Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
beblogz
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

W sumie też można zapytać. Chcę wiedzieć z ciekawości jak ludzie do tego podchodzą... Załóżmy CPU dwurdzeniowy, grafika 256MB, dźwięk 5.1 DIMM2 albo 3? Szczegół o szczegóły ;) Jak kto lubi - czy to mało> czy dużo? Ankieta albo co? Albo ktoś to skasuje. Jestem po prostu ciekaw jak się wszystko zmiena - zaznaczam - firma to NIGDY ja. Po prostu ciekawość. Hyde Park, więc chyba przejdzie :) Wolne wypowiedzi proszę, ale takie od serce - byle nie kląć ;)

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

CPU: obecnie dla zwykłego użytkownika dwurdzeniowy, do zastosowań profesjonalnych 4 lub więcej. Gdybym miał kupować, to coś z Intela, pomimo że mają fatalną kompatybilność podstawek. Całe seria Core i3/i5/i7 to świetne procesory (sam mam i5 w lapie), a teraz wypuścili nowe na SandyBridge, gdzie nawet zintegrowana karta graficzna w cpu zaczęła nabierać sensu. AMD ma znacznie lepszą kompatybilność, bo często nawet do starszych płyt z AM2/AM2+ wrzucimy nowy procesor, ale wydajnościowo są znacznie słabsze.

RAM: to zależy od procesora i płyty głównej. Nowe CPU mają kontrolery pamięci zintegrowane w sobie, a więc to od nich zależy z jakimi pamięciami będziemy musieli pracować. Ogólnie to coraz więcej jest pod DDR3, no i liczy się raczej ilość pamięci, a nie jej szybkość (to drugie ma znaczenie jak walczymy o każdy pkt będąc overclockerem).

Grafika: przede wszystkim, ilość pamięci na karcie nie ma dużej roli. Można kupić np. GF 7600GT z 1 GB pamięci, albo 9800GT z 256 MB, ta druga karta wydajnościowo po prostu rozsmarowuje pierwszą. Najważniejsza jest ilość potoków/shaderów, szerokość szyny pamięci (wystrzegać się 64-bit jeżeli myślimy o grach), oraz taktowania. Obecnie tu warto zainteresować się AMD (bo to ono przejęło ATi), bo Radeony z serii HD48xx oraz HD58xx to naprawdę bardzo mocne karty. Nvidia ma natomiast problemy ze sterownikami tzn. aby karta pracowała w pełni wydajnie, potrzebny jest bardzo mocny procesor.

Dźwięk: dla mnie nie ma znaczenia, w lapie raczej biurowym mam słabe głośniczki a żyję :D

Dysk: mam przyjemność pracować na SSD, więc powiem tylko, że zamiana zwykłego dysku na właśnie SSD = niesamowity kop. To właśnie dysk stanowi obecnie wąskie gardło dla wydajności. Szkoda tylko, że SSD są raczej drogi (i niezbyt pojemne, chociaż nie dla każdego to problem).

*
beblogz
Awatar użytkownika
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Też racja, kiedyś wąskim gardłem była szyna pamięci (SDRAM albo wcześniej nawet EDO), teraz dysk. A niby są szybkie ;)
O swoim sprzęcie nawet nie będę się wypowiadał, ale moim zdaniem AMD nie są złe. A wczoraj miałem w ręku AMD 3 -rdzeniowy (co to za wymysł?) Dopiero za parę dni będę mógł coś o nich powiedzieć, ale info będzie z drugiej ręki, a szkoda...

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

beblogz pisze:
Też racja, kiedyś wąskim gardłem była szyna pamięci (SDRAM albo wcześniej nawet EDO), teraz dysk. A niby są szybkie

No z pewnością szybsze niż jakiś czas temu, poza tym pojawiłt się nowe technologie nieco dodatkowo zwiększające wydajność np. NCQ.
Mimo wszystko te dla zwykłych użytkowników szaleństwem nie są, no i nie da się ich porównywać do dysków SAS czy SCSI (Raptory / Velociraptory pomijam bo są tragiczne w stosunku cena/możliwości).

beblogz pisze:
A wczoraj miałem w ręku AMD 3 -rdzeniowy (co to za wymysł?)

Najprawdopodobniej czterordzeniowiec, który nie przeszedł pomyślnie kontroli jakości. Zamiast wyrzucać taki procesor na śmietnik, odcina się jeden z rdzeni no i można go sprzedaż, a zarazem użytkownicy mają większy wybór (teoretycznie, bo 3 rdzenie a 2 to praktycznie brak różnicy).

*
beblogz
Awatar użytkownika
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Stare bajery - to jak kiedyś pierwsze modele 486 (chyba) SX albo Celeronów. A produkcja procka to podobno wciąż może ze 30-40 centów (pomijam koszty projektów itp. więc upraszczam). Nie będzie nawet wieści z 2 ręki - główny user to małolata 14 lat - w życiu nie użyje nawe 10% tego kompa - za to dam paznokieć obciąć, choć trochę szkoda...

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie