Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę   1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
lukasamd
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Pułkownik
Pułkownik

Na łamach serwisu już od jakiegoś czasu prezentujemy informacje i materiały dotyczące gier, które nie są co prawda typowymi Jaggedami, lecz grami do nich podobnymi pod różnymi względami. Do przewidzenia było więc to, iż zdecydujemy się utworzyć i na forum coś skierowanego dla fanów tychże tytułów. Czeka nas więc niewielkie przemeblowanie - pojawi się kategoria nazwana "Gry podobne" lub "Inne gry taktyczne".

Mamy jednak pewien dylemat, jakie dokładnie działy w nim umieścić? Wspólnie uzgodniliśmy w administracji, że z pewnością powinny znaleźć się tam:
- Hired Guns: The Jagged Edge (nie jest to przecież oryginalna kontynuacja Jagged Alliance po zerwaniu umowy pomiędzy Strategy First a GFI)
- Brygada E5: New Jagged Union
- 7.62 High Calibre
- Silent Storm

Jak sądzicie, czy lista jest kompletna, czy może warto do niej jeszcze coś dodać? Jeżeli tak, napiszcie co. Może warto coś z niej usunąć?
Czekamy na Wasze propozycje :)

*
momo78
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Lista jak najbardziej ok, jednak ja dodałbym jeszcze coś ze starszych tytułów jak X-COM, UFO ENEMY UNKNOWN, albo i nawet Fallout Tactics(to nie stare jakby ktos nie wiedzial xD).
Pomysl na dzial jest wporzo :ok:

I can feel it. My mind is going. There is no question about it.
I can feel it. I can feel it. I can feel it.
I'm a... fraid.

*

Yoni
Awatar użytkownika
Szeregowy

Cytuj:
albo i nawet Fallout Tactics

Nie. IMO dla mnie Fallout to seria nie pasująca do JA2. Jagged kojarzy mi się z najemnikami, a nie z postnuklearnym światem. Obie gry mają zbyt bardzo różniący się klimat. Niestety nie znam więcej gier pasujących do tej listy.

Pozdro

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Yoni pisze:
Jagged kojarzy mi się z najemnikami, a nie z postnuklearnym światem.

Tu nie chodzi o to co dzieli a o to co łączy, czyli elementy taktyki.
Niestety FT-BoS nie zasługuje IMHO na miano gry taktycznej, jest to po prostu Fallout ze zubożonym wątkiem fabularnym a dopracowanymi elementami walki.
Taki Fallout w którym mamy mniejszą swobodę działania i mało questów pobocznych, za to dużo zadań głównych.
To taki Fallout w którym wydajemy precyzyjne rozkazy wszystkim postaciom ze świty.
Niestety FT-BoS ma za dużo rozwiązań z Fallout'a, w tym system SPECIAL, a wszystko to nie czyni z niego dobrego podłoża pod grę taktyczną.
O taktyce możemy mówić kiedy wykorzystujemy podstępy i ukształtowanie terenu oraz specyfikę wyposażenia, w grach taktycznych nie ma czegoś takiego jak błyskawiczna utrata właściwości wyposażenia bo przeciwnik ma więcej HP i lepszy pancerz.
W lepszych modach do JA2 można spokojnie rozwalać żołnierzy oddziałów elitarnych za pomocą broni pokroju Mauser'a 1914 lub CZ-83 (trafieniem w twarz, o ile nie mają zaawansowanych płyt balistycznych na hełmie), w Falloutach tak się nie da, tam jest progresja wyposażenia z gorszego na lepsze (pomimo podobnych parametrów w rzeczywistości).
To coś takiego jak sztuczne wymyślanie przedmiotów w Hack&Slash'ach pokroju Diablo II: w grze występują takie przedmioty jak "Miecz Dwuręczny", "Miecz Długi" i "Miecz Półtoraręczny", dwa ostatnie są synonimami, "Miecz Dwuręczny" jest przedmiotem o niższych parametrach niż wymaganiach niż oba poprzednie, zatem musi być ich wariantem (a nie właściwie pojętym mieczem dwuręcznym).
Ogólnie wychodzi na to że 3 identyczne miecze mają całkiem inne parametry bo taka była potrzeba twórców gry.
Podobnie w Fallout'ach: w F2 był pm "H&K P90" (z grafiką FN P90) zasilany amunicją 10mm Auto, jednak zadawał obrażenia znamiennie większe niż pistolet Colt 10mm Auto czy pm H&K MP9 (czy jakoś tam) 10mm Auto.
Dużo różnych nieścisłości i niemal Arcade'owych rozwiązań czyni jakąkolwiek grę z systemem SPECIAL niegodną miana gry taktycznej.
Bo niech mi ktoś powie: czy to że zabiję 100 facetów oznacza że będę mógł wziąć serię z kałasza na gołą klatę?
Bo tak się składa że w Fallout'cie owszem...

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Lukas, zapomniałeś tylko zapytać - co w ogóle sądzicie o takim dziale? ;)

Stridingshadow, to tylko temat o nowym dziale a ty już nawijasz o broniach :P

*
Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Myślałem że uzbrojenie jest ważnym elementem taktyki a przecież rozmawiamy o grach taktycznych :P

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

O grach taktycznych to my rozmawiamy w dziale "Inne Gry". Tu się mówi o nowym temacie :one:

*
Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Len pisze:
Tu się mówi o nowym temacie :one:

Zwanym dalej jako "gry taktyczne" :P

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

OK, OK. Ale zauważ, że jeszcze tego działu nie utworzyliśmy, a dopiero do tego zmierzamy xD

*
Wigen
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

"Hidden and Dangerous 1 i 2", "Heroes" (seria), "Operation Flashpoint", "Arma 2: Armed Assault 2", "Arma: Armed Assault", "Ghost Recon: Advanced Warfighter 2", "Raibows Six Vegas", "Full Spectrum Warrior: Ten Hammers", "Commandos" (seria), "Hammer & Sickle: Czerwony Sztorm", "Rainbow Six: Lockdown", "Brothers In Arms: Road to Hill 30", "Conflict: Desert Storm - Pustynna Burza", Soldiers: Ludzie Honoru, Chicago 1930, Delta Force: Helikopter w Ogniu + Team Sabre...

Można tak w nieskończoność wymieniać, wymieniać i wymieniać.

Ostatnio zmieniony 28 wrz 2009 23:42 przez Wigen, łącznie zmieniany 2 razy

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Moim zdaniem dział od H&D będzie dobry - sporo osób w to gra, a bez taktyki nie ma tam szans na sukces.

*
Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Ja do H&D nie jestem przekonany. O tych grach, które Lukas wymienił w pierwszym poście często się wspomina na tym forum. Ale o H&D sporadycznie, jeśli w ogóle, więc obawiam się że dział będzie leżał odłogiem. Jest jeszcze parę gierek, które by się nadawały, jak Alfa Antiterror czy Gorky 17, ale kto dziś w to gra?

*
Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Len pisze:
Jest jeszcze parę gierek, które by się nadawały, jak Alfa Antiterror czy Gorky 17, ale kto dziś w to gra?

Ostatnio wracając z wakacji, przywiozłem ze sobą swoją starą płytkę z Gorky 17, niestety nie chce mi działać na XP :wall:

*

Jaahquubel
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Mam dziwne wrażenie, że podobna dyskusja już była. I że nawet w niej wziąłem udział, wypowiadając się na temat gierek flashowych.

Po co to mnożenie bytów?

*
lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Nie przypominam sobie... poza tym teraz utworzenie nowych działów jest PEWNE, po prostu chcielibyśmy poznać waszą opinię :)

@Len:
IMO Hidden and Dangerous to niedoceniona gra, ma jednak swoich fanów, dla których w Polsce póki co nie ma miejsca.
Odnośnie Gorky 17 czy Alfa Antiterror i podobnych tytułów: zawsze możemy utworzyć dział "Pozostałe gry taktyczne". Jeżeli jakiś z tytułów będzie się wybijał w kwestii ilości tematów, można spokojnie dać mu oddzielny dział :)

@Wigen:
Oprócz H&D i Hammer & Sickle to nie widzę za bardzo możliwości dodania pozostałych - sporo tam FPSów, co prawda nakierowanych na oddanie pola walki, ale strzelanka nie wymaga takiej taktyki czy strategii co gry naprawdę podobne do jaggedow :)

*
Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   1, 2, 3  Następna