Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia   1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
Rafadan_PL
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Cytuj:
sukcesem konsoli ps2 było własnie to że można było wrócić z pracy, wlozyc gre do czytnika, chwile porelaksowac sie przy łupaniu i pojsc spac.

Eeee... ja tam nie widzę powodów dla których po powrocie z pracy zamiast konsoli nie mógłbym sobie odpalić kompa, w oczekiwaniu na jego uruchomienie zaparzyć herbatę/kawkę, potem pograć trochę, zajrzeć na forum, albo porobić inne rzeczy które umożliwia poczciwy PeCet :-)

Konsole porównałbym do fast foodów - na szybko, niby pożywne i smaczne. Ale nadal to TYLKO fast food.
Pecet to z kolei pełnowartościowy domowy obiadek :-D

Prócz tego gierki które z założenia są pecetowe (ech - coraz juz ich mniej :| ) dają mi znacznie więcej satysfakcji, pozwalają się zrelaksować itp.itd. Chodzi mi oczywiście o porządne ZACHODNIE erpegi i równie porządne, uczciwe strategie (czyli coś w rodzaju Europa Universalis, Total War, czy JAGGED ALLIANCE :-D ). Dobrymi skradankami również nie pogardzę (znakomita seria Splinter Cell, czy Hitman'y).

A wracając jeszcze do jRPG, nie ukrywam że ich nie trawię. Głównie przez mangowy wygląd i specyficzne azjatyckie podejście do świata gry. Tego rodzaju egzotyka jest dla mnie całkowicie obca i niezrozumiała :

Cytuj:
(jrpg maja w sumie rownie rozbudowana fabułe... ale...).

jRPG to w zasadzie TYLKO fabuła (i co gorsza w maksymalnie udziwnionym świecie), w połączeniu z dogłębną analizą "wnętrza" każdej postaci (charaktetystyczną raczej dla powieści psychologicznych) w magowej oprawie. Zawartość RPG w jRPG jest z reguły znikoma... ;-)
Nie twierdzę że są przez to gorsze - co kto lubi. W każdym razie - ja nie lubię :-)

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Rafadan_PL pisze:
Konsole porównałbym do fast foodów - na szybko, niby pożywne i smaczne. Ale nadal to TYLKO fast food.
Pecet to z kolei pełnowartościowy domowy obiadek :-D

Niezłe porównanie, ja się z tym zgadzam :]

Co do gier - no niezaprzeczalnym faktem jest że na ps/ps2/ps3 i inne konsole Jagged Alliance NIE MA a to naprawdę poważna wada :P z drugiej strony granie w JA2 na padzie :galy: o zgrozo!

Ja również nie przepadam za rpg w stylu mangowym - japońce itp. robią świetne gry ale w końcu mogliby skończyć z tymi klimatami bo czasami przeginają (i to mocno).

Fakt że konsola kosztuje mniej (nie licząc ps3) ale praktycznie nie umożliwia także żadnej rozbudowy co w PCie jest standardem.

Inna zaleta blaszaków - obudowy są często duże i mają zapas miejsca w środku, nawet mocny kopniak najczęściej nie wyrządza elementom w środku szkody, w konsolach nie ma tego "powietrznego amortyzatora" :lol:

*
Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Mnie denerwują ludzie, którzy sądzą, że komputery są do pracy a konsole do gier. To absolutnie nie prawda, ja bym raczej powiedział, że komputer do pracy i WSZYSTKICH gier a konsola do NIEKTÓRYCH gier bo np. strzelanki na konsolach to istna porażka. Czasami oglądam Hypera, pokazują tam strzelanki na konsole i dokładnie widać jak gość sztywno jeździ tym celownikiem, totalna katastrofa nie mówiąc już o strategiach.

Konsola jest stworzona do gier ale do platformówek i bijatyk.

*
Popers
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

Len pisze:
WSZYSTKICH gier

Jakoś PC nigdy nie mógł dogonić konsol jeśli chodzi o np. piłki nożne. Fifa to jest śmiech na sali w porównaniu z konsolowym PESem. Tak samo gierki multiplayerowe ALE takie w które można grać na jednej konsoli. Pokaż mi grę chodź w ułamku tak genialną w multi jak Crash Bash. nie ma. na PieCu multiplay istnieje tylko przez internet , a zapewniam że to nie to samo.
A jeśli chodzi o strzelanki - PAMIĘTAJCIE ZE DO KONSOL TEŻ SĄ MYSZKI. Celowanie myszą w miare znośnie działa.

Wolę PC ale konsolka swój urok posiada.

*

Rafadan_PL
Awatar użytkownika
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Cytuj:
Jakoś PC nigdy nie mógł dogonić konsol jeśli chodzi o np. piłki nożne. Fifa to jest śmiech na sali w porównaniu z konsolowym PESem.

Pro Evo - swoją drogą naprawdę znakomita seria - od dłuższego czasu jest obecna także na pecetach. Więc w tym wypadku platforma chyba nie ma większego znaczenia :>
Tym bardziej że do PC można bez trudu podłączyć normalnie działającego pada (a nawet kilka padów).

Cytuj:
Tak samo gierki multiplayerowe ALE takie w które można grać na jednej konsoli. Pokaż mi grę chodź w ułamku tak genialną w multi jak Crash Bash. nie ma. na PieCu multiplay istnieje tylko przez internet

Cytuj:
Wolę PC ale konsolka swój urok posiada.

Zgadzam się! Konsole są świetne na wszelkiego rodzaju imprezy z kumplami, lepsze nawet niż PC!
Nikt przecież na takiej imprezie nie poda kolegom do jedzenia rosołu, schabowego z surówką i deseru. To z pewnością domena fast foodów ;-)

Cytuj:
A jeśli chodzi o strzelanki - PAMIĘTAJCIE ZE DO KONSOL TEŻ SĄ MYSZKI. Celowanie myszą w miare znośnie działa.

Wiem dobrze jak działa - miałem z czymś takim do czynienia u znajomego (myszka na konsoli zastępuje jedną z "gałek"). Działa znośnie - tyle że do pecetowej mychy i klawiatury naprawdę duuużo temu systemowi brakuje :-D

*

Popers
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

Rafadan_PL pisze:
d dłuższego czasu jest obecna także na pecetach. Więc w tym wypadku platforma chyba nie ma większego znaczenia

No wiem bo katuje w to maniakalnie. ALE grałem w obie wersje i jednak się różnią. Pecewota jest chamską zrzyną. Nawet w opcjach nie chciało im się oznaczeń przycisków pozmieniać.
:

*

Pavcio
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

Ja kiedyś śmigałem na PS1-było fajnie.Tylko czasem za bardzo się denerwowałem i udało mi
się popsuć pada- po prostu rzuciłem nim o podłogę. :D

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

*
Lothar
Awatar użytkownika
Kapral
Kapral

Tak coś od siebie - uważam, że i PC i konsole mają swoje dobre i złe strony. PC jest o wiele bardziej wszechstronny, jednak aby móc się zadowolić najnowszymi grami na max detalach upgrade sprzętu co (MAX) 1,5 roku to bardziej niż konieczność... z konsolkami - kup i graj i olej wymagania :P Plusem konsol jest to, że autorzy zmuszeni są do takiej optymalizacji kodu, aby gra chodziła płynnie (na PC to zazwyczaj olewają - "bo gracze sobie kupią lepsze karty/procki bla bla bla i nVidia nam płaci" :). No i na konsolce o wiele fajniej się gra w jakieś parapa-the-rapery, czy inne OogaBooga przy kilku browarach ze znajomymi xD Sam posiadam dreamcasta, prędzej miałem pegasusa (do dziś nie mogę sobie wybaczyć, że go sprzedałem :P). Na dreamie wymiatam do dzisiaj, o dziwo na konsolkę wciąż powstaje coś nowego (wystarczy tylko sporo pogrzebać w necie). Co do strzelanek na konsole... beka jest nieziemska grając w 2 - 4 osoby na jednym TV w Quake 3 Arena na padach xD No i na konsolki mamy mordobicia, które ostatnimi laty jakoś na PC się nie pojawiają za często. No ale konsole też mają swoje wady - nie są tak wszechstronne jak PC, gry zazwyczaj są mniej zaawansowane technicznie (dla aggro-ps3-fanów - nie chodzi mi o grafikę, którą mimo wszystko PC już przegania PS3 [coś czuję, że za to stwierdzenie mi się oberwie :P]), ciężko o porządny RTS na konsole (chociaż taki Conflict Zone na Dreamcast'a to po prostu poezja), nie można sobie na tym tworzyć grafiki, programować, gatunki gier ograniczają się zazwyczaj do strzelanin TPP, jRPG i platformówek... poważną wadą konsol jest również cena gier : No i gdybym miał wybierać - konsola + telewizor HD albo dobry PC + monitor 21"... wybrałbym jednak tego drugiego - za wszechstronność zastosowań, dobre RTS'y, i normalne, a nie mangowe, RPG'i, strzelanki itd itd itd... (dobre jest to, że ostatnimi czasy engine'y gier są bardzo przenośne, a co za tym idzie wiele gier wychodzi i na konsole i na PC - i w sumie co tu się dziwić? W końcu to więcej kasy dla wydawcy i producenta) :okulary:
Mówiąc krócej - i PC i wszelakie konsole mają i wady i zalety. Zaś wszelkim zatwardziałym fanatykom PS3, PC, X360 czy ekspresów do kawy, którzy umieją jedynie argumentować swoje wypowiedzi bluzgami, mówię zdecydowane NIE :D
P.S.:
To nie jest pełna opinia z pełnym uzasadnieniem - mam mało czasu, bo muszę mykać na uczelnię, ale jak wrócę, bo upgrade'uję post :okukary:

===ADNOTACJA===
Powyższa opinia jest tylko i wyłącznie zdaniem autora, zgodnym z punktem 2, artykułu 32, rozdziału II Konstytucji RP; punktem 1, artykułu 41, rozdziału II Konstytucji RP; punktem 1, artykułu 53, rozdziału II Konstytucji RP oraz punktem 1, artykułu 54, rozdziału II Konstytucji RP. Jest ona jak najbardziej subiektywna, bowiem autor nie jest cyborgiem bez uczuć (chociaż czasami by chciał) i nie może bez uwzględniania ich wypowiedzieć się na dany temat. Aczkolwiek autor miał szczęście obcować z każdym z wymienionych sprzętów (PC, X360, PS3, PS2, Dreamcast, PSX, Pegasus) i wyrobić sobie jako-taką opinię, a jednocześnie pozwalając sobie na porównanie zalet i wad konsol i PC. Jeśli nie zgadzasz się ze zdaniem autora napisz o tym i uzasadnij, posługując się składnią zdań i wyrazów od poziomu 5 klasy podstawówki wzwyż. Wszelkie bluzgi, obelgi i nieuzasadnione pseudo-fakty autora nie ruszają :P
Sorka za ten mały offtop, ale wiem (z wielu for), czym w końcu kończy się rozmowa o PC i konsolach, (oraz porównywanie jednych i drugich) więc wolę się, że tak się wyrażę, zabezpieczyć :okulary:

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

*
momo78
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

ja z konsoli miałem tylko Pegasusa(ave!) i kilka jego podróbek. Co do tego że Pegasus jest podróbką, to może prawda, ale napewno jest kultowniejsiejszy(lol) i ma fajniejszą nazwe :diabelek: :043: .

A z konsol, które chętnie bym kupił(pewnie nigdy nie kupie), to dwie pozycje: Xbox 360 (dla HALO 3 :P ) i Wii(za pomysłową technologie) :sindbad:

I can feel it. My mind is going. There is no question about it.
I can feel it. I can feel it. I can feel it.
I'm a... fraid.

*

Wigen
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Nie jestem zwolennikiem konsol. Jakoś mnie one w żaden sposób nie ruszają. Nie mówię ze ich nie lubię, bo niektóre są fajne ale granie na nich jakoś mnie aż tak nie ciągnęło. Fakt najnowsze gry które wychodzą teraz są przeznaczone głównie na konsole. Niektóre są fajne ale również dwa razy droższe niż gry na PC jak i również niektóre konsole (Wii, PS3, Xbox 360, PSP itd.)

*

momo78
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Mi zależy tylko na tym, zeby zagrać w HALO 3.
Bycmoże będzie za kilka lat konwersja na PC, ale znając życie tylko na Viste i z wymaganiami z kosmosu(jak to na viste przystało)
Aha oglądałem trailer Fify 08 na Xpudło i w taką naaaprawdę bym sobie zagrał, nie w takie dziaostwo jak na PC

I'm a... fraid.

*

Wigen
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Tylko nie kupuj Fify. Nie lepiej odłożyć sobie pieniądze na PES 2008? W porównaniu z Fifą PES 08 lepiej wygląda na ekranie telewizora niż słaba FIfa.

*

momo78
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Tylko, jeśli będzie taka jak na tym trailerze to będzie się fajnie grało. Kto grał w FIFE 08 na kompie wie jak FENOMENALNIE(sic!) został zrobiony całkiem nowy element, a mianowicie gra jednym tylko zawodnikiem i wykonywanie zadań(np. zdobądź Hat Tricka). A z tego co widziałem na trailerze to jest kamerka zza zawodnika i jakis pasek, który się napełnia, gdy np. okiwiemy, albo strzelimy gola. :P

I'm a... fraid.

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   Poprzednia   1, 2, 3  Następna