Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
spiryt
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Młodszy chorąży
Młodszy chorąży

czy na tym systemie będą działać nowe gry proszę o odpoiwedź

*

vai1987
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

Gry beda dzialac ale spadek wydajnosci bedzie spory.
Nie wszystkie gry chodza pod linuxem, bo wystepuja problemy z kompatybilnoscia. Np o Crysisie innych grach z bajerancka grafa i gigantycznymi wymaganiami zapomnij.
Do odpalenia gier na linuxie (tych z windowsa) potrzebny jest specjalny emulator Cedega lub Wine, obsługa tychze jest duzo trudniejsza nizeli odpalenie gier w windowsie, trzeba znac sporo komend linuxowych.
Tak wiec nie polecam linuxa do gier

*

Miszcz

Vai głupoty wygadujesz :] Po pierwsze ani Wine (Wine Is Not Emulator) ani Cedega nie są emulatorami. To w kwesti dokładnosci. Po drugie skoro to nie sa emulatory to znaczy, że nie zrzerają takiej ilości pamięci, procesora i innych zasobów dlatego spadek wydajności nie jest jak mówisz spory, jest wręcz minimalny- wszysko zależy od kompa jakiego posiadamy. W większości 90% przypadków nawet nie czuć różnicy. Po trzecie- tak masz racje, korzystanie z Wine jest ultra pro uber trudne- dla kogos kto chyba nie ma palców bo dla reszty kliknięcie 2 razy w ikone exe na pulpicie nie jest chyba problemem prawda?
@Spirit gry będa działać- oczywiście nie wszystkie(w głownej mierze zalezy jak zostały zaprogamowane i z jakich bibliotek korzystają). Jeżeli chcesz sprawdzić co działa tu masz spis dla Cedegi(gry) http://www.cedega.com/gamesdb/ i dla Wine(gry i programy) http://appdb.winehq.org/

*

zadra666
Starszy chorąży sztabowy
Starszy chorąży sztabowy

Eeee Linux korzystałem jakiś rok temu . Raczej system do pracy , nie do zabawy :/

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Dokładnie, dlatego siedzę na XP SP3 który patrząc się ogólnie na zastosowania komputera jest bardziej user-friendly niż systemy linuxowe/unixowe.

Jeżeli chcesz grać w gry to najlepiej albo zostać na windzie, albo postawić dwa systemy obok siebie - jeden (winda) tylko do gier a drugi (linux) do pracy czy latania po necie.

*
vai1987
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

Moze zle sie wyrazilem ze emulatory, ale te programy musza emulowac srodowiska opengl i dx przez co gry chodza wolniej na Linuxie bo to pociaga za soba wieksze zuzycie zasobów systemowych. Sam np w Counter Strike Source zauwazyłem znaczny spadek fpsów - na windowsie w strestecie mam 485 FPSow tak na linuxie "Tylko "263" wiec spadek jest znaczny.
Co do odczuwania róznicy ja odczówam np jak mi w akcji na linuxie fpsy spadna do 40 i mniej bo i takie zwisy sie zdarzaja, a kompa jak na ta gre mam całkiem dobrego.

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie