Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia   1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
nemrod
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

Fireox pisze:
Da sie tak widziałem na jakiejś niemieckiej stronie sava :P

Ponoc tak mozna, bo slyszalem, ze jezeli unikniesz walki w Omercie, nie pojdziesz do rebeliantow, lecz od razu skierujesz sie na Medune to nie napotkasz praktycznie zadnego oporu wroga i droga do Deidranny stoi otworem. Bede musial tego sprobowac.

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

nemrod pisze:
Fireox pisze:
Da sie tak widziałem na jakiejś niemieckiej stronie sava :P

Ponoc tak mozna, bo slyszalem, ze jezeli unikniesz walki w Omercie, nie pojdziesz do rebeliantow, lecz od razu skierujesz sie na Medune to nie napotkasz praktycznie zadnego oporu wroga i droga do Deidranny stoi otworem. Bede musial tego sprobowac.

ALe miasto i tak bedzie przypominało twierdzę bo tak zostały już zrobione sektory ;)

*
nemrod
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

lukasamd pisze:
ALe miasto i tak bedzie przypominało twierdzę bo tak zostały już zrobione sektory ;)

To oczywiste, ale obrona powinna byc mizerna, bo jak wiadomo, to ilosc wrogow w miastach jest generowana w zaleznosci naszych postepow w grze i umiejetnosci zdobytych przez najemnikow. Jak unikniemy walki w Omercie i pojdziemy do Meduny to nasze postepy sa zerowe, wiec i przygotowanie obrony miasta na nasz atak bedzie prawie zerowe, bo takiej opcji fabula nie przewiduje. Zreszta nie ma co polemizowac, to trzeba sprawdzic.

*

Grizzli
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

A ja zauważyłem jeszcze jedna rzecz a własciwie dwie- ceny szkolenia samoobrony. Niech mi ktos wyjasni jak to mozliwe że wytrenowanie 10 osób kosztuje 750 $ jak sama chociażby glock kosztuje cos koło 350 o kosztach kamizelek juz nie wspomnę no jeszcze druga sprawa to że wrogowie zabieraja sprzet do grobu

*
snick
Awatar użytkownika
Starszy chorąży sztabowy
Starszy chorąży sztabowy

Cytuj:
A ja zauważyłem jeszcze jedna rzecz a własciwie dwie- ceny szkolenia samoobrony. Niech mi ktos wyjasni jak to mozliwe że wytrenowanie 10 osób kosztuje 750 $ jak sama chociażby glock kosztuje cos koło 350 o kosztach kamizelek juz nie wspomnę no jeszcze druga sprawa to że wrogowie zabieraja sprzet do grobu

Hmm... Może kiedy przeciwnik zabiera broń do grobu, to później samoobrona może ją z tego grobu wyciągnąć? :D To, czego gracz nie może podnieść może trafiać w ręce samoobrony. :D

*
lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Włąsnie i tu kolejna kwestia - zobaczcie jak uzbrojona jest samoobrona. W takim Drassen nic szczególnego ale w Medunie? Nawalają do wrogów z karabinów rakietowych !!! Ja chcę ich wyposażenie !!! :D Skąd oni to mają???!!!

*
Grizzli
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

Cytuj:
Hmm... Może kiedy przeciwnik zabiera broń do grobu, to później samoobrona może ją z tego grobu wyciągnąć? :D To, czego gracz nie może podnieść może trafiać w ręce samoobrony.

Tak oczywiście a swistak siedzi i zawija je w te żeberka (czy jakoś taK) :D To ciekawe skad niby po 20 samoobrony ma broń jesli w kazdym sektorze było po 10 wrogów. Czyli ty uważasz że samoobrona to jakieś hieny cmentarne :D :D :D i zabierają bron, amunicję i pancerz

*
nemrod
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

A wyobrazacie sobie inne opcje w tej kwestii? Jakby wam przyszlo placic 10 tys.$ za jedno szkolenie samoobrony? To by dopiero byla rzeznia. Trzeba ustalic cene optymalna, a prawda jest taka ze w krajach 3 swiata, jakim jest Arulco bron jest w kazdym domu. Moze nie doslownie, ale zdobycie jej pryszcz, a AK47 sprzedawane sa za grosze.

Grizzli pisze:
Tak oczywiście a swistak siedzi i zawija je w te żeberka

sreberka :D

*

snick
Awatar użytkownika
Starszy chorąży sztabowy
Starszy chorąży sztabowy

Cytuj:
Tak oczywiście a swistak siedzi i zawija je w te żeberka (czy jakoś taK) To ciekawe skad niby po 20 samoobrony ma broń jesli w kazdym sektorze było po 10 wrogów.

Cywile, którzy wstępują do samoobrony mogą mieć coś do obrony własnej w domu (np. karabin rakietowy w Medunie :D ). Albo pozbierać graty z okolicznych sektorów. A może Tony ich zaopatruje, bo popiera rebelię? Albo mają dodatkowe źródło sprzętu np. od tych, którzy wynajmują gracza.

Cytuj:
Czyli ty uważasz że samoobrona to jakieś hieny cmentarne i zabierają bron, amunicję i pancerz

A najemnicy to co? Niby skąd bierzesz najnowszy pancerz spectra albo FN-FALa? Chyba nie powiesz, że cały sprzęt pochodzi od Bobbyego? :P

*
Grizzli
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

nemrod pisze:
A wyobrazacie sobie inne opcje w tej kwestii? Jakby wam przyszlo placic 10 tys.$ za jedno szkolenie samoobrony? To by dopiero byla rzeznia. Trzeba ustalic cene optymalna, a prawda jest taka ze w krajach 3 swiata, jakim jest Arulco bron jest w kazdym domu. Moze nie doslownie, ale zdobycie jej pryszcz, a AK47 sprzedawane sa za grosze.

NA to są dwa sposoby
a) powiększyc dochod z kopalnii
b) wprowadzic opcje upuszczania wszystkich przedmiotów i cześc by się sprzedawało u tomego lub (c) dozbraja nia samoobrone (trzeba by taka opcję wprowadzic)

snick pisze:
Cytat:
Czyli ty uważasz że samoobrona to jakieś hieny cmentarne i zabierają bron, amunicję i pancerz

A najemnicy to co? Niby skąd bierzesz najnowszy pancerz spectra albo FN-FALa? Chyba nie powiesz, że cały sprzęt pochodzi od Bobbyego? :P

No ale najemnicy niby nie rozkopują "niby grobów" tylko biorą amunicję która upuścili a to raczej jest na zasadzie "znalezione nie kradzione" :D

*
nemrod
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

Grizzli pisze:
a) powiększyc dochod z kopalnii
b) wprowadzic opcje upuszczania wszystkich przedmiotów i cześc by się sprzedawało u tomego lub (c) dozbraja nia samoobrone (trzeba by taka opcję wprowadzic)

Z tym upuszczaniem to popieram. Powinno byc tak ze kogokolwiek zabijemy, to mozna mu zabrac (badz samoobrona zabiera) przedmioty i to juz jest tak logiczne, ze nic innego chyba nie wymyslisz.
Co do dochodu z kopalni, ja mysle, ze jest zoptymalizowany na potrzeby gry. Gdyby powiekszyc dochod z niej, to cena za szkolenie samoobrony rowniez by wzrosla. wic jaki w tym sens. Wyszlo by na to samo.
Za dozbrajaniem nie jestem, bo to za duzo roboty. Musimy przejac kontrole nad panstwem, ratowac ludzi, martwic sie o wlasne interesy i mielibysmy sie wracac do sektorow z samoobrona, aby im ulepszyc uzbrojenie? No way. Zreszta to sie dzieje automatycznie.

*

Grizzli
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

nemrod pisze:
Za dozbrajaniem nie jestem, bo to za duzo roboty

Do dozbrajania byloby kilka opcji np. dozbrajanie automatyczne(czyli tak jak normlnie czyli sami sie dozbrajają i wybierają sobie broń z całego miasta sektorów lub ręczną- czyli gracz daje każdemu przedmioty. Oczywiscie żeby sobie zaoszczedzic czasu u bobby'ego raya moznaby składac zamówienia broń w menu samoobrony w każdym mieście nie tylko drassen (po prostu by upuszczał paczkę z sprzetem). warunkiem byłoby to że musielibysmy mie "wolną: strefę powietrzną

*
nemrod
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

Grizzli pisze:
Do dozbrajania byloby kilka opcji np. dozbrajanie automatyczne(czyli tak jak normlnie czyli sami sie dozbrajają i wybierają sobie broń z całego miasta sektorów lub ręczną- czyli gracz daje każdemu przedmioty. Oczywiscie żeby sobie zaoszczedzic czasu u bobby'ego raya moznaby składac zamówienia broń w menu samoobrony w każdym mieście nie tylko drassen (po prostu by upuszczał paczkę z sprzetem). warunkiem byłoby to że musielibysmy mie "wolną: strefę powietrzną

To dla mnie dalej za duzo roboty :P Moze to tylko moje zdanie, ale ja tego nie popieram. Lepiej jezeli samoobrona bedzie sama sobie uzbrojenie dodawac, a jej skutecznosc zalezec wylacznie od jakosci jej trenowania. Gracz przede wszystkim powinien skupic sie na walce, ktora sam prowadzi. To gra taktyczna i uwazam ze wprowadzenie takich opcji ekonomicznych (bo to sa opcje ekonomiczne) utrudnilo by gre i nie przysporzylo jej zwolennikow.

*

snick
Awatar użytkownika
Starszy chorąży sztabowy
Starszy chorąży sztabowy

Grizzli pisze:
No ale najemnicy niby nie rozkopują "niby grobów" tylko biorą amunicję która upuścili a to raczej jest na zasadzie "znalezione nie kradzione"

W Jaggedzie wrogowie nie są zakopywani w grobach, tylko wrony rozdziobują ich ciała... :P

nemrod pisze:
Gdyby powiekszyc dochod z niej, to cena za szkolenie samoobrony rowniez by wzrosla. wic jaki w tym sens. Wyszlo by na to samo.

Ale samoobronę szkoli się raz, a nie codziennie, a dochody z kopali zostają powiększone na czas całej gry, więc powiększenie dochodów zachwiałoby równowagą.

No i w końcu moje zdanie. SZKOLENIE polega na NADANIU UMIEJĘTNOŚCI ludziom samoobrony. Najemnicy uczą samoobronę walki, a nie dają im broń. Najemnicy uczą strzelać (gracz musi im zapłacić te 750$, żeby łaskawie podzielili się wiedzą), a samoobrona sama martwi się o broń. Taka jest moja teoria.

*
nemrod
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

snick pisze:
Ale samoobronę szkoli się raz, a nie codziennie, a dochody z kopali zostają powiększone na czas całej gry, więc powiększenie dochodów zachwiałoby równowagą.

Co rozumiesz przez zachwianie rownowagi? Tak wogole to ja jestem temu przeciwny, a odnosze wrazenie jakbys sie ze mna spieral. Mamy przeciez ten sam poglad na sprawe ;) .

snick pisze:
. SZKOLENIE polega na NADANIU UMIEJĘTNOŚCI ludziom samoobrony. Najemnicy uczą samoobronę walki, a nie dają im broń. Najemnicy uczą strzelać (gracz musi im zapłacić te 750$, żeby łaskawie podzielili się wiedzą), a samoobrona sama martwi się o broń.

No i o to dokladnie mi chodzi :) Spokojnie nie musisz krzyczec. Jak juz wczesniej napisalem (tylko innymi slowami), im biedniejszy kraj, tym nowoczesniejsze i latwiej dostepna uzbrojenie.

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   Poprzednia   1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna