby ich rozwalić, wszyscy z karabinami, trafiają bez problemu, a ja nawet ich w zasiegu nie mam;p Sprobuję inne sektory Almy w nocy zdobyć. Mam Shadowa więc w nocy jakos to wszystko idzie;)

*

micand1989
Awatar użytkownika
Major
Major

~bugio
za każdym razem kiedy wejdziesz do sektora będą inaczej rozstawieni przeciwnicy. Nigdy nie będą stać w tych samych miejscach. A co do Almy to ja miałem na jednym dachu kolesia z Dragunovem a na drugim dachu koleś mi zostawił Gogle UV i jeszcze kolo przy głównym włączniku od alarmu i bram zostawił mi M14 (optyka+laser+dwujnóg).

*

bugio
Szeregowy

O właśnie mniej wiecej taki zestaw jaki opisałeś znajdowałem tam kiedys. Czyli możliwe, że te itemy może mieć gościu, który stoi np w hangarze?

*

micand1989
Awatar użytkownika
Major
Major

bugio pisze:
O właśnie mniej wiecej taki zestaw jaki opisałeś znajdowałem tam kiedys. Czyli możliwe, że te itemy może mieć gościu, który stoi np w hangarze?

najczęściej jak wchodziłem do tego sektora Almy to migiem na dach po cichu obu snajperów i dopiero ustawiałem swoich na dachach naprzeciwko żeby widzieli wychodzących z przeciwka...i robiłem im z d..y jesień średiowiecza.

itemy te mają najczęściej elity na dachach i koleś przy alarmie. Powtarzam ELITY!

*

Andrew Vysotsky
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

Killer Kira pisze:
No... podstawowa różnica jest taka, że jak zrobisz im sieczunię na ekspercie, to masz większą satysfakcję niż przy wybiciu kilku lecących pod lufę kurczaczków.

Nie sądzę by, w New JA2 Classic chociażby, żeby być konkretnym, dało się grać na ekspercie bez taktyki save-load. Ja osobiście mam większą satysfakcję na niższym poziomie ale bez kodów i loadów. Dlatego dziwi mnie to sformułowanie "jak zrobisz, to masz". Nie można po prostu napisać "jak zrobię, to mam"?

*
Killer Kira
Awatar użytkownika
Kapral
Kapral

Wyjątek potwierdza regułę! :diabelek:

Nie no... luz. To było czysto hipotetyczne założenie... wiem, że każdy może mieć własne subiektywne odczucia, co do danej kwestii, proszę mi się nie obruszać. :okulary2:

Co do taktyki - widocznie ja sądzę inaczej, ale New Classic się u mnie nie sprawdziło, jak to już gdzieś wspominałam.

*

beblogz
Awatar użytkownika
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Gdy już wejdziemy do sektora z przeciwnikiem i znamy ich rozstawienie, żadnych zmian spodziewać się nie można (co najwyżej sporadycznie w wyposażeniu). Ale każde wejście do sektora po odczycie stanu gry, to często inny rozstaw przeciwnika, głównie dotyczy to "dachowców" (sprawdzałem na JA 2, JA 2 DL i JA 2.5 UB). Czyli: czasem jest 2, czasem 1 (na którymś z 2 dachów), a czasem (bardzo rzadko) nie ma żadnego.

*

Killer Kira
Awatar użytkownika
Kapral
Kapral

A kij... nawiązując do powyższego... ja pewnego razu... nie wiem w ogóle jak tak mogło się stać... ale zabrakło mi granatów, moździeży, lawów... w każdym razie nie miałam nic, czym mogłabym rozwalić czołg, który sobie koczował na środeczku miasta. Kiedy wyszłam z sektora i po chwili do niego wróciłam... zamiast czołgu był koleś z elity... no to mu się nieco postura zmieniła, nie mówiąc o reszcie wyposażenia, przy czym lokalizacja była podobna.

*

hasan_talib
Awatar użytkownika
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Tak to jest z czołgami w Jagged Alliance. Często się zdarza. Już jakiś czas temu to zauważyłem.

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie