Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1670 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia   1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 112  Następna

W najbliższych wyborach swój głos oddam na
Czas głosowania minął 10 paź 2007 20:16
Prawo i Sprawiedliwość (PiS) 8%  8%  [ 1 ]
Platforma Obywatelska (PO) 69%  69%  [ 9 ]
Lewica i Demokraci (LiD) 8%  8%  [ 1 ]
Polskie Stronnictwo Ludowe (PSL) 8%  8%  [ 1 ]
Liga Polskich Rodzin (LPR) 8%  8%  [ 1 ]
Samoobrona 0%  0%  [ 0 ]
Liczba głosów : 13
Autor Wiadomość
djt
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

Niestety miało. Bez impulsu w samym ZSRR nie byłoby zmian politycznych w Europie. Wiem, że trudno sie z tym zgodzić, ale taka jest prawda. Nasi ówcześni PRL-owscy dygnitarze dowiedzieli się o tym, dostali zielone swiatło, więc zadbali o swoich popleczników - kolesi, służalców, konfidentów. Naszym kosztem.
I status quo Okrągłego Stołu - wy nie ruszacie naszych, my nie ruszamy waszych - trwa do dziś, o czym łatwo sie przekonać na salach sądowych.
Pozdrowienia.

*

Olinka
Awatar użytkownika
Podporucznik
Podporucznik

Moim zdaniem ma znaczenie, dla mnie choc wiedziałam o tym od dawna poniewz osoby mi bliskie sa w temacie od lat. To bardzo ciesze sie, że w koncu fakty ujrzały swiatło dzienne.

Ma znaczenie i mysle, że nie chodzi tu o ZSRR tylko o nas.
I mimo mojej niecheci do PiSu niestety nie mam o nich dobrego zdania to głosowałabym na nich z jednego wzgledu.
Odsuniecie od władzy PO i ludzi za ną stojacych.

PO IMO to najgorszy wybór dla Polski.

Moja mała "pasja"

*

GrU
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

Olinka pisze:

bez przesady są jeszcze takie partie jak LPR czy Samoobrona.
Był kiedyś dowcip jak uratować Polskę/gospodarkę Polską
wypowiedzieć wojnę USA i na następny dzień się poddać :D

*

Jaahquubel
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Ja liczę na takie środowiska jak Prawica rzeczypospolitej czy Polska XXI. Konkretniej, na to, że się przebiją, rozrosną itp.

*
Olinka
Awatar użytkownika
Podporucznik
Podporucznik

GrU pisze:
Olinka pisze:

bez przesady są jeszcze takie partie jak LPR czy Samoobrona.
Był kiedyś dowcip jak uratować Polskę/gospodarkę Polską
wypowiedzieć wojnę USA i na następny dzień się poddać :D
Wymienionych przez Ciebie partii nie brałam pod uwage :)

Moja mała "pasja"

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

djt: Nawet nie zdajesz sobie sprawę co wygadujesz. To tak jak z miłością, która przesłania nam wszystkie wady. Co byś nie napisał o PISie, twoje wypowiedzi i tak są rodem z konferencji Kaczyńskiego (tj. Serdecznie gratuluję... choć wciąż uważam, że kawał z was %^*#$).

PIS to partia do bólu nieodpowiedzialna. Teraz kryzys na wszystkich ustach i coraz bardziej zastanawiam się czy ten kryzys nie wywołaliśmy my sami. A dokładniej to nieodpowiedzialni politycy, którzy przez kilka miesięcy wmawiali społeczeństwu, że mamy cholernie wielki kryzys podczas, gdy w rzeczywistości go nie było. Można to porównać do tonącego statku na którym wybucha panika i giną ludzie tylko dlatego, że ktoś krzyknął "pożar!".

Ale PIS to partia nie tyle nieodpowiedzialna ale też straszliwie fałszywa (co w polityce nie jest nowością, ale PIS to z pewnością potentat). Po raz kolejny podam najlepiej widoczny przykład - niedawna "przemiana" wizerunku. No sorry ale jak ja słyszę, że Kaczyński wszystkim dobrze życzy i ze wszystkimi zamierza dobrze współpracować to robi mi się niedobrze. Ale najlepsze jest to próbowanie się odcięcia od tych całych dwuletnich "rządów", kiedy nie potrafili zapanować nad sejmem. W jednej chwili mówią o tym, żeby zapomnieć a za chwilę nazywają SLD komunistami. Na takie zachowania po prostu ręce opadają a ja jestem szczególnie wrażliwy na takie fałszywe zachowania. Nienawidzę dwulicowych ludzi i ich tępię. A żeby wierzyć w bajeczki opowiadane przez Kaczyńskich to trzeba być albo PISowcem albo skończonym idiotą.

Chociaż z drugiej strony. Zastanawiam się, po co ja to piszę? Przecież w naszym społeczeństwie uchowała się zaledwie garstka takich ludzi. Większość zrozumiała swój błąd z przed ostatnich wyborów. Po ostatnich wyborach w których wygrało PO pisałeś, że zobaczymy niedługo kto będzie narzekał. Minęło półtora roku, a tym kto narzeka... wciąż jesteś Ty, djt. Ja szczerze mówiąc wtedy też nie wierzyłem, żeby PO na długo utrzymało wysokie poparcie. Ale jeśli przez półtora roku partia opozycyjna nie potrafi odrobić przewagi, to chyba o czymś świadczy.

A tak poza tym. Długo milczałeś. Nie miałeś nic do powiedzenia czy czekałeś aż na forum zarejestrują się osoby, które również nie do końca są zadowolone z PO? :P Trochę mi to śmierdzi polityką Kaczyńskiego, czyli: choć no pani Natalii-Świat, postoi pani przy mnie na konferencji to może poparcie skoczy w górę.

PS. A zanim ktoś mnie tu nazwie jakimś "POowcem". Poczytajcie moje wcześniejsze wypowiedzi. Sporo planów tej partii mi nie odpowiada. Ale wybory w naszym kraju to jak wybieranie oryginalnego produktu a zwykłą chińską podróbką (z ołowiem, rzecz jasna).

*
djt
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

Cytuj:
Nawet nie zdajesz sobie sprawę co wygadujesz. To tak jak z miłością, która przesłania nam wszystkie wady. Co byś nie napisał o PISie, twoje wypowiedzi i tak są rodem z konferencji Kaczyńskiego (tj. Serdecznie gratuluję... choć wciąż uważam, że kawał z was %^*#$).

Cóż, do politycznego szufladkowania już się na tym forum przyzwyczaiłem. I co z tego, że machasz mi przed nosem Prezydentem? Nigdy nie byłem i nie będę w żadnej partii, chłopie. A generalizować sobie możesz. Mnie to nie rusza.

Cytuj:
PIS to partia do bólu nieodpowiedzialna.

Podobnie jak plus-minus 90% naszych polityków, a być może wszyscy.

Cytuj:
Ale PIS to partia nie tyle nieodpowiedzialna ale też straszliwie fałszywa (co w polityce nie jest nowością, ale PIS to z pewnością potentat)

Wolę wspierać prawdomówcę, niż najmniejszego z najmniejszych fałszywych polityków. Ale to Twój wybór.

Cytuj:
Większość zrozumiała swój błąd z przed ostatnich wyborów.

Dokładnie - i do nikogo nie mają już zaufania, bo po 2005 r. do dziś, jak się okazuje, traciliśmy i tracimy najlepszą sposobność do naprawy Rzeczpospolitej po Okrągłym Stole.

Cytuj:
Po ostatnich wyborach w których wygrało PO pisałeś, że zobaczymy niedługo kto będzie narzekał. Minęło półtora roku, a tym kto narzeka... wciąż jesteś Ty, djt.

Rozumiem zatem, że jesteś zadowolony z obecnej sytuacji politycznej, gdyż nie narzekasz?

Cytuj:
Długo milczałeś. Nie miałeś nic do powiedzenia czy czekałeś aż na forum zarejestrują się osoby, które również nie do końca są zadowolone z PO? Trochę mi to śmierdzi polityką Kaczyńskiego, czyli: choć no pani Natalii-Świat, postoi pani przy mnie na konferencji to może poparcie skoczy w górę.

Mylisz się. Pojawił się wątek ostaniego odcinka Misji Specjalnej. Stąd moje posty.
Len, wybacz - ale naprawdę odnoszę wrażenie, że wszystkich szufladkujesz wzorem pierwszego lepszego felietonu w Gazecie Wyborczej. To bardzo zły nawyk, bo mocno utrudnia normalną komunikację - szczególnie w politycznych i religijnych tematach.

Obejrzyj sobie ostatni odcinek Misji i otwórz w końcu oczy.
Ponoć celowo akurat ten temat podjęli. Któż to wie...

Pozdrowienia.

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

djt pisze:
odnoszę wrażenie, że wszystkich szufladkujesz wzorem pierwszego lepszego felietonu w Gazecie Wyborczej.
djt pisze:
Obejrzyj sobie ostatni odcinek Misji i otwórz w końcu oczy.

Aaa... teraz rozumiem. Więc mam zapomnieć o Wyborczej, obejrzeć felieton i od tej pory szufladkować wszystkich wg tego felietonu :P Wnioskuje tak z tego, co ty sam robisz (czyli: nie muszę wiedzieć czy ty to ukradłeś czy kto inny - i tak jesteś złodziejem).

Reportaż obejrzałem... i miałeś rację. Otwarłem szeroko oczy i zrozumiałem wreszcie, że PO to cholerni komuniści a Kaczyński... gdzie tam - całe PIS to bohaterowie narodowi (pomnik im postawić!).

*
leveler
Awatar użytkownika
Kapral
Kapral

Wystarczy popatrzeć wokół siebie, nie zrobiono żadnych mądrych zmian w gospodarce
(nawet coś tam obiecywano podczas kampanii wyborczej).
Rządzi ten kto ma media i kreuje medialną rzeczywistość ale niedługo prawdziwy świat tak będzie różny od medialnego że wielu (nie obsadzonych oczywiście przez swą partię na posadki) przejży na oczy.

*

Olinka
Awatar użytkownika
Podporucznik
Podporucznik

Len pisze:
PIS to partia do bólu nieodpowiedzialna. Teraz kryzys na wszystkich ustach i coraz bardziej zastanawiam się czy ten kryzys nie wywołaliśmy my sami. A dokładniej to nieodpowiedzialni politycy, którzy przez kilka miesięcy wmawiali społeczeństwu, że mamy cholernie wielki kryzys podczas, gdy w rzeczywistości go nie było. Można to porównać do tonącego statku na którym wybucha panika i giną ludzie tylko dlatego, że ktoś krzyknął "pożar!".
Nie wiem Len o jakim kryzysie piszesz ale jesli o tym obecnym to hmmm przeceniasz mozliwosci PiSu imo, bo tenże krysyz dotyka całego świata bez wyjatku. Kraje, Unie, Zjednoczenia mysle teraz jak go zminimalizowac najlepiej czyims kosztem, taki lajf.
Obecny kryzys był juz wiadomy ponad pół roku temu. Co zrobił Rzad Po? NIC.
Kiedy dzisiaj Rzad Po chciał cos zrobic to Banki powiedziały ni mniej ni wiecej, że jak Rzad bedzie podskakiwał to Euro bedzie po 10.
Jeżeli ktos jest niedowiarkiem i do tego Len niezbyt fajnie pisze o koledze dyskutancie to moze ten fakt własnie da Ci do myslenia. To nie PiS na konferencji powiedział to jest fakt.
D.T. pojechał i nic nie przywiózł. Wegry domagały sie równego traktowania wszystkich cżłonków Unii. A nasz Donald powiedział "nie, nie nam wystarczy to co dostalismy" I znowu nie chodzi mi o to, że ja jakas chciwa jestem ale o to, ze polityk powinien budowac przyszłosc a nie tylko zaspokajac dzisiejsze potrzeby. Węgry miały odwage powiedziec, że w Unii nie ma równosci. Bo jej nie ma a niby miała byc. Wiec uwazam, że jedyna nasza szansa o ile mamy nadal byc w tym układzie jest wywalczenie tej równosci. I to własnie przed wejsciem do systemu euro. Duzo mogłabym o tym pisac ale jakos mi sie nie chce :)

Len pisze:
Ale PIS to partia nie tyle nieodpowiedzialna ale też straszliwie fałszywa (co w polityce nie jest nowością, ale PIS to z pewnością potentat). Po raz kolejny podam najlepiej widoczny przykład - niedawna "przemiana" wizerunku. No sorry ale jak ja słyszę, że Kaczyński wszystkim dobrze życzy i ze wszystkimi zamierza dobrze współpracować to robi mi się niedobrze. Ale najlepsze jest to próbowanie się odcięcia od tych całych dwuletnich "rządów", kiedy nie potrafili zapanować nad sejmem. W jednej chwili mówią o tym, żeby zapomnieć a za chwilę nazywają SLD komunistami. Na takie zachowania po prostu ręce opadają a ja jestem szczególnie wrażliwy na takie fałszywe zachowania. Nienawidzę dwulicowych ludzi i ich tępię. A żeby wierzyć w bajeczki opowiadane przez Kaczyńskich to trzeba być albo PISowcem albo skończonym idiotą.
Bardzo mi sie nie podoba jak piszesz o Polakach majacych takie samo prawo wyborcze jak Ty. To, ze nie zgadzaja sie z Twoim zdaniem nie znaczy, że sa idiotami. Moze i sa PiSowcami ale... kazdy w cos wierzy i ma swoje przekonania. Demokracja (imo najgorszy z ustrojó) ma to do siebie, ze kazdy moze głosowac na kogo chce.
Cieszy mnie zmiana wizerunku nieudolnych polityków PiSu, tak dokładnie zgadzam sie z tym ,ze sa nieudolni, i mam nadzieje, że w koncu Kaczynscy zrozumieja, że do polityki jako takiej sie nie nadaja. Ale tez mam nadzieje, ze PiS nadal bedzie taka partia jaką jest. Prawicową.

Len pisze:
Chociaż z drugiej strony. Zastanawiam się, po co ja to piszę? Przecież w naszym społeczeństwie uchowała się zaledwie garstka takich ludzi. Większość zrozumiała swój błąd z przed ostatnich wyborów. Po ostatnich wyborach w których wygrało PO pisałeś, że zobaczymy niedługo kto będzie narzekał. Minęło półtora roku, a tym kto narzeka... wciąż jesteś Ty, djt. Ja szczerze mówiąc wtedy też nie wierzyłem, żeby PO na długo utrzymało wysokie poparcie. Ale jeśli przez półtora roku partia opozycyjna nie potrafi odrobić przewagi, to chyba o czymś świadczy.
Poparcie dla PO spada i to bardzo, w tej chwili niewiele jest wyzsze niz poparcie dla PiSu

Len pisze:
A tak poza tym. Długo milczałeś. Nie miałeś nic do powiedzenia czy czekałeś aż na forum zarejestrują się osoby, które również nie do końca są zadowolone z PO? :P Trochę mi to śmierdzi polityką Kaczyńskiego, czyli: choć no pani Natalii-Świat, postoi pani przy mnie na konferencji to może poparcie skoczy w górę.
Len no prosze Cie nie spodziewałam sie takich chwytów z Twojej strony.

Len ten felieton wrzuciłam tu nie po to by po nim jednym ktos zmienił zdanie ale po to by zaczął sie baczniej przygladac poczynaniom ludziom, na których oddał głos.
Bo w koncu mam nadzieje, że to jasne nie chodzi tu o to kto miał racje tylko o to w jakim kraju zyc bedziemy my i nasze dzieci.

Moja mała "pasja"

*

Olinka
Awatar użytkownika
Podporucznik
Podporucznik

leveler pisze:
Wystarczy popatrzeć wokół siebie, nie zrobiono żadnych mądrych zmian w gospodarce
(nawet coś tam obiecywano podczas kampanii wyborczej).
Rządzi ten kto ma media i kreuje medialną rzeczywistość ale niedługo prawdziwy świat tak będzie różny od medialnego że wielu (nie obsadzonych oczywiście przez swą partię na posadki) przejży na oczy.
Co do miediów. Wiele razy przekonałam sie, że GW, onet sa tendencyjne czyli pro PO (oglednie mówiac).
Wiele faktów wywiadów tak zrobionych, że po obejrzeni całosci to nijak maja sie do prezentowanego sensu wypowiedzi nawet tak nieudolnego mówicy jak Kaczynski.
Warto miec swoje zdanie i budowac je samaemu ale trzeba jak we wszystkim szukac informacji w miare mozliwosci z pierwszej reki.

Moja mała "pasja"

*

Jaahquubel
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Len powrzucał kamyczki do cudzego ogródka, teraz kamyczki lecą do ogródka Lena. I tak oto mamy w probówce zaprezentowany mechanizm działania polskiej polityki post-PRL-owskiej.

Fatalną rzeczą w dyskusji są epitety pod adresem dyskutanta. Wadą wielu Polaków jest nieumiejętność oddzielenie człowieka od postawy, poglądów i wizerunku. Dodajmy jeszcze, że wielu Polaków uważa swoje przekonania za święte, nieomylne i jedynie słuszne, oraz że każdego inaczej myślącego trzeba siłą nawrócić.

Efekt jest taki: nie zgadzasz się ze mną, więc jesteś idiotą, ale ja, superczłowiek, światły Polak, w swej dobroci i poczuciu obywatelskiego i patriotycznego obowiązku, uświadomię Ci Twoje ograniczenie i nauczę jakie powinieneś mieć poglądy.

Jakie to wywołuje uczucia u adresata? Nóż mu się w kieszeni otwiera. I odpowiada tym samym.

"Feministki": Kościół musi zrozumieć, że aborcja i in vitro są niezbędne i dobre, a jeśli tego nie zrozumie, to trzeba wypędzić z przestrzeni życia publicznego wszystko z nim związane.
Pedały (nie mylić z homoseksualistami): Każdy człowiek musi zrozumieć, że to, że facet zapina faceta, to szczytowe osiągnięcie zachodniej cywilizacji i takie zachowania trzeba promować, najlepiej przez wprowadzenie wychowania (homo)seksualnego od przedszkola, oraz adopcję dzieci przez pary homoseksualne. A jak ktoś nie zrozumie, to znaczy że jest (kato-)faszystą SS-manem, niebezpiecznym dla otoczenia i cywilizacji warchołem i należy go izolować.
Skrajna prawica: homoseksualiści, feministki i inni podobni zboczeńcy muszą zrozumieć, że nie ma dla nich meisjca w zdrowym społeczeństwie.

Czy taka dyskusja jest porządana? Czy chodzi o to, żeby moje było na wierzchu, czy żeby prawda była na wierzchu? Czy chcę dopasowywać się do prawdy, weryfikować swoje poglądy, czy naginam fakty do swojego widzimisię?

I jeszcze jedno, jeżeli "statystyczny" Polak w czymś zgadza się ze szwagrem, to uważa, że znaczy to, że już wszyscy tak uważają. I to bardzo niebezpieczne, bo "wszyscy kradną, więc i ja mogę", "wszyscy zdradzają, więc i ja mogę", itp.

*
Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Olinka. Ja nie twierdzę, że rząd PO jest super skuteczny we walce z kryzysem (choć nie oszukujmy się, jeśli największe kraje nie dały rady to my walczymy z wiatrakami). To, co chciałem przekazać to fakt, że jeśli PIS popełnia tak podstawowy błąd krzycząc na wszystkie strony, żeby ratował się kto może, no to nie sądzę, żeby poradzili sobie jako partia trzymająca władzę.

Mój ostry język był skierowany specjalnie dla djt, który nie rozumie, że jeśli się nie ma dowodów to nie ma można człowieka nazwać złodziejem (i te swoje dogryzki powinniście w tym momencie skierować do siebie). Polecił mi felieton mówiąc, żebym wreszcie otworzył oczy. Że niby na co mam otworzyć? Że opozycja chciała wroga na prezydenta? Przecież to są suche fakty, bez jakiegokolwiek kontekstu!
Lech Wałęsa z pewnością święty nie jest, i jestem niemal pewien, że nie zawsze działał zgodnie ze swoją moralnością. Ale fakt faktem, że ostatecznie jego działania doprowadziły do upadku komunizmu. I co najciekawsze - im bardziej ludzie go atakują, tym bardziej go uwielbiają. Wałęsa urasta do rangi legendy odkąd jest atakowany przez Kaczyńskiego (a raczej od kiedy głośno o tym). Czemu? Być może ludzie wreszcie zaczynają rozumieć, że on też jest tylko człowiekiem - głupim i słabym, jak każdy z nas.

*
Olinka
Awatar użytkownika
Podporucznik
Podporucznik

Len pisze:
Polecił mi felieton mówiąc, żebym wreszcie otworzył oczy. Że niby na co mam otworzyć? Że opozycja chciała wroga na prezydenta? Przecież to są suche fakty, bez jakiegokolwiek kontekstu!
Ale Len jakiego kontekstu? Przeciez własnie te fakty mówia same za siebie. Troche znajomosci historii (teraz to chistoria a dla mnie to moja młodosc) i wiesz o co chodzi. Tu nie ma zadnego kontekstu opócz tego, że to Moskwa aprobowała tamte "zmiany", Rzad i ludzi. I kazda plityka proniemiecka i proradziecka dla Polski nigdy nie był dobra. Owszem zyc z sasiadem w zgodzie ale po co pchac mu sie do łózka? Ból tkwi w tym, ze zdaje sie nie ucza teraz historii jaka ona była (nic nowego).

Len pisze:
Lech Wałęsa z pewnością święty nie jest, i jestem niemal pewien, że nie zawsze działał zgodnie ze swoją moralnością. Ale fakt faktem, że ostatecznie jego działania doprowadziły do upadku komunizmu. I co najciekawsze - im bardziej ludzie go atakują, tym bardziej go uwielbiają. Wałęsa urasta do rangi legendy odkąd jest atakowany przez Kaczyńskiego (a raczej od kiedy głośno o tym). Czemu? Być może ludzie wreszcie zaczynają rozumieć, że on też jest tylko człowiekiem - głupim i słabym, jak każdy z nas.
Len ale tenze Lech Wałesa nigdy nie był działaczem Solidarnosci (nie tej pierwszej) on został przywieziony do Stoczni a później Mazowiecki i Moskwa powiedzieli, ze tylko z nim beda rozmawiac. Przeciez go zwiazkowcy wygwizdali, przeciez nikt z tamtych działaczy mu reki nie poda!!! Legenda, Boze... to co piszesz naprawde mnie załamało. Nikt naprawde nikt nie wykonał tylu proradzieckich posuniec. Jego działania???? A widziałes kogo Lech słuchał tak uwaznie? Michnika. To Michnik jeździł do Moskwy i "załatwiał" nam wolnosc :(

Jego działania przyczyniły sie do tego co mamy?

Nie Len to nie jego działania.

Dla mnie próba PiSu przywrócenia prawdziwej wolnosci dla nas była jedyna od czasu zejscia Komunistów (zwał jak zwał moze i tam teraz komunistów jak na lekarstwo ale nazwe to roboczo zydokomuna) do podziemia. Bo jak dotąd to jasnym dla mnie jest, że to oni nadal nami rządzą.
I wszustko t oco widze to co sie dzieje to sa fakty, które niestety nie przekonuja mnie, że działania tego rzadu sa propolskie.

Moja mała "pasja"

*

Olinka
Awatar użytkownika
Podporucznik
Podporucznik

Dobra wiecej juz tu nie bede pisała bo mnie zamkna.
Wszak na legende najeżdżac nie wolno.

Naprawde warto znac historie najlepiej od naocznych swiadków, niektórzy zyja jeszcze i moze odwza sie mówic publicznie bo na razie mówia ale tylko po cichu.

Moja mała "pasja"

*

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów. Przejdź na stronę   Poprzednia   1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 112  Następna