Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1670 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia   1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 112  Następna

W najbliższych wyborach swój głos oddam na
Czas głosowania minął 10 paź 2007 20:16
Prawo i Sprawiedliwość (PiS) 8%  8%  [ 1 ]
Platforma Obywatelska (PO) 69%  69%  [ 9 ]
Lewica i Demokraci (LiD) 8%  8%  [ 1 ]
Polskie Stronnictwo Ludowe (PSL) 8%  8%  [ 1 ]
Liga Polskich Rodzin (LPR) 8%  8%  [ 1 ]
Samoobrona 0%  0%  [ 0 ]
Liczba głosów : 13
Autor Wiadomość
Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Zhenia pisze:
Gruzini zaczęli ten konflikt. I dostali odpowiedź. Był to bardziej kontratak niż atak.

Znam wasze stanowisko w tej sprawie, ale Polacy patrzą na to przede wszystkim przez pryzmat wielkości (a raczej - "małości") Gruzji. Choćby mieli nie wiem jak dobrze wyposażone wojsko to i tak nie mają najmniejszych szans.

Czy Rosja miała prawo interweniować czy nie - nie chcę tego oceniać. Ale władza Rosji zawsze jest wyczulona na wszelkie próby mieszania się innych krajów do ich spraw. A sami wmieszali się w sprawy Gruzji. No ale mniejsza z tym. Moim zdaniem Rosja popełniła błąd "wyzwalając Osetię Południową". Dlaczego? Ponieważ Osetia Północna też kiedyś zapragnie niepodległości... A wtedy prezydentowi Rosji nie będzie już tak spieszno do uznania niepodległości.

*
Jaahquubel
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Osetia jak Osetia. Wystarczy popatrzeć na Czeczenię.

*
GrU
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

Len pisze:
Moim zdaniem Rosja popełniła błąd "wyzwalając Osetię Południową". Dlaczego? Ponieważ Osetia Północna też kiedyś zapragnie niepodległości... A wtedy prezydentowi Rosji nie będzie już tak spieszno do uznania niepodległości.

A moim zdaniem to nie była decyzja pod wpływem impulsu, tylko przemyślane działanie, po II wojnie światowej Polska też była "wolna" nie należała to bloku ZSRR., do pomarańczowej rewolucji Ukraina była "wolna" i Białoruś do tej pory jest "wolna" xP

Nie chodzi mi o potęgę czysto militarną czy potęgę gospodarczą, tylko potęgę jako kraj, prawda robią co chcą i nikt nie reaguje (Gruzja), mogą kurek z gazem zakręcić w każdej chwili (np. Ukrainie) i reszta Europy też tylko gada. Rosja robi co chce i gada co chce a nikt nie zareaguje jakoś ostrzej (ok, nasi bracia K potrafią dowalić, ale oni to ewenement. Coś mi się zdaje że gdyby Putin i ten Medw-prezydent uderzyli na Polskę, z 100% gwarancją że jedyne czego chcą to nasze ziemie, kto by nam pomógł ?

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

GrU pisze:
A moim zdaniem to nie była decyzja pod wpływem impulsu, tylko przemyślane działanie, po II wojnie światowej Polska też była "wolna" nie należała to bloku ZSRR., do pomarańczowej rewolucji Ukraina była "wolna" i Białoruś do tej pory jest "wolna" xP

Ależ ja nie sugerowałem, że to pod wpływem impulsu ;) U Rosyjskiej władzy w ogóle mało rzeczy jest przypadkowych, nawet kandydaci na prezydenta (tacy bez szans), którzy zostają zapisani przez urząd nawet jeśli nie zdążą złożyć papierów (w końcu trzeba sprawiać wrażenie "wolnego wyboru", nie?). A potem ci sami kandydaci otwarcie deklarują, że... w pełni popierają Putina, czyli swojego konkurenta (!!!)

Ciekaw jestem jak bardzo się wzbogacają po wyborach tacy "kandydaci na prezydenta".

*
Jaahquubel
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Pytanie, czy by się wzbogacili, gdyby nie poparli Putina lub nie kandydowali. Patrz: Chodorkowski.

*
Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Dziwne rzeczy w Rosji się dzieją. Całkiem możliwe, że w przyszłych wyborach prezydenckich bój stoczą Miedwiediew i Putin. To o tyle ciekawe, że do tej pory zawsze wygrywał ten kandydat, którego wskazał ustępujący prezydent. Teraz sytuacja nieco się komplikuje.

A sam Putin takim czynem, tj. chęcią zostania prezydentem po raz trzeci (!) tylko umacnia swoją opinię ostatniego dyktatora Europy.

*
Jaahquubel
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Mianem ostatniego dyktatora Europy nazywa się Łukaszenkę.

Nie wierzę w to, aby Miedwiediew miał walczyć z Putinem.

Swoją drogą, w Rosji wybory są najbardziej demokratyczne: ważny głos oddają wszyscy obywatele posiadający bierne prawa wyborcze. Tyle, że bierne prawa wyborcze ma tylko Putin. ;-)

*
Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Jaahquubel pisze:
Mianem ostatniego dyktatora Europy nazywa się Łukaszenkę.

Tyle, że Łukaszenka i Putin postępowali dokładnie tak samo. Tyle, że ten drugi miał lepszych ludzi od Public Relations więc społeczeństwo go kocha.

Jaahquubel pisze:
Swoją drogą, w Rosji wybory są najbardziej demokratyczne: ważny głos oddają wszyscy obywatele posiadający bierne prawa wyborcze. Tyle, że bierne prawa wyborcze ma tylko Putin. ;-)

W zasadzie to nie muszą nic robić, aby wygrać. Opozycja walczy na śmierć i życie pomiędzy sobą zamiast przeciwko Jednej Rosji, a gdzie dwóch się bije...

*
Zhenia
Awatar użytkownika
Plutonowy
Plutonowy

Panowie. Nie wiecie nawet, do czego doprowadził w Rosji Putin.
Czas Gorbaczowa, potem Jelcyna, budowa "demokracji" w Rosji skończyły się katastrofą ekonomiczną, biedą, korupcją i ogólnie wszystkim, co złe. Kto mógł, napchał sobie kieszenie i poszedł w p... reszta ludzi żyła w strasznych warunkach. O ile Polsce mogło to przynieść określone korzyści (odzyskanie wolności) i proces prywatyzacji (też schrzaniony) nie przyniósł takiej katastrofy, jak w Rosji. Poziom życia spadł gwałtownie.
Za czasów Putina i Miedwiediewa zaczęto odbudowę kraju we wszystkich aspektach. Nie dziwcie się, że ludzie będą popierać Putina i dawać mu kredyt zaufania. Jeżdżę tam dosyć często i na dość długo, pomimo tego cały czas widzę jakieś zmiany na lepsze.
Swoją drogą, nie można mieć pojęcia o Rosji nie bywając tam (nie mówię o np. wycieczce do Moskwy). Czy ktoś z was, drodzy forumowicze widział kiedyś ten kraj?
Żeby zrozumieć Rosję trzeba ją zobaczyć. Nie można jej porównywać do innych krajów, jest to zupełnie inna cywilizacja i kultura. Liczą się inne wartości. Powtórzę się: Czy ktoś widział Rosję nie w telewizorze ani w gazecie, tylko gdzie indziej? Poza tym czy ktoś starał się przynajmniej poznać drugą stronę medalu, korzystając z rosyjskich źródeł?

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Z Jelcyna był taki demokrata jak z Kaczyńskiego "człowiek z zasadami". Ja Rosji nie oceniam jako kraju (a sam kraj lubię), jedynie Putina (o Miedwiediewie nie mam jeszcze wystarczającego pojęcia) bo nie uważam, że cel uświęca środki. A taką polityką kieruje się ww. człowiek i społeczeństwo mu przyklaskuje.

Ileż to się słyszało o wycieczkach Putina, gdzie czymś tam się zainteresował i postanowił rozwiązać problem raz na zawsze. Szkoda tylko, że nie jest taki skuteczny, kiedy kamery odchodzą, kiedy na przykład przez kilka tygodni głodują bohaterowie Rosji (odznaczeni przez samą władzę!) albo kiedy nastolatków wpycha się do więzień przepełnionych kryminalistami tylko dlatego, że wykrzykiwali nieprzychylne mu hasła. Gdzie to jego dobrodziejstwo?

Jak dla mnie ten człowiek jest do bólu fałszywy. Kraj się odbudowuje - fakt, ale odbywa się to kosztem łamania konstytucji (którą Putin uwielbia cytować... cóż za ironia), całkowitą kontrolą mediów, ograniczeniem praw wyborczych i zbrodniami jakie na co dzień odbywają się w Czeczeni (wiecie kim był prezydent tego regionu?). Mnie osobiście zdumiewa, że się na to godzicie. 20 lat temu zachciało Wam się demokracji, i chyba wciąż to trwa bo premier wciąż powtarza to słowo. Tyle tylko, że to, co wyprawia z demokracją nie ma wspólnego nic a nic.

Ja osobiście nie zdziwię się jeśli za kilka/kilkanaście/kilkadziesiąt lat ludziom przestanie się podobać polityka cara i skończy się jak zawsze - krwawą rewolucją.

*
Zhenia
Awatar użytkownika
Plutonowy
Plutonowy

Len pisze:
kiedy na przykład przez kilka tygodni głodują bohaterowie Rosji (odznaczeni przez samą władzę!) albo kiedy nastolatków wpycha się do więzień przepełnionych kryminalistami tylko dlatego, że wykrzykiwali nieprzychylne mu hasła. Gdzie to jego dobrodziejstwo?

Przykłady? Źródła??

Len pisze:
Kraj się odbudowuje - fakt, ale odbywa się to kosztem łamania konstytucji

Jeżeli kraj ma się staczać dzięki konstytucji to mam w d. taką konstytucję.
Len pisze:
zbrodniami jakie na co dzień odbywają się w Czeczeni

Znasz historię Czeczenii? Widocznie nie. Nie kłóćmy się na ten temat. Zobaczysz co będzie niedługo w Polsce, jak będzie masowo brała ich do siebie. Zresztą zobacz jak tu się zachowują. Czeczeni byli zewsząd przepędzani, bo ich sposobem na życie jest KRADZIEŻ. Pewnie, nie wszystkich. Wystarczy jednak zobaczyć co napisał Dudajew w odezwie do swojego narodu w 94 roku.
W Czeczenii teraz jest stosunkowo spokojnie. Najlepiej żeby Polska wzięła ich wszystkich do siebie. W Rosji oni mi nie są potrzebni. A jak dano im własne państwo to nie potrafili usiedzieć u siebie, grabiąc okoliczne prowincje. Tak będzie zawsze. Wspomnisz moje słowa.
Len pisze:
zachciało Wam się demokracji

Komu? Chyba Gorbaczowowi, który rozwalił państwo.
Len pisze:
Ja osobiście nie zdziwię się jeśli za kilka/kilkanaście/kilkadziesiąt lat ludziom przestanie się podobać polityka cara i skończy się jak zawsze - krwawą rewolucją.

Nie skończy się. To że większość ludzi go popiera to nie jest przekręt rządowy. Tak faktycznie jest. A krwawa rewolucja nie jest na rękę Rosjanom, przeżyliśmy ich sporo i się odbiły na naszym życiu.

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

He, he, a obywatele Izraela wypierają się tego że żyją w państwie wojskowym :P

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Zhenia pisze:
Przykłady? Źródła??

To godziło w rząd, więc nie ma żadnych źródeł ;)

Zhenia pisze:
Jeżeli kraj ma się staczać dzięki konstytucji to mam w d. taką konstytucję.

Ależ nikt nie mówi, że ma się staczać. Przykład - USA, jako pierwsi wprowadzili konstytucję i dziś są światową potęgą. Polska była drugim krajem, tyle że na nas co 5 minut napadali Niemcy i właśnie Rosjanie. A z tego, co piszesz nt konstytucji odnoszę wrażenie, że to zwykły świstek papieru, którym można sobie podetrzeć tyłek.

A co do Czeczeni i Czeczenów. Dobrze, że o tym wspomniałeś. Pewnie rosyjskie media tego nie ujawniły, ale prezydent Czeczeni zanim objął to stanowisko, nawoływał do świętej wojny. Przeciwko komu - sam dobrze wiesz. A potem się dziwić, że są takie sytuacje jak nico wcześniej z teatrem na Dubrowce. Pamiętacie? Terroryści zajęli teatr, a antyterroryści wybili ich doszczętnie. Głównie gazem trującym, i nikt się nie przejmował* tym, że przy okazji udusiło się kilkudziesięciu niewinnych ludzi. Ale śmieszy mnie to, co zrobiono, żeby ktoś wysoko postawiony nie poszedł siedzieć - sąd uznał, że... gaz nie był trujący. A co tam, ludzie na pewno własnoręcznie się udusili, ot tak.

*Nikt poza rodzinami zabitych. Najbardziej przerażające są nie metody antyterrorystów ale reakcja społeczeństwa... a właściwie jej brak. Czasami się zastanawiam czy Rosjanie są tak biedni jak niektórzy mówią i nie stać ich na telewizor (bo o tym wydarzeniu mówiono w TV) czy zwyczajnie nie obchodzi ich to, że w centrum Moskwy giną ludzie, obywatele ich kraju. Bo jeśli to drugie, to ja wcale nie dziwię się, że popierają kogoś takiego jak Putin.

Zhenia pisze:
Nie skończy się. To że większość ludzi go popiera to nie jest przekręt rządowy. Tak faktycznie jest. A krwawa rewolucja nie jest na rękę Rosjanom, przeżyliśmy ich sporo i się odbiły na naszym życiu.

Ale ja właśnie do tego zmierzałem. Od dwóch postów o tym piszę.

Stridingshadow pisze:
He, he, a obywatele Izraela wypierają się tego że żyją w państwie wojskowym :P

Tymi słowami przypomniałeś mi niedawne przeprosiny od Niemiec za to, co nam wyrządziły. Kiedyś tego kraju nienawidziłem, mieszkam po zachodniej stronie Polski wiec do Niemiec mam niedaleko. Ale teraz to jest wzór postępowania. Taka jest historia i wszyscy o tym wiedzą - i zamiast odwracać kota ogonem jak Putin, zwyczajnie się przyznali, przeprosili. To się nazywa odwaga.

*
Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Len pisze:
Głównie gazem trującym

Pozwolę sobie wtrącić swoje 3 grosze :)
Antyterroryści w Dubrowce nie korzystali z gazu bojowego, rozpylili w teatrze Fentanyl.
Fentanyl jest półsyntetyczną (otrzymywaną przez chemiczną obróbkę substancji naturalnej) pochodną morfiny, w dodatku 100 razy silniejszą (tak tu nie ma ani jednego zera za dużo).
Fentanylu używa się do znieczulania podczas operacji, oraz w terapii paliatywnej osób chorych terminalnie (rozsiana choroba nowotworowa).
Żeby upewnić się że środek zadziała, antyterroryści rozpylili go w bardzo znacznym stężeniu, oczywiście oznaczało to że część osób narażona na bardzo wysokie stężenie umarze na miejscu (zahamowanie oddychania poprzez działanie na ośrodki w mózgu), podczas gdy reszta zmarła w szpitalu (teoretycznie byli do odratowania, jednak ze względu na poufny charakter działań ekip antyterrorystycznych służby medyczne nie zostały poinformowane o zastosowanym specyfiku, nie podejrzewali że to coś na co mają antidotum w każdej szafce z lekami).

*

Zhenia
Awatar użytkownika
Plutonowy
Plutonowy

Len pisze:
To godziło w rząd, więc nie ma żadnych źródeł ;)

Albo to są zwykłe, nie potwierdzone niczym ploty, dlatego ich nie ma ;)
Len pisze:
Polska była drugim krajem, tyle że na nas co 5 minut napadali Niemcy i właśnie Rosjanie.

A Polacy nikogo nie napadali?
Poza tym jak się wystawia 4.000 wojska mając potężnych sąsiadów to nie dziwne że się przegrywa wojny. Szlachta wolała napchać kieszenie. Silnej władzy nie było... niestety. Tak się to w tych czasach kończyło.
Len pisze:
ale prezydent Czeczeni zanim objął to stanowisko, nawoływał do świętej wojny.

I pomimo tego rosyjskie władze go zaakceptowały, ponieważ wybrali go ludzie! Czy to nie jest ogromny krok w kierunku spokoju w Czeczenii? Czy jak zwykle trzeba odwracać kota ogonem?
Len pisze:
Terroryści zajęli teatr, a antyterroryści wybili ich doszczętnie.

Antyterroryści przeprowadzili genialną operację. Nawet Polscy wojskowi przyznają że to, co zrobił Specnaz jest niesamowite. Wina jest nie po ich stronie, tylko ludzi, szykujących akcję + akcję ratunkową.
Len pisze:
*Nikt poza rodzinami zabitych. Najbardziej przerażające są nie metody antyterrorystów ale reakcja społeczeństwa... a właściwie jej brak. Czasami się zastanawiam czy Rosjanie są tak biedni jak niektórzy mówią i nie stać ich na telewizor (bo o tym wydarzeniu mówiono w TV) czy zwyczajnie nie obchodzi ich to, że w centrum Moskwy giną ludzie, obywatele ich kraju. Bo jeśli to drugie, to ja wcale nie dziwię się, że popierają kogoś takiego jak Putin.

Tak? A nie wiesz że za to kilku gośći potraciło stołki, była burza w mediach i służbach specjalnych? A to Putin wybierał gaz?
Len pisze:
Taka jest historia i wszyscy o tym wiedzą - i zamiast odwracać kota ogonem jak Putin, zwyczajnie się przyznali, przeprosili. To się nazywa odwaga.

Rosja nie będzie przepraszać Polskę na każdym kroku. Sorry, nie z takim rządem i nie z takim podejściem. Kiedy będzie u władzy ktoś inny, mniej agresywny i zakompleksiony a bardziej "normalny", można pomyśleć o tym żeby doprowadzić do normalnej rozmowy o historii.
Poza tym Polska też ma za co przepraszać. Oczywiście w podręczniku do historii tego nie znajdziesz.
Nie chodzi o przeprosiny, tylko o to by "życie toczyło się dalej" na normalnych zasadach. Tym bardziej że to Polska bardziej straci na długofalowym konflikcie z Rosją, nie na odwrót. Potrzeba tylko mądrego, elastycznego i przede wszystkim normalnego przywódcy ze strony Polski.

*

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów. Przejdź na stronę   Poprzednia   1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 112  Następna