Chaser to dla zespołu Iron Squad polonizacja wyjątkowa z dwóch przyczyn. To pierwszy projekt, który w pełni wybiega poza legendarną serię Jagged Alliance, ale przede wszystkim - to nasze pierwsze spolszczenie gry FPP. Może to dziwnie zabrzmi ale pierwsze prace polonizacyjne rozpocząłem ponad 3 lata temu ale byłem zmuszony przerwać je ze względu na inny projekt, który obecnie prowadziłem - polonizację JA2: Vietnam SOG '69. Ale decyzji tej nie żałuję, ponieważ dopiero teraz, kiedy prace ruszyły na nowo, odkryliśmy nowy sposób edycji plików zawierających tekst. Dzięki temu nie musimy przejmować się ograniczeniem ilości znaków, wcześniej musieliśmy się mocno jej trzymać, co miało swoje konsekwencje w grze (np. w menu głównym jest słowo HARD, spróbujcie to przetłumaczyć na polski tak, aby słowo nie było dłuższe i nie przekroczyło ilości znaków - jak się komuś uda to jest dobry
). Ale to, co udało mi się wtedy zrobić było wprowadzenie polskich liter do gry, a to dopiero było wyzwanie. Potrzebowałem programisty
Tak więc, teraz wszystkie teksty możemy bez problemu odczytywać i edytować. Przy okazji okazało się, że wcale nie ma ich tak wiele jak mi się początkowo zdawało.A sama gra? Dla mnie cudo. Pochodzi z 2003 roku, więc grafiką nie powali ale fabułą - owszem. Zacznijmy od tego, że FPSy zazwyczaj są króciutkie. Na ich tle Chaser ciągnie się niemiłosiernie, choć to akurat jej zaleta. Historia opowiedziana w grze strasznie mnie wciągnęła, ale ja lubię takie klimaty, i zwroty akcji
A jej druga ogromna zaleta to muzyka - bardzo klimatyczna i zachęcająca do dalszego grania. Jakby tego mało, w pełni nadaje się do słuchania w Winampie, ale tego nie robię bo boję się, że mi się znudzi Osoby zaangażowane w projekt:
Len - Nadzór prac, korekta, tłumaczenie
Ziolens - Tłumaczenie
P87 - Tłumaczenie
Thanatos - Tłumaczenie
Chudy - Tłumaczenie
Kant - Tłumaczenie
Zwiastun (nie zapomnijcie włączyć napisów):
[film]https://www.youtube.com/watch?v=6c8N-xZyXG0[/film]
Pierwsze zdjęcia z polskiej wersji:

Patrząc na tempo prac - premiera nastąpi w ciągu miesiąca. Ale na wszelki wypadek powiem, że będzie za 2 miesiące

Niestety po 5 minutach zmieniłem zdanie....
Nie wiem czy to ja coś pominąłem w fabule czy mówimy o różnych grach.