Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
nemorus
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Kapral
Kapral

Witam.

Rzucam problem, może ktoś będzie w stanie potwierdzić, czy da się go ogarnąć na istniejącej kampanii, w sposób bardziej kompleksowy. Gra się wysypuje w momencie, w którym najemnik kończy podróż; trafia do nowego sektora.

Warunki do wywołania ctd:
1) - najemnik musi osiągnąć 100 w statystyce siły.
2) - najemnik musi przekroczyć 50% udźwigu. Przekroczenie tegoż wywołuje crash, obojętnie od przedmiotów, ich układu w eq oraz położenia na mapie.

Crashlog: "The thread tried to divide an integer value by an integer divisor of zero.", co sugeruje błąd w przeliczaniu pewnych wartości. Zapewne nigdy nie naprawiony niuans.

Rozwiązanie na szybko, to zedytować statystykę siły w pliku zapisu, na przykład za pośrednictwem narzędzia JAPE. Tylko wartość 100 inicjuje problem.

Gram na 1.05r, czyli standard standardów w PL.

Pozdrawiam.

*

Starchris
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

To jest bardzo znany błąd z wczesnych lat istnienia JA2 (jakakolwiek statystyka na 100 powoduje crash przy wejściu do nowego sektora), ale wersja 1.05r dokładnie to naprawia. Podczas uruchamiania gry na chwilę pojawia się wersja gry. Sprawdź czy tam na pewno jest wersja 1.05r.

Na wszelki wypadek wgraj jeszcze raz patch 1.05r z naszego działu download. Tam jest nawet mój post z 2012 roku, który porusza tę kwestię

https://jagged-alliance.pl/plik18/

Jeśli to nie zadziała, to pozostanie granie z użyciem Jape lub patchem JA2 Gold 1.12, ale ENG. Tam to jest na 100% naprawione.

https://jagged-alliance.pl/plik21/

*

nemorus
Kapral
Kapral

Niezawodnie 1.05r, z cd-action. Mam tę przypadłość tylko ze statystyką siły - co de facto wpływa na przelicznik udźwigu. Celowo mam zrobiony downgrade z 1.12, żeby uniknąć zmienionych dźwięków broni i problemu z lokalizacją. Mówiąc downgrade mam na myśli, że gra jest odpalana ze steam, steam myśli, że to gold, ale odpala 1.05r, naliczając czas itd.
Porównałem pliki u siebie z tymi z polecanej łatki i są takie same - zarówno w wadze jak i dacie ostatniej modyfikacji.

*

Jaahquubel
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

nemorus pisze:
żeby uniknąć zmienionych dźwięków broni i problemu z lokalizacją
O co chodzi z dxwiękami i lokalizacją? O dźwiękach ktoś coś gdzieś (pewnie na Discordzie) pisał, ale nie rozumiem, w czym rzecz.

*
nemorus
Kapral
Kapral

1.12 wykorzystuje udźwiękowienie (otoczenie, broń...) z "Unfinished Business", czego zwolennikiem nie jestem. Lokalizacja natomiast tyczy się tłumaczenia - 1.12 to stricte angielska wersja gry. Jakkolwiek wszędzie jadę na językach obcych, tak sentyment do "JA2" z rodzimymi napisami mi został.

*

Jaahquubel
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Nie wiedziałem, że w JA2 dźwięki były inne…

*
Nowy temat Odpowiedz w temacie