Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę   1, 2  Następna

Poruszyło Cię to?
Czas głosowania minął 05 lip 2008 22:47
Tak, z pewnością! 67%  67%  [ 2 ]
Nie , wcale! 33%  33%  [ 1 ]
Mam mieszane uczucia... 0%  0%  [ 0 ]
Liczba głosów : 3
Autor Wiadomość
zadra666
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Starszy chorąży sztabowy
Starszy chorąży sztabowy

Sabbaton 40-1

Przepraszam ,że nie dałem tego do "muzyka" , ale się tam nie nadaje. Posłuchajcie i poczytajcie tekst. Ten utwór głęboko mnie poruszył ,a to się zdarza żadko . Właściwie nigdy . Myślę ,iż to dobra rekomendacja dla niego!!!
40-1 Smierć i Chwała !!!!!!

Ostatnio zmieniony 03 lip 2008 22:47 przez zadra666, łącznie zmieniany 1 raz

*

zadra666
Starszy chorąży sztabowy
Starszy chorąży sztabowy

Tak nawiasem mówiąc to z Rebeliona polecam również Primo Victoria (D-Day) i Stalingrad. No i ogólnie całego Rebeliona

*

momo78
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

no fajne fajne, dobrze widziec, że ktoś wie, że coś takiego się stało

I can feel it. My mind is going. There is no question about it.
I can feel it. I can feel it. I can feel it.
I'm a... fraid.

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Mnie nie ruszyło... w sumie całego nie obejrzałem bo miałem dosyć tego czegoś w tle, ta muza nie podoba mi się i moim zdaniem nie pasuje do takiego filmiku.

Hm... skoro już taki temat powstał to polecam zobaczyć "Historia Polski w 10 minut":

http://pl.youtube.com/watch?v=Quld5950v ... re=related

*
Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

lukasamd pisze:
Hm... skoro już taki temat powstał to polecam zobaczyć "Historia Polski w 10 minut":

http://pl.youtube.com/wat...feature=related

Świetny film. Powinni to wyemitować w telewizji. Najbardziej podoba mi się pierwsza połowa, pewnie dlatego, że jest najbardziej tajemnicza. Film naprawdę super, ściągam go na dysk i zostawiam sobie :)

*
Popers
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

już to kiedys widziałem. Bardzo ciekawe.

*

Popuś
Awatar użytkownika
Młodszy chorąży
Młodszy chorąży

10 minutowy slot propagandowy - takie "ku pokrzepieniu serc", wybrali tylko jasne strony polskiej historii i przedstawili je w odpowiedni sposób, jak wygrywamy jesteśmy wspaniali, jak przegrywamy to nadal jesteśmy wspaniali, ale ich było więcej. Nie ma totalnie podanych przyczyn wewnętrznych rozbiorów, na które sobie rozbite wewnętrznie, zgniłe od środka państwo zasłużyło. Ot, cała prawda - historię należy znać całą i dokładnie, a nie tylko to, co nam pasuje.

*
Popers
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

no właśnie o to chodzi. 10- minutowy filmik dla zagranicznych widzów. A co, autor miał według ciebie napisać o mordowaniu ukraińców, represjach na rosjanach 1610 i pogromach na Żydach ? No kaman, każda nacja ma swoje mroczne karty w historii i Polska nie jest wyjątkiem, tyle że mamy też czym się pochwalić i to jest właśnie taki wyraz dumy nardodowej z tego co nam się udało.

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

A jak myslisz, dlaczego Amerykanie chwalą się, że obalili Saddama a nie pamiętają o tym, że wojna w Iraku to jedno wielkie nieporozumienie? :]

*
zadra666
Starszy chorąży sztabowy
Starszy chorąży sztabowy

Dlatego , ze istnieje coś takiego jak duma narodowa.
"My jesteśmy najlepsi ,bo jesteśmy (nazwa narodowości ) , a reszta to zacofana , ciemne buce!"
Dopóki ludzie nie zejdą z drzew , dopóty takie "nieporozumienia" będą istniały~! :-<

*

djt
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

Filmy są bardzo dobre. Chwała i muzykom i twórcom za to.

Cytuj:
A co, autor miał według ciebie napisać o mordowaniu ukraińców, represjach na rosjanach 1610 i pogromach na Żydach ?

;-)
Represje na Rosjanach :lol: , ciekawe :crazy:
Mordowały obydwoje nacje - i Polacy i Ukraińcy. Ukraińcy robili to jak na razie ostatni i dzięki Bogu, że się nie powtarzają.
Pogromy na Żydach??? Gdzie? Może w Kielcach? :one:

A tak w ogóle, to może od razu zgwałcić orła i spuścić się na flagę? Po co nam ta Polska, przecież to same czarne karty historii, mordy, gwałty, grabieże, wojny z pokojowo nastawionymi sąsiadami, zgnilizna wewnętrzna, sanacja, Kaczory itd., itp...

Opanujcie się.

*

Popers
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

djt pisze:
Represje na Rosjanach :lol: , ciekawe

Jak ciekawe to nie rozumiem twojej arogancji. Gdybyś wiedział choć trochę o tym co robili Polacy w Moskwie w czasach smuty to byś nie wklejał idiotycznych emotikonów. A jesli chcesz podważać fakt występowania pogromów na Żydach to powiedz to jasno i wyraźnie, a nie ukrywasz to w drwinie i idiotycznych (ponownie) emotach.

djt pisze:
A tak w ogóle, to może od razu zgwałcić orła i spuścić się na flagę? Po co nam ta Polska, przecież to same czarne karty historii, mordy, gwałty, grabieże, wojny z pokojowo nastawionymi sąsiadami, zgnilizna wewnętrzna, sanacja, Kaczory itd., itp...

Gówno o mnie wiesz, więc nie posuwaj się za daleko. Jestem nacjonalistą w dość wąskim i także pejoratywnym tego słowa znaczeniu, ale miłość do ojczyzny nie oznacza ślepoty.

*

zadra666
Starszy chorąży sztabowy
Starszy chorąży sztabowy

Wystarczy obejrzeć film "1612" i przekonać się conieco o mordowaniu Rosjan.
Jest pewna scena o szarży husarii . Dziecko mówi do matki "Patrz , Anioły!"(Husaria miała takie "skrzydła" na zbrojach) A zaraz po tym rozpętuję się rzeź!

*

GrU
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

Mi w czasach podstawówki wbijano na siłę do głowy że Polska/Polacy zawsze byli ci poszkodowani i ci bici przez wszystkich, dziecko urosło i zaczęło samo się tym interesować szukać, czytać i się dowiedziało że Polska taka święta nie była, najprostszy przykład,
Uważany prawie że za świętego J.Piłsudski (oczywiście respect dla niego), ale dlaczego tak mało się mówi o tym jak wydymał Ukraińców.

Każdy naród wywyższa sam siebie ale Polacy już przeginają czasami, poza tym Polska to "specyficzny" kraj

Ostatnio w focus historii (jakiś stary numer) czytałem o zebraniu największych przedsiębiorców USA w celu ustalenia taktyki gospodarczej dominacji, raport z obrad wyciekł, facio go opublikował ale pod "naciskiem" FBI CIA i całej reszty przyznał że sam sobie to wymyślił dla sławy i pieniędzy, co ciekawe jedna z tez było ze najkorzystniej dla przedsiębiorców/gospodarki Stanów byłoby prowadzić wojnę średnio co 10 lat
1940 - IIWŚ
1950 - Korea
1964 - Wietnam
1982 - Liban
1991 - Irak
2003 - Irak
wiem że to "teorie spiskowe" ale ciekawie to się prezentuje :D

*

djt
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

Ruszyło sumienie, co? Oburzajcie się, śmiało. To część lekcji.

1. Mam w nosie smutę i oblężenie Moskwy, gdy to Rosja szkodziła i szkodzi nam do dziś. Pomijam już poległych z ich rąk. Nasi sąsiedzi nie chcą o tym pamiętać, wypominają nam jakieś drobnostki sprzed 400 lat w swoich komercyjnych filmach. Szkoda słów.

2. 2/3 europejskiej populacji Żydów przez wieki mieszkało i pracowało w Polsce. Byliśmy ewenementem na skalę światową. To, że dzisiaj w naszym kraju ich nie ma, nie jest winą Polaków. Jeśli nawet zdażały się pogromy, były MARGINALNE w porównianiu do reszty Europy. Jak już przy Rosjanach jesteśmy: mieli kilkaset pogromów, największy w Odessie na początku XX w. - zginęło ponad 400 Żydów. Ktoś ma do nich jakieś pretensje, podobnie jak do pozostałych europejskich krajów? Nie ma. To Polacy muszą wiecznie przepraszać.

3. Bardzo dobrze Popers, że jesteś nacjonalistą, bo to zdrowy europejski odruch. Oby takich ludzi było więcej. I nawzajem, nie wiemy o sobie wiele.

Generalnie wyjechałem mocno poza zarys wątku, ale denerwuje mnie bicie się w polskie piersi, gdy nie ma o co. Ktoś CHCE byśmy tak myśleli, byśmy uważali się za maluczki, nic nie warty naród, który powinien się poświęcać dla czyichś pomysłów i idei. Nie rozumiem krytykowania podanych tutaj filmów, które są idealnym materiałem edukacyjnym.

Pozdrowienia.

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   1, 2  Następna