Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 87 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia   1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
Starchris
Post : 28 paź 2011 11:57
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Podpułkownik
Podpułkownik
  • Posty: 1926
  • Dołączył: 25.06.2010


To co pokazałeś na zdjęciach powyżej świadczy jedynie o tym, że nie posiadasz nawet elementarnej wiedzy na temat instalacji programów. Kompletnie nie zrozumiałeś o co w tym wszystkim w ogóle chodzi. Kompletna strata mojego czasu w tym temacie.

Nie mam zamiaru Cię uczyć jak po krok po kroku instalować programy.

To jak zainstalowałeś Visuala to się po prostu w głowie nie mieści.

Kod rejestracyjny jest obowiązkowy, a potem wystarczy puścić domyślną instalację nic nie zmieniając i powinno wszystko działać bez zarzutu, a to co Ty wykonałeś to po prostu woła o pomstę do nieba.

Dla mnie to jest koniec w tym temacie. Pomagam już tylko przy edycji kodu źródłowego.

_________________
Obrazek
Poradniki Modera


*
 
Perry
Post : 28 paź 2011 15:44
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Chorąży
Chorąży
  • Posty: 571
  • Dołączył: 09.09.2008
  • Skąd: Old York


Starchris pisze:
To co pokazałeś na zdjęciach powyżej świadczy jedynie o tym, że nie posiadasz nawet elementarnej wiedzy na temat instalacji programów. Kompletnie nie zrozumiałeś o co w tym wszystkim w ogóle chodzi. Kompletna strata mojego czasu w tym temacie.


1.Jeśli nie posiadałbym elementarnej wiedzy na temat instalacji w ogóle nie miałbym żadnych programów, wszystkie mi się zainstalowały, jak widać łącznie z instalacją Jaggedów i nigdy nie miałem żadnych problemów, a to, że jeden program 13 lat stary, który ma problemy z kompatybilnością (jak ostrzega mnie mój system!), jest kompletnie porąbany gdyż po wypakowaniu posiadam już gotowy msdev.exe i nie muszę nic instalować, a jeśli chcę, to ten instalator, może gdzieś tam jest pośród tych wszystkich folderów.. (skoro ten setup, który pokazałem na rysunku wyżej, nie jest odpowiedni)

Starchris pisze:
Nie mam zamiaru Cię uczyć jak po krok po kroku instalować programy


2..No szkoda, bo jesteś jedyną osobą która może to wytłumaczyć... Sam pisałeś poradnik..

Starchris pisze:
Kod rejestracyjny jest obowiązkowy, a potem wystarczy puścić domyślną instalację nic nie zmieniając i powinno wszystko działać bez zarzutu, a to co Ty wykonałeś to po prostu woła o pomstę do nieba.


3.Kodu jak pisałem wyżej nie miałem, bo zainstalowałem program nie z tego pliku setup.exe co trzeba, o ile się domyślam..

Poprawka do punktu3.

Zainstalowałem program z innego setupa (a jest tam ich trochę w tych wypakowanych folderach), (rysunek poniżej) i było zapytanie o kod rejestracyjny, wpisałem ten z dokumentu tekstowego, ale i tak są te same same folery i pliki (po instalacji) jak w tym poprzednim pliku exe, (który pokazałem na rysunku wyżej)

Załącznik:
acmboot.jpg
acmboot.jpg [ 127.39 KiB | Przeglądany 1476 razy ]


A tu jest rysunek folderów i plików po instalacji (z kodem rejestracyjnym), takie same foldery i pliki jak z rysunku dwa posty wyżej.

Załącznik:
VS.jpg
VS.jpg [ 120.75 KiB | Przeglądany 1475 razy ]



Załącznik:
VS2.jpg
VS2.jpg [ 93.58 KiB | Przeglądany 1475 razy ]



Starchris pisze:
Dla mnie to jest koniec w tym temacie. Pomagam już tylko przy edycji kodu źródłowego.


4. Patrz punkt 2 :)
A jeśli zrobiłem coś źle, to po prostu powiedz co i po sprawie..

_________________
Obrazek
"Na jednego zwycięzcę przypada jeden przegrany"


Ostatnio zmieniony 28 paź 2011 14:58 przez Perry, łącznie zmieniany 1 raz

*
 
aszek
Post : 28 paź 2011 16:01
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant
  • Posty: 260
  • Dołączył: 13.11.2009


Perry, nie przejmuj się - sam (jako programista) męczyłem się z instalacją MS VS10 Pro jakieś 2 dni (bo się framework 4 wyjebał) i większość tego czasu rozwiązywałem problem bibliotek tego dziadostwa (kolejność instalacji i łatania wbrew pozorom nie jest wcale taka oczywista). Może jestem uprzedzony (ideologicznie) co do tej platformy, bo do dziś się nie mogę nadziwić co to qrwa MS za poronione środowisko wypuścił.. wolne, awaryjne i ogólnie do dupy (wole Buildiery). Ale nieważne... zanim się weźmiesz za instalację jakiegoś Visuala to aby uniknąć niespodzianek, zarezerwuj sobie z dzień i przeinstaluj framework'a. Może to trochę potrwać bo usługa pre-kompilacji potrzebuje 3-6 godzin mielenia dyskiem po tym gigabajcie śmieci... ew. pozostaje inne narzędzie jak Express, albo DevC++, oba na pewno mniej frustrujące tyle że bez wielu komponentów (bibliotek) i nie wiem czy Ci się nada do kompilacji JA2 1.13, ale może warto sprawdzić.

_________________
Obrazek kogo by tu jeszcze sprać, no kogo... ? - Wojmił (brat księcia Mirmiła)


*
 
Perry
Post : 28 paź 2011 16:32
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Chorąży
Chorąży
  • Posty: 571
  • Dołączył: 09.09.2008
  • Skąd: Old York


aszek pisze:
Perry, nie przejmuj się - sam (jako programista) męczyłem się z instalacją MS VS10 Pro jakieś 2 dni (bo się framework 4 wyjebał) i większość tego czasu rozwiązywałem problem bibliotek tego dziadostwa (kolejność instalacji i łatania wbrew pozorom nie jest wcale taka oczywista). Może jestem uprzedzony (ideologicznie) co do tej platformy, bo do dziś się nie mogę nadziwić co to qrwa MS za poronione środowisko wypuścił.. wolne, awaryjne i ogólnie do dupy (wole Buildiery). Ale nieważne... zanim się weźmiesz za instalację jakiegoś Visuala to aby uniknąć niespodzianek, zarezerwuj sobie z dzień i przeinstaluj framework'a. Może to trochę potrwać bo usługa pre-kompilacji potrzebuje 3-6 godzin mielenia dyskiem po tym gigabajcie śmieci... ew. pozostaje inne narzędzie jak Express, albo DevC++, oba na pewno mniej frustrujące tyle że bez wielu komponentów (bibliotek) i nie wiem czy Ci się nada do kompilacji JA2 1.13, ale może warto sprawdzić.


Dzieki za słowa otuchy @aszek, ale postawa @Starchrisa jest troszkę off-distance.. Jest problem z kompatybilnością programu, po za tym plików aplikacyjnych jest w cholerę, skąd miałem wiedzieć, który jest który, oba instaluja tak samo, po za faktem, że w jednym trzeba podać kod rejestracji, a w drugim nie, a i tak po zainstalowaniu (z jednego setupa czy z drugiego) nie ma dalej folderu common, który pokazał @Starchris na screenie wyżej.. Jedyny sposób w jaki moge mieć ścieżkę C:\Visual Studio C++ 6.0 (1998)\COMMON\BIN\MSdev w "executable files", to otworzenie programu w tej własnie ścieżce, zaraz po wypakowaniu Visuala, co w ogóle nie powinno mieć miejsca, żeby program się odpalał zaraz po wypakowaniu bez jakiejkolwiek instalacji. A co do bibliotek była wzmianka przy instalacji o jakimś debug., że jest rekomendowane do instalacji, jak wszedłem na to, to pokazało mi wiele bibliotek, ale nie pozwoliło zmienic folderu instalacji na taki, w jakim mam teraz Visuala czyli. C:\Visual Studio.., chcąc zostawić starą ścieżkę czyli C:\Users\Perry\Perry`s Programs\...

Bez sensu, jak by ta instalacja była taka prosta i sam program, to by sobie każdy w kodach grzebał, ale najlepiej robic z ludzi idiotów, jak jest problem do rozwiązania... :>

_________________
Obrazek
"Na jednego zwycięzcę przypada jeden przegrany"


Ostatnio zmieniony 28 paź 2011 17:27 przez Perry, łącznie zmieniany 2 razy

*
 
aszek
Post : 28 paź 2011 17:03
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant
  • Posty: 260
  • Dołączył: 13.11.2009


Środowisko instaluj tam gdzie chce, nie będzie miało to znaczenia, bo jeśli tylko o ścieżkę dostępu chodzi (widoczność projektu, czyli gdzie kod leży) to wystarczy zmienić odpowiednie wpisy w ustawieniach konfiguracyjnych projektu, nie wiem co tam '98 produkuje ? jakieś .ini, .txt czy .xml ?. Na pewno ten konfig projektu będzie miał format tekstowy, więc otwórz to coś w notatniku i rozejrzyj się. Zamień wpisy widoczności manualnie, najlepiej hurtowo przez replace ;p Przecież kod źródłowy nie jest powiązany do konkretnego kompa/konta i jego hierarchii folderów, może być kompilowany wszędzie byle kompilator wiedział co i skąd dołączać.

Debuger Ci nie jest potrzebny i nie polecam jego rejestracji (tym samym wyłączenia systemowego Watsona), bo rejestry procka i zawartość stosu i tak nic Ci nie powiedzą, a jak się coś w Visual'u uwali to system nie wstanie (bez załadowania debuggera do powłoki).

_________________
Obrazek kogo by tu jeszcze sprać, no kogo... ? - Wojmił (brat księcia Mirmiła)


*
 
Perry
Post : 28 paź 2011 17:11
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Chorąży
Chorąży
  • Posty: 571
  • Dołączył: 09.09.2008
  • Skąd: Old York


aszek pisze:
Środowisko instaluj tam gdzie chce, nie będzie miało to znaczenia, bo jeśli tylko o ścieżkę dostępu chodzi (widoczność projektu, czyli gdzie kod leży) to wystarczy zmienić odpowiednie wpisy w ustawieniach konfiguracyjnych projektu, nie wiem co tam '98 produkuje ? jakieś .ini, .txt czy .xml ?. Na pewno ten konfig projektu będzie miał format tekstowy, więc otwórz to coś w notatniku i rozejrzyj się. Zamień wpisy widoczności manualnie, najlepiej hurtowo przez replace ;p Przecież kod źródłowy nie jest powiązany do konkretnego kompa/konta i jego hierarchii folderów, może być kompilowany wszędzie byle kompilator wiedział co i skąd dołączać.

Debuger Ci nie jest potrzebny i nie polecam jego rejestracji (tym samym wyłączenia systemowego Watsona), bo rejestry procka i zawartość stosu i tak nic Ci nie powiedzą, a jak się coś w Visual'u uwali to system nie wstanie (bez załadowania debuggera do powłoki).


Przyznam, że nie wiele z tego zrozumiałem, jestem początkujący.. :D

A w/g wskazówki @Starchrisa muszę mieć to w folderze"COMMON",a jedyną ścieżką która prowadzi do "COMMON" jest główny folder C:\Visual Studio\COMMON\..., który mam zaraz po wypakowaniu z archiwum rar. wraz z faktycznym programem msdev.

Teraz tylko skype, współdzielić ekran i udowodnię, że wszystko robię tak jak powinienem, krok po kroku

_________________
Obrazek
"Na jednego zwycięzcę przypada jeden przegrany"


Ostatnio zmieniony 28 paź 2011 17:26 przez Perry, łącznie zmieniany 3 razy

*
 
Jazz
Post : 28 paź 2011 17:28
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Starszy sierżant
Starszy sierżant
  • Posty: 319
  • Dołączył: 09.12.2006


Perry, posiadasz tam katalog "Common". Inaczej byś nie uruchomił VS, a uruchamiasz przez "Common\MSDev98\Bin\MSDEV.EXE"

W ogóle Twój katalog z VS wygląda tak, jakbyś rozpakował VS i w tym samym katalogu go zainstalował.


*
 
Perry
Post : 28 paź 2011 17:43
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Chorąży
Chorąży
  • Posty: 571
  • Dołączył: 09.09.2008
  • Skąd: Old York


Witaj Jazz po długiej przerwie, może ty dasz radę mi to wytłumaczyć

Jazz pisze:
Perry, posiadasz tam katalog "Common". Inaczej byś nie uruchomił VS, a uruchamiasz przez "Common\MSDev98\Bin\MSDEV.EXE"


Gdzie???
Owszem posiadam katalog COMMON, ale w folderze głównym do którego wypakowałem Visual Studio.., a dalej mam ...\Common\MSDev98\Bin\MSDEV.EXE, , ale to jest przed jakąkolwiek instalacją programu... !Zaraz po wypakowaniu!....


Jazz pisze:
W ogóle Twój katalog z VS wygląda tak, jakbyś rozpakował VS i w tym samym katalogu go zainstalował.



Bo tak zrobiłem, w katalogu, do którego wypakowałem Visuala, utworzyłem kolejny folder o nazwie Visual Studio i w nim zainstalowałem Visual Studio.. I nie ma tam folderu Common, a zainstalowałem, bo tak wiem gdzie co mam. Wcześniej miałem inaczej ale dostałem wskazówkę żeby przeinstalować bezpośrednio na dysk C, zamiast do katalogu użytkownika...

_________________
Obrazek
"Na jednego zwycięzcę przypada jeden przegrany"


Ostatnio zmieniony 28 paź 2011 17:51 przez Perry, łącznie zmieniany 3 razy

*
 
Jazz
Post : 28 paź 2011 17:48
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Starszy sierżant
Starszy sierżant
  • Posty: 319
  • Dołączył: 09.12.2006


Perry pisze:
Gdzie???



Obrazek

No tu "Common" i "VC98". Dwa podstawowe katalogi i tylko one tam mają być.

przykładowa instalka :
C:\Program Files\Microsoft Visual Studio\
- Common
- VC98


*
 
Perry
Post : 28 paź 2011 17:56
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Chorąży
Chorąży
  • Posty: 571
  • Dołączył: 09.09.2008
  • Skąd: Old York


Jazz pisze:
No tu "Common" i "VC98". Dwa podstawowe katalogi i tylko one tam mają być.

przykładowa instalka :
C:\Program Files\Microsoft Visual Studio\
- Common
- VC98


No ja rozumiem ale tam, zadnego COMMON po zainstalowaniu jak widać nie ma...

_________________
Obrazek
"Na jednego zwycięzcę przypada jeden przegrany"


*
 
Jazz
Post : 28 paź 2011 18:02
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Starszy sierżant
Starszy sierżant
  • Posty: 319
  • Dołączył: 09.12.2006


Tam na zdjęciu jest katalog "Common" . Wejdź do niego i odszukaj plik "Common\MSDev98\Bin\MSDEV.EXE" i uruchom.


*
 
Perry
Post : 28 paź 2011 18:17
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Chorąży
Chorąży
  • Posty: 571
  • Dołączył: 09.09.2008
  • Skąd: Old York


Jazz pisze:
Tam na zdjęciu jest katalog "Common"


Tam na zdjeciu nie ma katalogu COMMON o czym jest napisane na tym zdjęciu, a to jest folder C:\Visual Studio\Visual Studio w którym zainstalowałem Visual Studio i nie ma tam żadnego Common jak widać na rysunku, który przedstawiłeś, jeśli natomiast cofnę się do C:\Visual Studio\.. to owszem mam folder COMMON, a w nim Common\MSDev98\Bin\MSDEV.EXE, ale przypominam, że C:\Visual Studio to folder do którego WYPAKOWAŁEM program z archiwum .rar. Czyli:

C:\Visual Studio - pliki i katalogi wypakowane z rar bez instalacji! I tu mam katalog COMMON, a w nim Common\MSDev98\Bin\MSDEV.EXE
C:\Visual Studio\Visual Studio\ - zainstalowany program (łącznie z wpisanym kodem rejestracyjnym). I tu nie mam folderu COMMON, ani Common\MSDev98\Bin\MSDEV.EXE, choć powinien. Czyli tak jak na tym screenie, który przedstawiłeś..

Jeśli sobie skopiuję folder COMMON z C:\Visual Studio do C:\Visual Studio\Visual Studio to będę go tam miał, ale w takim razie po co ta instalacja???

_________________
Obrazek
"Na jednego zwycięzcę przypada jeden przegrany"


Ostatnio zmieniony 28 paź 2011 18:23 przez Perry, łącznie zmieniany 3 razy

*
 
Jazz
Post : 28 paź 2011 19:50
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Starszy sierżant
Starszy sierżant
  • Posty: 319
  • Dołączył: 09.12.2006


I to jest Twój katalog "Common", a drugi katalog to "Visual Studio".

Czyli Twoja instalacja wygląda tak :

C:Visual Studio\
- katalog "Common"
- katalog "Visual Studio". Pewnie podczas instalacji zmieniłeś jego nazwę z "VC98" na "Visual Studio".
- Pozostałe katalogi pochodzą z wersji instalacyjnej

Przeinstaluj to na nowo, bo kto to widział, aby instalować do tego samego katalogu gdzie jest rozpakowana instalka. :D
I przez to masz tam namieszane z tymi katalogami.


*
 
Perry
Post : 28 paź 2011 20:47
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Chorąży
Chorąży
  • Posty: 571
  • Dołączył: 09.09.2008
  • Skąd: Old York


Jazz pisze:
C:Visual Studio\
- katalog "Common"
- katalog "Visual Studio". Pewnie podczas instalacji zmieniłeś jego nazwę z "VC98" na "Visual Studio". - nic tu nie zmieniałem
- Pozostałe katalogi pochodzą z wersji instalacyjnej


Dokładnie wygląda tak:
C:\Microsoft Visual Sudio\Visual Studio

Ale teraz to zmienię, przeinstaluję program Visual do innego (nowego) folderu, żeby nie był tam gdzie wypakowałem archiwum .rar

A wiec tak:

Załącznik:
ARCHIWUM.jpg
ARCHIWUM.jpg [ 89.76 KiB | Przeglądany 1420 razy ]


Załącznik:
Archiwum 2.jpg
Archiwum 2.jpg [ 142.17 KiB | Przeglądany 1420 razy ]


Załącznik:
Archiwum3.jpg
Archiwum3.jpg [ 163.08 KiB | Przeglądany 1420 razy ]


Załącznik:
Archiwum 4.jpg
Archiwum 4.jpg [ 94.36 KiB | Przeglądany 1420 razy ]


Załącznik:
Archiwum 5.jpg
Archiwum 5.jpg [ 69.2 KiB | Przeglądany 1420 razy ]


Załącznik:
Archiwum 6.jpg
Archiwum 6.jpg [ 52.04 KiB | Przeglądany 1420 razy ]


Załącznik:
Archiwum7.jpg
Archiwum7.jpg [ 98.12 KiB | Przeglądany 1420 razy ]


Załącznik:
Archiwum 8.jpg
Archiwum 8.jpg [ 130.04 KiB | Przeglądany 1420 razy ]


Załącznik:
Archiwum 9.jpg
Archiwum 9.jpg [ 105.51 KiB | Przeglądany 1420 razy ]


I tak dalej jest tak samo>>>>>>>>>>>>>>>> :wall:

_________________
Obrazek
"Na jednego zwycięzcę przypada jeden przegrany"


Ostatnio zmieniony 28 paź 2011 20:46 przez Perry, łącznie zmieniany 1 raz

*
 
Starchris
Post : 28 paź 2011 21:35
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Podpułkownik
Podpułkownik
  • Posty: 1926
  • Dołączył: 25.06.2010


Tymi screenami potwierdziłeś jedynie opinie o braku nawet elementarnej wiedzy na temat instalowania programów.

Niech się inni wypowiedzą ale dla mnie jest nie do uwierzenia sytuacja gdy:

mając do dyspozycji program instalacyjny, instalujesz ten program z jakiegoś niewiadomego pliku o nazwie ACMBOOT, kiedy kilka plików niżej masz najczęściej na świecie spotykaną instalkę w postaci programu SETUP.EXE. Na domiar złego z Twoich ostatnich screenów wynika, że po zainstalowaniu programu z tego niewiadomego pliku uruchamiasz Visuala jakimś cudem z folderu instalacyjnego (czyli z plików, z których instalowałeś program).

Pozostawiam to bez komentarza. Jak to Jazz zobaczy to pewnie spadnie z krzesła.

Instalujesz Visuala poprzez instalkę Setup.exe. Wpisujesz kod rejestracyjny. Następnie puszczasz domyślną instalację i nie ma prawa, żeby cokolwiek potem nie działało.


Przepraszam wszystkich ale ja po prostu wymiękam przy Perrym. Ja już więcej nie dam rady.

_________________
Obrazek
Poradniki Modera


*
 
Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   Poprzednia   1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna


cron