Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
mojzes
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Szeregowy

od czego zależy ilość zużywanych AP przy strzelaniu? Z tej samej broni najemnicy przy strzelaniu w ta sama strone zuzywaja inna ilosc AP. Na dodatek Ci co specjalizują sie w broniach auto zużywają wiecej punktów przy strzelaniu w trybie auto niż Ci co nie są wyspecjalizowani w tej dziedzinie. Sprawdziłem poziom doswiadczenia i umiejetnosci strzeleckie i postacie sa na podobnych poziomach.

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Niektóre akcesoria mają wpływ na szybkostrzelność broni (celownik snajperski 10x, pręt&sprężyna, kolimator oraz zestaw ACOG-kolimator). Ponadto powinienneś sprawdzić czy np. jeden z najemników nie ma uniesionej broni a drugi nie musi jej unieść (dodatkowe AP). Ponadto pewne znaczenie może mieć to ile dana postać strzela w danym kierunku (przy długotrwałym prowadzeniu ostrzału można zauważyć spadek kosztu pojedynczego strzału w AP).

*

Olinka
Awatar użytkownika
Podporucznik
Podporucznik

Tez mnie te AP dobijaja bo, dawniej z FN-Fala mogłam strzelic dwukrotnie na wycelowanym maksymalnie pod koniec gry nawet trzykrotnie a teraz... raz i koniec punktów.

Nie wiem jak to ma sie do urealnienia ale w grze to niefajne jest.

Moja mała "pasja"

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Dziwne, ja nie mam takiego problemu, co prawda starsza broń, szczególnie ta bardzo długa wymaga nawet 19/100 AP tylko po to żeby ustawić ją w pozycji strzeleckiej ale w następnych turach można spokojnie strzelać 2 razy na turę z maksymalną precyzją.
@ Olinka: JA 2 1.13 i RR mają opcję 'restrict higher aiming levels to rifles and sniper rifles', jeżeli to wyłączysz to możesz nienaturalnie długo celować z broni takiej jak pistolet czy zwykły karabin automatyczny co zwiększa zużycie AP, kiedy ta opcja jest włączona (ustawienia wyjściowe) to możesz spokojnie strzelać z FAL'a 2 razy na turę nawet jeśli zamontujesz nań lunetę.

*

Olinka
Awatar użytkownika
Podporucznik
Podporucznik

Czy ta opcja jest normalnie dostepna w ustawieniach gry?

To juz jutro sprawdze.
Dzieki

Moja mała "pasja"

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Weszła w 2 1.13 i jest dostępna także w RR, żeby było jak być powinno to powinna być zaznaczona (choć moim zdaniem to mogli pozwolić na dokładniejsze celowanie każdą długą bronią kulową, nie wiem dlaczego z SKS'a czy Garanda miałbym móc celować dokładniej niż z FAL'a).

*

mojzes
Szeregowy

ale ja gram w normalną wersje Ja2 v1.12
mam dwoch najemnikow : Len i Cougar , maja ten sam poziom doswiadczenia, oboje obnizone o1/4 AP przy ogniu ciaglym, bron maja opuszczona i strzelaja w tym samym kierunku z minimi. Ap w przypadku jednogo wynosi 14 a w przypadku drugiego 15, tymczasem gdy strzela ktos inny np. sidney to ma 13 AP. To mnie wkurza, ze postac ktora niby powinna miec plusy ma taka naprawde minusy.

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Ale za to mają lepsze skupienie strzelając serią, to jest spory plus.
1 stopień specjalizacji z broni automatycznej: spadek kary za serię do 50%
2 stopień specjalizacji z broni automatycznej: spadek kary za serię do 25%
Możliwe że twórcy moda stwierdzili że specjaliści od broni automatycznej potrafią np. dzielić serię na kilka krótszych co zwiększa celność ale spowalnia trochę szybkostrzelność (żołnierze rosyjscy są uczeni prowadzić ogień krótkimi seriami dlatego żadna rosyjska broń nie posiada ogranicznika serii).

*

Jaahquubel
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

To może zależeć od ogólnej ilości AP na daną turę. Było to tłumaczone w instrukcji do JA2,5UB.
Lepszy najemnik ma więcej punktów akcji, bo szybciej wszystko robi. Ale jeśli mamy dwóch gości z tką samą bronią, to wystrzelone przez nich pociski lecą z tą samą prędkością. Więc dla tego szybszego stanowi to większy procent czasu, który mógłby wykorzystać w ciągu tury. Więc kosztuje go to więcej punktów.
Tak to sobie wymyślili.

*
Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Dokładnie chodzi o to że część działań ma wartość bezwzględną w punktach akcji (jak bieganie, im jestem szybszy i zwinniejszy tym szybciej biegam) a część ma wartość względną, czyli wynoszącą dany procent maksymalnych punktów akcji danej postaci (jak na przykład automatyka broni). Jeżeli mam 100 AP to przebiegnięcie 5 kroków zajmie mi tyle samo AP co komuś kto ma 80AP ale odczekanie na przeładowanie broni zajmie mi jakieś .5 sekundy czyli dany procent moich maksymalnych AP, zatem im więcej mam AP tym dłużej mi to zajmie.

*

Olinka
Awatar użytkownika
Podporucznik
Podporucznik

To ja poprosze o wytłumaczenie mi dlaczego piszecie o 100AP, moi najemnicy posiadaja AP w granicach 25.

Czy to sie ustawia i gdzie?
I czy warto?

Poczytałam o róznicach w realizowaniu tych punktów w zaleznosci od wersji ale teraz chciałabym wiedziec czy warto miec 100AP.

Moja mała "pasja"

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Warto mieć AP w granicach setki ponieważ dzięki temu niektóre działania są jeszcze 'tańsze' niż kiedyś. Zmiana występuje po ściągnięciu aktualizacji z SVN'u, nie pamiętam czy wpływa na RR.

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie