Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę   1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
Len
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Dziś piszę już jako zwykły użytkownik. Większość już zapewne wie, że sam sobie wyłączyłem uprawnienia administratora, bo zresztą Lukas natychmiast się od tego odciął. Przyczyną nie jest zwykłe obrażalstwo, bo do tego miałem znacznie więcej powodów. Zanim przejdę do krótkich wyjaśnień, należy zwrócić uwagę że polskie prawo (jak i prawo każdego demokratycznego kraju) wyraźnie rozróżnia krytykę od świadomego obrażania. Krytyka to nic innego jak wyrażanie własnego zdania nt czegoś lub kogoś, i na tym forum krytykowano już każdego, z papieżem włącznie. Z goła inaczej ma się sprawa, kiedy ktoś rzuca wyzwiskami w stronę kogoś, a jeszcze inaczej kiedy tym kimś jest prezydent czy premier.

Wracając do początku posta. Powód jest znacznie bardziej poważny, chodzi oczywiście o przyzwolenie Lukasa jakie dał na rzucanie wyzwiskami typu "komunista" w stronę obecnych rządzących oraz poprzednich prezydentów i premierów Rzeczypospolitej Polskiej. Chodzi oczywiście o przyzwolenie na nazywanie komunistami ludzi, którzy otrzymali status pokrzywdzonych, co wedle polskiego prawa jest karane z oskarżenia publicznego.

Piszę to tutaj, bo innej formy kontaktu z Lukasem już chyba nie mam. Na Gg pisałem - odpowiedzią był brak odpowiedzi. Z taką samą ignorancją już kiedyś się spotkałem w pewnej redakcji. Ale ja na pewno nie zamierzam być częścią czegoś, co wspiera jawne szkalowanie bohaterów polskiej demokracji. A już na pewno nie zamierzam tego wspierać w jakikolwiek sposób. Jednakże, trudno oczekiwać innej reakcji, kiedy przed zabraniem głosu w sprawie nawet nie raczy zapoznać się z tematem...

*
lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Len pisze:
Wracając do początku posta. Powód jest znacznie bardziej poważny, chodzi oczywiście o przyzwolenie Lukasa jakie dał na rzucanie wyzwiskami typu "komunista" w stronę obecnych rządzących oraz poprzednich prezydentów i premierów Rzeczypospolitej Polskiej.

NIKT nie dał NIKOMU takiego przyzwolenia. Nie będę szukał winnych tamtego tematu bo wyraziłem się raz i dosyć dobitnie: skończcie kłótnie. Nie zrobiliście tego, więc wszyscy zostali ukarani, włącznie z Tobą. Jeżeli uważasz, że moje reakcja (czytaj: cofnięcie twojego ostrzeżenia Olince, nadanie innego + dodanie ostrzeżenia tobie) była takim przyzwoleniem, to nie mamy o czym rozmawiać.
Aha, należałoby zauważyć coś jeszcze: łamiący prawo post Olinka napisała znacznie wcześniej. Zamiast najpierw sam zareagować (jak to powinien zrobić moderator) + dać publicznie info za co to robisz, Ty parłeś dalej w kłótnie. Zareagowałeś warnem dopiero wtedy, gdy ja dałem warna Averowi. Dobrze wiedziałeś, że do tematu tamtego nie zaglądam, Ty zaś prowadziłeś w nim częste (owocne lub mniej owocne) dyskusje. Kto więc dał na to przyzwolenie? Ja, reagujący na łamanie regulaminu i moim postanowień, czy Ty, taki sam administrator i moderator, który nie zareagował od razu gdy zobaczył problem?

Len pisze:
Na Gg pisałem - odpowiedzią był brak odpowiedzi.

Kiedy? Jakoś żadnej wiadomości od Ciebie nie dostałem (ostatnia jest z 10 maja, po mojej interwencji już się nie odzywałeś).
Sam pisać w tej sprawie nie miałem zamiaru i nadal nie mam - wytłumaczenie sytuacji jest wyżej.

Len pisze:
Jednakże, trudno oczekiwać innej reakcji, kiedy przed zabraniem głosu w sprawie nawet nie raczy zapoznać się z tematem...

Może zabrzmi to prymitywnie, ale nie obchodzi mnie to. To ja dałem Wam do zrozumienia, że macie skończyć z kłótniami. Nie przestaliście, więc efekt był jaki był.

Len pisze:
Większość już zapewne wie, że sam sobie wyłączyłem uprawnienia administratora, bo zresztą Lukas natychmiast się od tego odciął.

Nikogo siłą tutaj nie trzymam. Odebrałem to jako "foch", do czego miałem zresztą prawo (wyżej już napisałem dlaczego).

Aha, następnym razem proszę poprawnie nazywać tematy:

Regulamin JACenter.pl pisze:
3. Zakładając nowy temat na forum nadajemy mu możliwe najbardziej zwięzłą i treściwą nazwę.

*
Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Dla mnie ostrzeżenia są ostatecznością i tak samo jak pomimo żądań Evgeniego, bodaj Momo albo spirytowi, nie dałem ostrzeżenia za słowa o "ruskach dobijających polaków", tak samo nie chciałem Olince. I to pomimo faktu, że skarżyła się na wszystkich tylko nie na Djt, który zarówno obrażał Rosjan, rząd jak i rzucał faszystowskim hasłem. Specjalnie zajrzałem w zgłoszenia postów, żeby to sprawdzić. Averowi oczywiście też się nie należał, czytając jego post od razu domyśliłem się, że pisze to celowo, aby odwrócić sytuację i nawet nie potrzebowałem do tego umiejętności czytania w myślach.

Więc OK. Mnie też to nie obchodzi. Regulaminu wewnętrznego w redakcji żadnego nigdy nie było, na LA także, możesz więc powoli robić to, co Scooly musiał zrobić 4 lata temu. Postaraj się skończyć do końca maja.

*
Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Przede wszystkim chciałbym powiedzieć, że przykro mi z powodu tego, co się stało.

Len pisze:
Dla mnie ostrzeżenia są ostatecznością

Dla mnie też, jednak trzeba znaleźć złoty środek.
Wciskając ostrzeżenia na prawo i lewo wyludnisz forum, nie wciskając ostrzeżeń pomimo ewidentnego łamania regulaminu tracisz autorytet moderatora.

Len pisze:
Wracając do początku posta. Powód jest znacznie bardziej poważny, chodzi oczywiście o przyzwolenie Lukasa jakie dał na rzucanie wyzwiskami typu "komunista" w stronę obecnych rządzących oraz poprzednich prezydentów i premierów Rzeczypospolitej Polskiej. Chodzi oczywiście o przyzwolenie na nazywanie komunistami ludzi, którzy otrzymali status pokrzywdzonych, co wedle polskiego prawa jest karane z oskarżenia publicznego.

Podchodzisz do tego wszystkiego zbyt emocjonalnie.
W wielu sprawach nie zmienisz zdania swojego rozmówcy, szczególnie w tematach takich jak polityka.
W polityce współczesnej Polski wiele jest obrzucania się błotem, podobnie ma się sytuacja w dziale polityka tego forum.
Łamanie regulaminu karać, resztę olewać.

*

momo78
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Hmmm....
Zastanawiam się, czy wy w ogóle widzicie jakiś sens w fochaniu się i wytykaniu jeden drugiemu, że coś tam zrobił, albo nie zrobił??
Temat zamknięty, warny przyznane. Nie wydaje się wam, że sprawa zamknięta?
JAC jest jedną z lepiej funkcjonujących stronek jakie widziałem i szkoda jakby coś się miało popsuć, tylko dlatego, że ktoś coś napisał(przez internet, gdzie wszyscy mocni w gębie :| ).
Jesteście dorośli, a zachowujecie się jak dzieci('zabieram zabawki i ide do domu!').

I can feel it. My mind is going. There is no question about it.
I can feel it. I can feel it. I can feel it.
I'm a... fraid.

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Stridingshadow pisze:
Dla mnie też, jednak trzeba znaleźć złoty środek.
Wciskając ostrzeżenia na prawo i lewo wyludnisz forum, nie wciskając ostrzeżeń pomimo ewidentnego łamania regulaminu tracisz autorytet moderatora.

Dając ostrzeżenie przeciwnikowi poglądów politycznych w temacie POLITYKA bardzo łatwo zostać oskarżonym właśnie o tępienie PISowców czy czego tam jeszcze. Tego chciałem uniknąć, ale teraz wychodzi na to że jakkolwiek bym nie zareagował to i tak wyszłoby na moją niekorzyść. W temacie POLITYKA zawsze brałem udział i nigdy nawet nie poruszałem kwestii ostrzeżeń, choć często dochodziło do sprzeczek, większych lub mniejszych. Teraz powód jest inny - właśnie rzucanie na prawo i lewo hasłem "komunista", uważać kogoś za komunistę każdy może, ale jeśli jest to osoba publiczna, a ty publicznie to wyrażasz to musisz się liczyć z konsekwencjami.

W tej sytuacji jedynym, który na tym ucierpi będzie JACenter. Ale jeśli kogoś to "nie obchodzi" to nie oczekiwałbym zwrotów akcji. A jeśli jednak obchodzi to proponuję najpierw sprawdzić, co było przyczyną kłótni a dopiero potem powoływać się na regulamin. Jak się człowiek spieszy to się diabeł cieszy.

*
Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Len pisze:
Dając ostrzeżenie przeciwnikowi poglądów politycznych w temacie POLITYKA bardzo łatwo zostać oskarżonym właśnie o tępienie PISowców czy czego tam jeszcze. Tego chciałem uniknąć, ale teraz wychodzi na to że jakkolwiek bym nie zareagował to i tak wyszłoby na moją niekorzyść.

Gen. Patton powiedział: "A good solution applied with vigor now is better than a perfect solution applied ten minutes later."
Wybacz Len, ale uważam, że zamiast cackać się, trzeba było postawić sprawę jasno, i w razie potrzeby wcisnął warn komu trzeba.
Nie byłoby całej kłótni.

Bynajmniej nie mówię tego aby oskarżać Cię a tym bardziej wytykać Ci błędy.
Przykro mi, że kiedy to wszystko się działo nie byłem w stanie pomóc w sprawowaniu porządku.

Jeżeli ktoś uważa, że przydzielenie przeze mnie ostrzeżenia djt w temacie polityka było bezpodstawne, niech łaskawie to wyrazi.

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Len pisze:
Dla mnie ostrzeżenia są ostatecznością i tak samo jak pomimo żądań Evgeniego, bodaj Momo albo spirytowi, nie dałem ostrzeżenia za słowa o "ruskach dobijających polaków", tak samo nie chciałem Olince.

Dla mnie też, ale nie wtedy, gdy ktoś kogoś zupełnie ignoruje (przyznaj, podobnie jak inni w tamtej dyskusji zupełnie zignorowałeś moje słowa, pomimo, że jak pisałem wyżej, widziałeś dobrze tą kłótnię już wcześniej i sam nie zareagowałeś jak powinieneś).

Len pisze:
Averowi oczywiście też się nie należał (...) pisze to celowo, aby odwrócić sytuację (...)

Czy forum to miejsce na robienie takich "gierek", "intryg" itp? Nie wydaje mi się. Poza tym prowokowanie (a tym bardziej takie, które faktycznie do kłótni doprowadziło) to również łamanie regulaminu.

Len pisze:
Tego chciałem uniknąć, ale teraz wychodzi na to że jakkolwiek bym nie zareagował to i tak wyszłoby na moją niekorzyść.

Zawsze mogliśmy temat tymczasowo zamknąć i uzgodnić, jakie kroki należy podjąć (działamy w pojedynkę, czy jesteśmy w końcu zespołem?), wtedy ewentualne warny chyba nie byłyby aż tak "osobiste" (dla zwolennika obojętnie jakiej partii), bo nadawane przez całą redakcję, a nie przez jedną osobę, do tego uczestniczącą w kłótni.

Len pisze:
Regulaminu wewnętrznego w redakcji żadnego nigdy nie było, na LA także,

1. Dla Twojej wiedzy: po ostatniej sytuacji pewne rzeczy dotyczące takich konfliktowych tematów zostały ustalone. Czy zdadzą egzamin? Kto to może wiedzieć, ważne, że (teoretycznie) będziemy mogli szybciej reagować na takie coś. Fakt, szkoda że musiało dojść do czegoś takiego, zanim takie kroki zostały podjęte.

2. Nie strasz mnie wizjami JAC przeistaczającego się w LA, a tym bardziej mnie w Scooly'ego. Wbrew temu co sądzisz, nie zawsze Ty masz rację, i choć nie mam dziś tyle czasu na serwis co kiedyś, nie mam ochoty go porzucać / zostawić samemu sobie.

*
Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Nie oszukujmy się, że wówczas zostałbym oskarżony o tępienie przeciwników innych poglądów niż moje. Jestem tego pewien patrząc na ilość zgłoszeń jakie Olinka nadsyłała do Lukasa (przez PW także) i jak ten drugi słuchał ją, choć jednocześnie zaznaczał, że nie ma zamiaru się w to zagłębiać. Lukas, jeśli chcesz się zagłębiać w szczegóły to jeśli za prowokowanie dajesz warna, to za jawne rzucanie hasłem tym bardziej powinieneś. Na gg ci napisałem, że zachowałeś się w ten sposób nie "fer" w stosunku do Avera, ty to przemilczałeś, więc nie mów teraz, że zawsze można było wspólnie się zastanowić.

A skoro jestem klinem uniemożliwiającym ruszenie z miejsca to dłużej nie będę przeszkadzał w rozwoju serwisu. Do końca maja zostało 12 dni.

*
lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Nie czytasz moich postów, podobnie jak wtedy nie przeczytałeś w temacie o polityce:

Len pisze:
Nie oszukujmy się, że wówczas zostałbym oskarżony o tępienie przeciwników innych poglądów niż moje.

lukasamd pisze:
Zawsze mogliśmy temat tymczasowo zamknąć i uzgodnić, jakie kroki należy podjąć (działamy w pojedynkę, czy jesteśmy w końcu zespołem?), wtedy ewentualne warny chyba nie byłyby aż tak "osobiste" (dla zwolennika obojętnie jakiej partii), bo nadawane przez całą redakcję, a nie przez jedną osobę, do tego uczestniczącą w kłótni.

Len pisze:
to jeśli za prowokowanie dajesz warna, to za jawne rzucanie hasłem tym bardziej powinieneś

lukasamd pisze:
Zamiast najpierw sam zareagować (...), Ty parłeś dalej w kłótnie.

Len pisze:
Na gg ci napisałem, że zachowałeś się w ten sposób nie "fer" w stosunku do Avera, ty to przemilczałeś, więc nie mów teraz, że zawsze można było wspólnie się zastanowić.

Można było, ktoś kogoś goni? Tak jak pisałem wyżej, temat można było tymczasowo zamknąć.
A na warny wszyscy zasłużyliście i wszyscy je otrzymaliście.

Len pisze:
A skoro jestem klinem uniemożliwiającym ruszenie z miejsca to dłużej nie będę przeszkadzał w rozwoju serwisu.

Nie ukrywam, że w wielu kwestiach (głównie omawianych w administracji), Twoje "konserwatywne" podejście mi nie odpowiadało.
Nie ukrywam również, że zawsze doceniałem i nadal doceniam Twoje doświadczenie i znajomość rynku gier. W wielu tematach brałem przykład z Twojego podejścia do sprawy.
Gdybym natomiast był "despotą" i gdybym się z Tobą (i Moteelem [a obecnie i Stridingshadowem]) nie liczył, to JACenter dawno przeszłoby dziwne metamorfozy, bez waszej zgody... może już "dzięki nim" by nawet nie istniało? Nie wiem, zresztą tego nikt nie wie.
Jeżeli uważasz, że tamta sytuacja stała się motorem napędowym do zmian ostatnio przeze mnie wprowadzonych (tj. od tamtego momentu) to jesteś w błędzie. Integrację robiłem w ramach uzgodnionego projektu. Inne elementy na przyszłość, aby dobrze poznać phpBB3. Dobrze wiesz w jakim celu (i tylko my dwaj wiemy, a przynajmniej taką mam nadzieję). Przykro mi, że tak to odebrałeś, ale to nie ja odebrałem Ci uprawnienia.

*
Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

To w takim razie ty nie czytasz moich. Z tematem nie miałeś zamiaru się zapoznawać, a mimo to zabrałeś w nim ostatnie słowo. Czym się kierowałeś? Najpewniej zgłoszeniami Olinki, których nadesłała łącznie 4 (na Avera i na mnie, czyli osoby które otrzymały ostrzeżenie). Załóżmy, że było inaczej: ja daję ostrzeżenie Olince i djt. Ten drugi natychmiast znika, a ta pierwsza robi to, co zawsze w takich sytuacjach - skarży się tobie. A co ty robisz? Przystępujesz do działania nie zapoznając się nawet (jak wyżej) z tematem. Co to zmienia, kiedy sytuację znasz od jednej osoby?

Tego zawsze unikałem, dając słowne ostrzeżenia, czy to przez PW czy to na forum, Olinka dostała takie 3, za czwartym otrzymała prawdziwego warna (i w sumie rzeczy wkroczyłeś dopiero, gdy już było po sprawie). Zarówno ty jak i ona wiedzieliście, że to za brak poszanowania dla byłych prezydentów i premierów. Jeśli więc Lukas wycofuje takie ostrzeżenie to tak jakby przyznał jej rację. A to jest rzecz o którą mi chodzi - brak poszanowania dla historii i ludzi ją tworzących. Tymczasem, tutaj toczy się dyskusja pt. "kto i kiedy powinien dać warna". Idąc tą drogą to ja zadam pytanie - o jakiej kontroli porządku możemy mówić, kiedy admin nawet nie czyta wszystkich postów? Może za to powinienem dać warna Lukasowi? I tutaj koło się zamyka.

Ostatnich zmian w to nie musisz mieszać, zauważ że ani razu w tym topicu nie podjąłem tamtego tematu. Za to w pierwszym poście tego tematu napisałem wyraźnie, że sam sobie odebrałem uprawnienia, powodem było właśnie cofnięcie ostrzeżenia, które było przyznane za jeżdżenie po bohaterach polskiej demokracji.

*
lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Po kilku postach było widać, jak napięta była atmosfera więc poprosiłem postujących, aby przestali się kłócić. Dalszą część już znasz.

No ale dobra... dzisiaj miałem oglądać Gwiezdne Wojny (zasługują na poświęcenie czasu), ale jak widać, nie będzie mi to dane.
Przeczytam jeszcze raz te kilka(naście) stron i w temacie Polityka wyrażę swoją opinię (albo raczej werdykt, niczym sąd) na ten temat.

*
Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

To ja już ci współczuję i jednocześnie ciekaw jestem czy będziesz wiedział, gdzie zacząć :P Specjalnie nie wdawałem się w szczegóły (chociaż aż mnie brało), żeby nie reanimować przypadkiem tamtej kłótni, a teraz znów będziemy mieli dyskusję typu, kto zaczął (zawołać djt?), dlaczego i co powiedział, kto kogo obraził, po co, w jakim kontekście, o co mu chodziło, do czego się odnosił itp. itd. etc.

Ja umówiłem się ze starymi znajomymi na wspólną grę i planów nie zmieniam. Do tamtego tematu nie mam ani ochoty wracać, ani zamiaru. Wnioskuję, że pozostali też nie.

*
djt
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

Doceniam tego warna. Kubeł zimnej wody był mi chyba potrzebny.

Dziwię się natomiast, że odgrzewasz to wszystko jeszcze tym tematem, Len.
Rosjan nie obraziłem, rządu PO nie lubię, a łatkę faszysty dostałem na długo zanim napisałem komentarz o kłamcach.

Tyle.

Pozdrowienia.

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Przejrzałem temat i takie są moje wnioski:

Aver: co prawda to co zrobił, było w celu sprawdzenia Olinki, ale zamiast to robić, mógł użyć opcji raportowania postów (i byłoby po sprawie). Nazywając fanów PISu faszystami załamał polskie prawo jak i regulamin forum. Mam nadzieję, że następnym razem nie będzie "sprawdzał innych", tylko zostawi sprawę moderatorom :)

Len: Nie wiem jak wyglądały faktycznie PW wymieniane z Olinką, ale w temacie nie prowokował kłótni. Niemniej jednak, gdy ona już wybuchła na bardzo poważnie, niestety przyłączył się do niej. Moim zdaniem lepiej byłoby zareagować od razu po tym co napisała Olinka i nie ostrzeżeniem, ale od razu warnem.

Olinka: w istocie rzeczy... przez wypowiedź z "komuchami" doprowadziła do kłótni. Zgadzam się z Averem i Lenem co do tego, że jej podejście do sprawy jest skrajnie stronnicze. Powiem tam, komunisty prawdziwego świat nie widział, a w teorii, aby móc kogoś tak nazwać, musi on być naprawdę nietypowym (w pozytywnym tego słowa znaczeniu) człowiekiem... Komuch natomiast definitywnie przywodzi na myśl ZSRR, PRL i wywołane przez nie zła.
Nie będę się tu zastanawiał nad tym, czy osoby tak nazwane były dobre czy złe. Piastowały jednak najwyższe stanowiska w naszym kraju i należy im się szacunek (podobnie jak tragicznie zmarłemu prezydentowi), którego chyba gdzieś zabrakło. Do informacji o warnie za kłótnię dopisuję więc informacją podaną pierwotnie przez Lena, jako że jest całkowicie na miejscu, podobnie jak w przypadku Avera.

Przykro mi, że sprawa potoczyła się tak a nie inaczej. Wiele wniosków można przynajmniej dzięki niej wyciągnąć.
Przepraszam natomiast osoby niejako nieco zniesławione (Len, Aver) - dopiero po bardzo wnikliwym przejrzeniu tematu mogłem wywnioskować, kto był prowodyrem tej ostatecznej kłótni.

Dla mnie sprawa jest zamknięta i nie mam zamiaru do niej wracać, nawet na PW. Temat pozostawiam jednak otwarty, gdybyście Wy chcieli coś jeszcze powiedzieć (oby sensownego, bo znamiona kłótni, jak pisałem wcześniej, będą karane).

*
Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   1, 2, 3, 4  Następna