Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę   1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Lemur
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Zamierzam wysłać "zbiorczego" maila do Cenegi. List ma poruszać kwestię spolszczeń, patchy oraz ma zawierać pytanie dotyczące wydań gry (chodzi o "7,62", "Jazz: Hired Guns", Jagged Alliance 3 i "Brygada E-5" ). List ma mieć hmm, poważną formę a będzie miał tym większą siłę przebicia im więcej znajdzie się nań podpisów.
Wszelkich zainteresowanych proszę o umieszczanie tu swoich sugestii.
W przypadku chęci dopisania się do maila proszę wszystkich o wysłanie swoich danych osobowych (imię, nazwisko), adresów stron internetowych, czy też for na których się udzielają do mnie, na priva.

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Bardzo dobry pomysł ale jak chcesz to napisać? Taki list musiałby zawierać nieco informacji o JAZZ: Hired Guns tak aby nie pomysleli "kolejny gniot" a jednocześnie w takiej formie aby nie nacisnęli 'delete' myśląc "kolejny dzieciak". Dobrze by było jakby dał tu jakąś propozycję.

*
Lemur
Awatar użytkownika
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Bardzo dobre pytanie, Len. Zadanie wcale nie jest takie łatwe. Nie chcę łamać regulaminu, ale wyjaśnię powstanie pomysłu. Wszystko zaczęło się na GOLu, w tym i poprzednich wątkach. Myśl przewodnia jest taka:
1. Poprosić / zasugerować dystrybutorowi wydanie "7,62", "Jazz:Hired Guns" i może "JA 3" (chociaż w tym wypadku raczej na to za wcześnie). Oczywiście takie sugestie będą poparte odpowiednimi argumentami.
2. Wspomnieć o braku wydania patcha do "Brygad E-5", mało profesjonalnych polonizacji itd. Oczwyście w sposób uprzejmy, acz stanowczy.
3. Zasugerować powierzenie tłumaczenia Removowi . Oczywiście jeżeli się na to zgodzi (co juz jest watpliwe). Liczę na to że ktoś wyśle do Remova priva w tej sprawie (jeden z GOLowiczów najprawdopodobniej). Jeżeli się nie zgodzi to podkreślić nieco niezbyt fortunne tłumaczenia itd.
4. Podkreślić powagę petycji przez umieszczenie podpisów osób zainteresowanych tematem, plus linki itd.

P.S. Jestem otwarty na wszelkie propozycje dotyczące maila.

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Po pierwsze, nie wspominać o JA3 bo na to zdecydowanie za wcześnie. Twórcy mówią, że mogą skończyć w tym roku ale tylko kompletny amator w to uwierzy, no chyba, że chcą aby ta gra przypominała bardziej modyfikację do Silent Storma niż nową grę.

Co do punktu 3, samo słowo 'przekazanie' wywoła u nich śmiech godny pożałowania. Sorry jeśli to cię obraziło/zdenerwowało ale uwierz mi, mam kontakty w Techlandzie i wiem nieco o takich sprawach :):

*
Lemur
Awatar użytkownika
Starszy sierżant
Starszy sierżant

W takim razie co proponujesz?. Pozostawienie sprawy półanalfabecie, debilowi i ignorantowi?. Podobaja ci sie takie kwiatki jak "petarda trotylowa" w Brygadzie E-5, albo wersja kinowa JA 2,5 w stylu Cartoon Network?. Nie wspominając już o sp...spapraniu przez pewną firmę nieokreślonej ilości spolszczeń i braku zapowiadanych od dawna patchy.

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Źle mnie zrozumiałeś, albo raczej ja źle napisałem. Po prostu takie firmy są zawsze bardzo pewne siebie i przekazanie projektu komuś innemu nawet nie przychodzi im do głowy, szczególnie jeśli jest to ktoś kogo oni nazwą "amatorem".

Mi się nie podobają błędy Cenegi w tłumaczeniu i samej grze bo sam w to grałem. Ale jestem przekonany o tym, że pisanie o 'przekazaniu' jest błędem.

*
Lemur
Awatar użytkownika
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Remov to redaktor naczelny Raportu i gość odpowiedzialny za dział "Zbrojownia" do gry fabularnej Neuroshima, ale faktycznie on jest spoza środowiska tłumaczy gier komputerowych (przynajmniej tak mi się wydaje).
Nie sposób się z Tobą nie zgodzić w kwestii dobierania kadry zajmującej się tłumaczeniami. Decydują tu czas, pieniądze i dobór wewnętrzny, a o takim outsourcingu raczej nie ma mowy.
Pomyślałem o takim rozwiązaniu z prostej przyczyny: profesjonalista, znawca tematu i postać ogólnie dosć znana, ma większe szanse niż osoba po anglistyce kompletnie znikąd. Tak czy inaczej zdaję sobie z tego sprawę że szanse są bliskie zeru.
Tonący chwyta się brzytwy, osobiście jestem zmęczony polityką zarządu firmy (i te moje wcześniejsze zarzuty należy kierować właśnie do zarządu, a nie do szeregowych pracowników, bo to nie ich wina). Stąd mój dość zdeterminowany i "kontrowersyjny" zabieg.

Wolę nie wyprzedzać faktów, ale co będzie jeżeli tłumaczenia i wersje będą tragiczne?. Wtedy pozostanie tylko płacz i zgrzytanie zębami. Zdaję sobie sprawę jak działają duże firmy. Sam pracowałem w "molochu", dlatego znam mechanizmy i mało proklienckie podejscie do "petenta". Co nie zmienia faktu ze moim zdaniem warto spróbować.

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Ja jestem za wysyłaniem takiego listu tylko naprawdę musi być dobrze przygotowany. Teraz nie mam czasu i warunków do opisania moich pomysłów.

*
Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Szczerze mówiąc nie sądzę aby zbytnio przejmowali się jakością tłumaczenia. Brygada E5 została wydana w taniej serii za 14.90zł i to jako gra dość stara no i bez jakiejkolwiek zapowiedzi. Po prostu zrobili i wrzucili do sklepu, a nad tłumaczeniem pracowały pewnie ze 2 osoby.

Jak na moje oko taka propozycja może tylko spowodować, że oleją cały list. A trzeba uważać bo nie zawsze odpisują.

*
mtl
Awatar użytkownika
Podporucznik
Podporucznik

Wszystko ladnie pieknie, ale ktos wogole zapytal Remova czy gdyby byla taka mozliwosc to by sie tym zajal? Moze od tego trzeba zaczac, a nie spierac sie teraz czy o tym napisac w liscie.

*

Lemur
Awatar użytkownika
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Przecież napisałem że priv będzie wysłany.

*

mtl
Awatar użytkownika
Podporucznik
Podporucznik

No wlasnie:

Lemur pisze:
będzie wysłany

Nie wiesz co on odpowie.

*

Lemur
Awatar użytkownika
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Domyślam się.

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Ja to wszystko przemyślałem i jeżeli mam być szczery to chciałbym spolszczenia gier Jaggedowych np. Jazz:Hired Guns czy JA3 wykonywała inna, lepsza firma... CD-Projekt (no oczywiście jeżeli nie będą tłumaczyć głosów :P).

Co do innych - mi to tam rybka bo nie grałem w nie i nie wiem czy zagram :)

Może trochę egoistyczne to ostatnie zdanie ale co tam - ja chcę aby Jaggedy były dobre w szczególności :P

*
Lemur
Awatar użytkownika
Starszy sierżant
Starszy sierżant

@lukasamd
W takim razie wyślij maila do CD-Projekt. Ja skupiłem się na Cenedze z prostej przyczyny, to wydawca "Brygady E-5" i prawdopodobnie także "7,62". Gier bardziej wymagających dość profesjonalnego tłumaczenia technicznego. Przy okazji można ich zapytać o to czy zamierzają wydać inne gry. Nawet jeżeli nie, to przynajmniej będą mieli sygnał zainteresowania.
"Jazz:Hired Guns" aż tak wymagający nie będzie (podobnie jak "JA3" ). W tych grach bardziej liczy się tłumaczenie ze zrozumieniem tekstów najemników przy zachowaniu elementów humorystycznych (inna para kaloszy, ale także wymagająca, szczególnie wersja kinowa). No ale na tym polu mogą się popisać tłumacze którzy wcześniej zajmowali się grami cRPG czy nawet FPSami, wielkiej różnicy nie będzie (oby to zrobili profesjonalnie i nie dali ciała).

Czuję że zupełnie niepotrzebnie napisałem tego posta, wątpliwości miałem od początku, teraz mam je jeszcze większe. Zresztą nie będę umieszczał tu całej swojej argumentacji bo wydaje mi się ona dość oczywista. A, zapomniałem napisać że "jestem otwarty na konstruktywne sugestie".

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   1, 2  Następna