Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę   1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
Wigen
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Obrazek

Euro 2008 już za nami więc teraz pora aby rozpocząć Letnie Igrzyska Olimpijskie. Tym razem odbędą się one w stolicy Chin czyli Pekinie. Są to pierwsze bo od ponad 20 lat Letnie Igrzyska w Azji. Decyzja o wyborze Pekinu jako organizatora Igrzysk Olimpijskich odbyła się 13 lipca 2001. Prócz Pekinu o organizacje ubiegały się takie państwa jak:
-Toronto w Kanadzie (U.S.A)
-Paryż (Francja)
-Stambuł (Turcja)
-Osaka (Japonia)

W Chinach zgodnie z tradycją symboli igrzyska odbędą się 8 dni, 8 miesiąca, 8 roku, o 8:08 wieczorem. Dlaczego tak? Bowiem cyfra "osiem" w Chinach jest symbolem szczęścia, pieniędzy, obfitości i spokoju.

Ilość konkurencji w tegorocznych Igrzyskach jest ogromna. Będzie ich aż 302 w 28 dyscyplinach a o wysokie złote medale będzie walczyć aż 10.500 tyś sportowców z 205 ekip z całego świata. Liczby są porażające prawda? Ale taka już jest tradycja Igrzysk Olimpijskich.

Wśród wspomnianych dyscyplin wyróżnia się:
-boks
-judo
-jazdę konną
-baseball
-pływanie
-gimnastykę
-piłkę nożną
-kajakarstwo
-kolarstwo
-koszykówka
-lekkoatletyka
-softball
-wioślarstwo
oraz wiele, wiele innych dyscyplin.

Ceremonia jutrzejszych Igrzysk ma być ogromnym wydarzeniem. Reżyserią otwarcia i zamknięcia Igrzysk ma zając się chiński reżyser. Ponoć miał mu pomagać również sam Steven Spielberg, lecz z powodów etycznych musiał niestety zrezygnować. Znalazł się także i polski akcent tym razem muzyczny. Wśród zamówionych przez Pekin utworów znalazło się także oratorium które tworzy polski kompozytor - Krzysztof Penderecki.

To tyle jeśli chodzi o Igrzyska. Zapraszam wszystkich do dyskusji. Pokibicujmy naszym sportowcom i życzmy jak najwięcej złotych medali.

PS: Oby i ten temat był często odwiedzany jak i temat o EURO 2008.

Ostatnio zmieniony 09 sie 2008 13:49 przez Wigen, łącznie zmieniany 1 raz

*

Popers
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

mi tam zwisa. Obejrzę tylko ręczną, bo to świetny sport, resztę mam głęboko. Może jak będę jadł śniadanie i akurat jakieś polaki będą pływać/biegać/skakać to zerknę. A poza tym nie interesuję się lekką atletyką i nawet nie będę udawać że mnie to rusza. Tak samo siatkówkę uważam za nudny i babski sport. A piłka nożna na olimpiadzie stoi na daremnym poziomie. Ucieszę się jak nasi zdobędą pierdylion złotych medali, ale czekać z wypiekami na transmisje jakiegoś chodu, czy innych bierek, nie będę.

*

nemrod
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

Popers pisze:
mi tam zwisa

Gratuluje podejscia Popers xD .

W sumie po mnie to tez splywa. Na grad medali nie licze, bo poziom polskiego sportu ostatnio stoi na, delikatnie mowiac, niskim poziomie. Nie bede ogladal, bo nie mam gdzie i wcale tego nie zaluje (nie ogladam tv od 10 miesiecy :D ). Jak bedzie jakas walka o medale sietkarzy, czy pilkarzy recznych to moze pojde gdzies do znajomych obejrzec.

*

zadra666
Starszy chorąży sztabowy
Starszy chorąży sztabowy

Popers pisze:
Obejrzę tylko ręczną, bo to świetny sport

Dobrze gada , piwo mu ! Ja sam grywam w szczypiora ;p

Ja obejrzę łucznictwo , ręczną i (ponoć) najlepsze otwarcie ;p

*

Popers
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

nemrod pisze:
Gratuluje podejscia Popers

no cóż, mówię szczerze. Nie będę ściemniał i dawał się nakręcać mediom, które próbują wcisnąć mi ,że dzieje się coś co koniecznie muszę zobaczyć. Nie, nic nie muszę. Wszyscy wokół mi to wciskają , bo im więcej osób to ogląda tym więcej szmalu mają. Ja lubię tylko sporty kontaktowe, reszty oglądać się nie da. Strzelectwo ? Strzelać lubię, oglądać się nie da. Pływanie? Pływać lubię, podczas oglądania zasypiam. To samo z bieganiem i całą resztą. Szczypiorniak jest fajny - walka bark w bark, brutalna walka o pozycję, sporo taktyki, ładne okienka i fruwający bramkarze. Piłka już mówiłem ,że słaby poziom, ale i tak, jako maniak gały, może spojrzę. Na koszykówkę może jeszcze zerknę, bo lubię, ale tylko te końcowe mecze o medale. Siatkówkę darzę szczerą pogardą ( co do za sport zespołowy w którym nie można dać przeciwnikowi w zęby? ). Co do innych dyscyplin mam stosunek wybitnie obojętny i nawet otoczka olimpiady mnie nie zmusi do obejrzenia.

A medali życzę naszym jak najwięcej. Oby poradzili sobie bez mojego wsparcia.

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

A ja nie wiem, może będę oglądał ale wątpię, w sumie należałoby prawie bez przerwy przed TV siedzieć aby całą olimpiadę zobaczyć.

Przy okazji, igrzyska te poruszają sprawę Tybetu... wiele osób postanowiło je całkowicie zbojkotować ze względu na politykę Chin. Moim zdaniem imprezy typu olimpiada, euro itp. nie powinny być rozgrywane w takich państwach.

*
zadra666
Starszy chorąży sztabowy
Starszy chorąży sztabowy

lukasamd pisze:
Moim zdaniem imprezy typu olimpiada, euro itp. nie powinny być rozgrywane w takich państwach.

A moim powinny jak najbardziej. Bo przez taka imprezę jak Olimpiada prawie Zawsze poprawia się sytuacja ludzi jak i samego państwa ...

*

momo78
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

zadra666 pisze:
lukasamd pisze:
Moim zdaniem imprezy typu olimpiada, euro itp. nie powinny być rozgrywane w takich państwach.

A moim powinny jak najbardziej. Bo przez taka imprezę jak Olimpiada prawie Zawsze poprawia się sytuacja ludzi jak i samego państwa ...

no tak jak u nas poprawi euro 2012 xD

I can feel it. My mind is going. There is no question about it.
I can feel it. I can feel it. I can feel it.
I'm a... fraid.

*

Wigen
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Czyli co. Igrzyska Olimpijskie osobiście uważam za otwarte.

*

GrU
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

Panasonic, sony, adidas, nike wszyscy produkują w chinach bo tanio dlatego sprzeciwu nie będzie, państwa też maja swoją politykę wobec chin (import/export/haaajs) dlatego też oficjalnie nie zaprotestują, poprawi sytuacje tych już bogatych mających hotele, restauracje, bary itp, na zwykłego chińczyka który 20/h na dobę szyje koszule raczej wpływu nie będzie miało.

Ogólnie igrzysk letnich nie lubię jak już to zimowe, nasi i tak nic nie pokażą (może Otylka, albo złotka) ale czasem popatrzeć można

*

nemrod
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

A ja proponuje zmienic nazwe tematu, bo jednak Igrzyska a Olimpiada to co innego ;) .

*

zadra666
Starszy chorąży sztabowy
Starszy chorąży sztabowy

GrU pisze:
, na zwykłego chińczyka który 20/h na dobę szyje koszule raczej wpływu nie będzie miało.

No poprawi się sytuacja gospodarcza ....kraju , nie obywatela ;p

*

momo78
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Jak obstawiacie, w jakich dyscyplinach Polacy zdobędą medale?

I can feel it. My mind is going. There is no question about it.
I can feel it. I can feel it. I can feel it.
I'm a... fraid.

*

nemrod
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

momo78 pisze:
w jakich dyscyplinach Polacy zdobędą medale?

Jakby Korzeniowski od niechcenia przeszedl te 50 km to moze w chodzie ;) .

Tak serio to na nikogo nie licze. Szanse maja: penisistka Radwanska, siatkarze, pilkarze reczni, moze jakas oszczepniczka, plywak, no i moze Blanik. Reszty nie znam.

*

Premislaus
Awatar użytkownika
Starszy sierżant
Starszy sierżant

nemrod pisze:
penisistka

Penisistka ;-)? A co to za dyscyplina sportowa, na czym ona polega :>?

prof. Murray Newton Rothbard

*
Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   1, 2, 3  Następna