Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia   1, 2

Poruszyło Cię to?
Czas głosowania minął 05 lip 2008 22:47
Tak, z pewnością! 67%  67%  [ 2 ]
Nie , wcale! 33%  33%  [ 1 ]
Mam mieszane uczucia... 0%  0%  [ 0 ]
Liczba głosów : 3
Autor Wiadomość
Popers
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

zadra666 pisze:
"1612" i przekonać się conieco o mordowaniu Rosjan.

wybacz zadra, ale dowiadywanie isę o tym co się działo z filmów rosyjskich nie jest zbyt obiektywne. Może ja akurat trafiłem na nie tych ludzi co trzeba, ale rozmawiałem z kilkoma osobami zajmującymi się tym okresem ( z racji studiów. Od razu ucinam - to nie jest jakaś moja szczególna fascynacja) Tu nie chodzi tylko o mordowanie Rosjan. Polacy w Moskwie swego czasu robili niezłe jazdy (ostre represje prawosławia, żeby daleko nie szukać) i nie dziwie się że ich w końcu wycięli w pień.

GrU pisze:
Uważany prawie że za świętego J.Piłsudski

dla mnie Piłsudski na zawsze pozostanie wielkim człowiekiem. Posuwał sie czasem zbyt daleko, ale ja akurat uważam ,że trudne czasy wymagają trudnych decyzji i czasem trzeba być skurwysynem by osiągnąć wyższe cele dla ojczyzy.

*

Popers
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

GrU pisze:
tez było ze najkorzystniej dla przedsiębiorców/gospodarki Stanów byłoby prowadzić wojnę średnio co 10 lat

tak. Wiadomo że skuteczna armia to taka która jest zaprawiona w bojach. USA walczy regularnie i dlatego ich armia jest najlepsza. Poza świetnym wyposażeniem, nic nie zastąpi zabijania na prawdziwym polu walki.

*

GrU
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

Popers pisze:
GrU pisze:

dla mnie Piłsudski na zawsze pozostanie wielkim człowiekiem. Posuwał sie czasem zbyt daleko, ale ja akurat uważam ,że trudne czasy wymagają trudnych decyzji i czasem trzeba być skurwysynem by osiągnąć wyższe cele dla ojczyzy.

Teraz na aktualnym rynku też w taki sposób trzeba pracować
Też mam do niego wielki respect ale w szkoła nie nauczają o tym co zrobił złego, tak jak nie mówią w Polsce co dobrego zrobił Hitler dla swojego kraju

Chodzi mi o pokazanie drugiej strony medalu, że Polacy walczyli o swoje ale też często dowalali innym
Że Hitler chciał zagłady Żydów, że doprowadził do wojny, ale też można by podkreślać że wyprowadził swój naród z nędzy i bezrobocia (jak reszta świata mogła nie widzieć że Niemcy się zbroją ?)

Bohaterstwo Polaków w pierwszych dniach wojny ?, przecież zostaliśmy zmiecieni przez Niemiecką maszynę wojenną, co doprowadziło do powstania jednego z najlepszych podziemi na świecie.

Lekcje Religi w szkołach uczy się o miłości Boga, o miłości do bliźnich, a nic się nie mówi o wyżynaniu ludzi w imię Boga, wyprawy krzyżowe, polowania na czarownice, procesy o herezję przecież to były ordynarne mordy pod sztandarem chrześcijaństwa czy Boga, ale o tym ciiiii na mszy i na lekcjach

Znowu się rozpisałęm ..., chodzi mi o pokazanie i czarnej i białej strony człowieka czy narodu

Ostatnio zmieniony 04 lip 2008 22:37 przez GrU, łącznie zmieniany 1 raz

*

Popers
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

djt pisze:
Bardzo dobrze Popers, że jesteś nacjonalistą, bo to zdrowy europejski odruch. Oby takich ludzi było więcej. I nawzajem, nie wiemy o sobie wiele.

cieszy mnie to. Dla wielu ludzi taki nacjonalizm = zaściankowość i ograniczenie umysłowe z czym się mocno nie zgadzam. Można być pro UE a przy tym stać za swoimi barwami narodowymi.

BTW- właśnie myślę nad ciekawą dziarą na klacie w tym temacie ale nic ciekawego i wartego uwiecznienia nie przychodzi mi do głowy. Myślałem nad
"Patriam amamus non quia magna est, sed quia nostra" , ale jeszcze się nie zdecydowałem ;]

*

djt
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

Jak dziarać, to proponuję jeszcze lepsze, krótsze i łatwe do zapamiętania - świętą maksymę husarii: Amor patriae nostra lex - miłość do Ojczyzny naszym prawem.

Na pohybel wrogom Rzeczpospolitej.

*

Popers
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

djt pisze:
Amor patriae nostra lex

Nie wiem czy sobie nie drwisz, ale to jest niegłupie, dało mi do myślenia. Muszę się zastanowić nad dobrym projektem <czcionka,wkomponowanie itd>

*

djt
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

Cytuj:
Nie wiem czy sobie nie drwisz

Nie drwię. Daleko mi do tego.
W każdym razie, rób jak uważasz.

*

Olinka
Awatar użytkownika
Podporucznik
Podporucznik

Popers pisze:
zadra666 pisze:
"1612" i przekonać się conieco o mordowaniu Rosjan.

wybacz zadra, ale dowiadywanie isę o tym co się działo z filmów rosyjskich nie jest zbyt obiektywne. Może ja akurat trafiłem na nie tych ludzi co trzeba, ale rozmawiałem z kilkoma osobami zajmującymi się tym okresem ( z racji studiów. Od razu ucinam - to nie jest jakaś moja szczególna fascynacja) Tu nie chodzi tylko o mordowanie Rosjan. Polacy w Moskwie swego czasu robili niezłe jazdy (ostre represje prawosławia, żeby daleko nie szukać) i nie dziwie się że ich w końcu wycięli w pień.

GrU pisze:

Generalnie Popers widze, ze sie zgadzam z Twoimi wypowiedziami ale pod tą sie podpisze jeżeli pozwolisz.
To kolejny trudny temat. Kiedy czasy sa złe, trudne jak ma zachowac sie przywódca.
Co wybrać, jakie środki nacisku.
Dzisiaj, Moskawa dostała po kieszeni bo to jest bron dzisiejszego swiata.
Wtedy tych środków nie było.
Żałuje, ze dzisiaj nie mamy takiego Piłsudzkiego i nie dlatego, że chciałabym byśmy poszli na Moskwe ale dlatego, ze był niesamowitym strategiem. Człowiekiem skromnym, madrym z poczyciem obowiazku. On znałkonsekwencje swoich czynów. Jednak je podjął i dzisiaj na to patrzac imo nie miał innego wyjscia.

Temat trudny ponieważ wojan wyzwala zarówno dobre jak i złe zachowania.
Nigdy nie wiemy jak sie zachowamy my sami dopóki nie staniemy w obliczu takiej sytuacji.

Wiadomo, ze mordowali Polacy, Żydzi, Ukraincy, Niemcy, Rosjanie itd. itd. nikt nie jest bez winy a licytowanie sie kto był wiekszym draniem nie ma sensu imo.

Mieszkamy w tym a nie w innym kraju. On nas wychował dał jesć i spać. mamy edukacje.
Jesteśmy wolni to sa bardzo duze zalety.
Byc mozę gdzieś indziej jest lepiej.
Byc mozę wszędzie jest lepiej gdzie nas nie ma.

Ale skoro tu jesteśmy to nie róbmy kupki w swoje gniazdo.

A filmik mnie wzruszył, bardzo choc nie uważam sie za wielką patriotkę.

Moja mała "pasja"

*

snick
Awatar użytkownika
Starszy chorąży sztabowy
Starszy chorąży sztabowy

Sabatona poznałem na wakacjach. Ciekawy zespół, ciekawe treści, ale nie do końca mój klimat...

Co do 1612 - jeden z najdenniejszych filmów, jakie ostatnio widziałem. Co chwilę po ekranie przewija się jakiś jednorożec w lesie, który dosłownie NIC nie wnosi do filmu. Poza tym Ruscy poszli za bardzo w fabularyzowanie i wyszło z tego coś, moim zdaniem, niesmacznego. Nie rozpatruję tego filmu w kategoriach mojego patriotyzmu, ale raczej porównuję do obecnych standardów kina. Nie polecam...

*
Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   Poprzednia   1, 2