Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 209 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia   1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 14  Następna
Autor Wiadomość
lukasamd
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Pułkownik
Pułkownik

Wczoraj (albo i dzisiaj rano) wypowiadał się w tvn24 doświadczony pilot Boinga. Dziwne jest nieco to, że tak długo był włączony autopilot, no i ta wysokość podczas podchodzenia do lądowania. Na tym lotnisku nie można na nim lądować, a poza tym warunki nie były na tyle dobre, aby aż do takiego momentu na nim lecieć. Niby wykluczają problemy techniczne, ale mnie to jakoś najbardziej prawdopodobne się wydaje - tym bardziej, że samolot nie podchodził "na równo" w pas, lecz rozbił się obok niego.

*
Aver
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

To był "pół-autopilot" z tego co zrozumiałem montowany tylko w Tupolewach. Polega on na tym że pilot zajmuje się kursem/kierowaniem samolotem, a autopilot zajmuje się prędkością samolotu tak aby przy dojściu do pasu była prędkość odpowiednia. Często wykorzystywany jest przy lądowaniu, choć w takich warunkach nie powinien być.

*

Jaahquubel
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Cytuj:
Dziwne jest nieco to, że tak długo był włączony autopilot
Tak, ale autopilot działa w różnych trybach. To nie tak, że samolot sam leci, a pilot gra w pasjansa.
Cytuj:
Niby wykluczają problemy techniczne, ale mnie to jakoś najbardziej prawdopodobne się wydaje - tym bardziej, że samolot nie podchodził "na równo" w pas, lecz rozbił się obok niego.

Podchodzili równo, ale po walnięciu w brzozę i utracie kawała skrzydła wywinęło ich na plecy i skręciło w lewo. Poza tym, jeśli dostali z wieży źle podane ciśnienie (lub źle je zrozumieli) i w konsekwencji mieli źle ustawione wysokościomierze, to nie było potrzeba awarii, żeby wlecieć w teren.

*
GrU
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

w przypadku złych danych otrzymanych od wieży czy źle wprowadzonych/zrozumianych to jest jakiś argument co nie zwalnia z odpowiedzialności pilota który zadecydował o lądowaniu z białą opaską na oczach. A do ostatecznej wersji rodziny i jednostka pilotów będzie starała się ich bronić i chronić przed pluciem na nich (jak najbardziej słusznie)

*

Wigen
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Wigen pisze:
Ujawniono stenogramy z katastrofy pod Smoleńskiem z dnia 10 kwietnia 2010 r.

Jak miło, teraz trzeba komentarza kogoś, kto się na tym zna, i wie jak co powinno wyglądać, i co oznaczają jakie odchylenia od stanu spodziewanego.
Przeczytałem każde zdanie po Polsku, i dotarło do mnie tylko tyle, że podchodzili do lądowania raz, i że skapnęli się, że coś nie tak, jak zaczęli kosić drzewa.

*

Jaahquubel
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Stridingshadow pisze:
Przeczytałem każde zdanie po Polsku, i dotarło do mnie tylko tyle, że podchodzili do lądowania raz, i że skapnęli się, że coś nie tak, jak zaczęli kosić drzewa.

Czyli wiesz tyle, co i miesiąc temu.

*
GrU
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

Mnie interesuje brak reakcji na "PULL UP"i tak jak Stridingshadow napisał, trzeba czekać aż przeanalizują to specjaliści

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

GrU pisze:
jak Stridingshadow napisał, trzeba czekać aż przeanalizują to specjaliści

Dla porównania czytałem nagrania rozmów w sprawie oskarżenia dr'a Garlickiego, ktoś spoza medycyny zrozumiałby niewiele, albo zrozumiałby coś po swojemu.
Stosowanie slangu i zwrotów zwyczajowych ma ułatwić komunikację zawodowcom, a nie zrozumienie laikom.

*

GrU
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Przeczytałem przed chwilą stengoramy. Podobnie jak GrU, intryguje mnie brak reakcji na kilka sygnałów o tym, że są za nisko.
No ale czy taki sygnał podczas każdego lądowania to rzecz normalna? Tego ja nie wiem, pilotem nie jestem.

*
GrU
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

Jakiś pan ekspert z "skrzydlatej polski" mówił że każdy dobrze wyszkolony pilot po usłyszeniu pierwszy raz PULL UP od razu naciska guzik odpowiedzialny za automatyczne wznoszenie się samolotu, jako kompletny laik wydaje mi się że to PULL UP to odległość od ziemi w stosunku do prędkości podchodzenia samolotu do lądowania, czyli samolot za szybko zbliża się do ziemi system krzyczy ciągnij w górę, ale gdyby to takie proste było to by nie zignorowali kilku/kilkunastu komunikatów PULL UP.

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

GrU pisze:
jako kompletny laik wydaje mi się że to PULL UP to odległość od ziemi w stosunku do prędkości podchodzenia samolotu do lądowania

Gdyby wszystko było takie proste :)
Jakość i stan sprzętu nierzadko odbijają się na jego działaniu.
Podczas zajęć na chirurgii śmiałem się przez łzy z miejscowej pieszczotliwej nazwy pewnych kleszczy bipolarnych (do przecinania tkanek i jednoczesnego zamykania przeciętych naczyń krwionośnych): "Wariat".
'Wariat' działał jak chciał, a nawet jak chciał dobrze to szło mu jak zwykle (czyli średnio :P).

*

GrU
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

Ten pan na H mówił że dla takiego lotniska ten system ustawia się na ok 120m, pierwszy komunikat pojawił się właśnie w granicach 100+m, co wskazuje że działał
http://img715.imageshack.us/img715/5184/50110004.jpg
po 100 metrach 4 komunikaty PULL UP w 4 sekundy, a po tym drugi pilot dodał "w normie", wcześniej kapitan mówił że dobiją do 100m i idą na drugi krąg a oni lądowali dalej, very very interesting.

PS:
http://www.tvn24.pl/12690,1658904,0,1,t ... omosc.html

no to trzeba czekać na skrzynkę od parametrów, bo z tych zachowania pilotów i samolotu jest ... dziwne ?

Tylko żadna skrzynka i żaden ekspert nie powie dlaczego lądowali w tak ekstremalnych warunkach na takim lotnisku :(

*

Wigen
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

GrU pisze:
no to trzeba czekać na skrzynkę od parametrów, bo z tych zachowania pilotów i samolotu jest ... dziwne ?

Stenogramy rozmów pilotów to jedno, a wskazania pozostałych urządzeń to drugie. Wydaje mi się że zapisów odczytów parametrów lotu Tu-154 jeszcze nie odczytano. Tak więc posiadając jednocześnie stenogramy rozmów oraz zapisy pozostałych parametrów lotu ostatecznie można posiadać cały obraz sytuacji. Jednak można podejrzewać że tak znaczącego faktu (jak usterka samolotu) przed dziennikarzami praktycznie się ukryć nie da.

W każdym bądź razie zastanawiam się co będzie dalej, jeśli okaże się że zawinił pilot?
Jak można uchronić się, aby takie zdarzenia w przyszłości się nie wydarzyły?
Skoro najlepsi z najlepszych pilotów zasiadają za sterami rządowej floty, czyli co? Lepszych już nie będzie? Co można jeszcze w takiej sytuacji zrobić?
Na pewno jakieś zmiany które idą ku zapewnieniu lepszej swobody i spokoju w podejmowanych decyzjach załodze. Nie mówię oczywiście że to tutaj zostało właśnie poczynione, ale zachodzi prawdopodobieństwo że tak mogło się właśnie wydarzyć.

Co więc dalej? Jak to wygląda w trochę "mądrzej" zarządzanych krajach?

Ostatnio zmieniony 01 cze 2010 23:34 przez Wigen, łącznie zmieniany 2 razy

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   Poprzednia   1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 14  Następna