Tej gry chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Na wszelki wypadek to zrobię.
Painkiller to gra polskiego studia People Can Fly, które powstało w dość dziwny sposób. Mianowicie jest to część zespołu Lemon Interactive, nie zgadzali się oni z szefostwem firmy co do jakości ich produktów, nie chcieli tworzyć lipnych gier, które mają za zadanie tylko naściemniać graczom, zarobić i odejść w niepamięć, ta część zespołu odeszła zakładając nową firmę właśnie PCF. I jak się wkrótce okazało to było doskonała decyzja, a to za sprawą Painkillera wydanego w 2004r. Pokazali, że mieli rację, a Lemon Interactive niedługo potem upadł.
Gra została wydana za granicą przez firmę Dreamcatcher. Znana? Oczywiście, że tak! I to między innymi przyczyniło się do ogromnej popularności gry, a w polsce z pewnością niska cena - 19.90zł. Ja może pozwolę sobie skomentować poszczególne części serii:
Painkiller
Podstawowa, pierwsza część serii. Z początku nie lubiłem tej gry, wszędzie o niej nawijali a ja nie lubiałem gier z potworami, kiedy jednak dowiedziałem się, że to polska gra nie mogłem uwieżyć. Natychmiast zdobyłem oryginał zagrałem i... cudo! Gra może się wydawać totalnie bezmyślna ale to nie do końca prawda bo kiedy okrąży nas 50 przeciwników to nie wystarczy na nich lecieć z bronią, trzeba umieć się nią dobrze posługiwać. W grze chodzi cały czas o to samo: rozwalać wrogów. I to jest w niej najlepsze, poza tym ta grafika, muzyka i klimat! Klimat ma nieziemski, jest wspaniały! Chyba jeszcze żadna gra mnie tak nie wciągnęła jak Painkiller. Poza tym w grze mamy 2 różne zakończenia. Polecam!
Painkiller: Battle Out Of Hell
Wydany rok później dodatek do gry. Jest nieco gorszy od pierwszej części ale i tak świetny. Gorszy dlatego, że fabuła zeszła tu na nieco dalszy plan, podczas gdy w pierwszej częsci co chwila były świetne filmiki, które nas jeszcze bardziej motywowały, tutaj są tylko na początku i na końcu gry. Ale za to jakie! Również muzyka uległa zmianom, jest gorsza ale wciąż świetna. Dodatek obowiązkowy.
Painkiller: Black Edition
To właściwie nie kolejna część Painkillera lecz specjalne, kolekcjonerskie wydanie, które leży na półce nad moim monitorem. Pamiętam co ja się nalatałem z tą grą, zwiedziłem każdy sklep w mieście i dopiero w MiniMalu znalazłem ostatnią sztukę. Black Edition został wydany na DVD, zawiera obie części gry, filmiki w wyższej rozdzielczości oraz bonusy takie jak zwiastun Painkillera na Xboksa (o nim poniżej), teledysk zespołu Mech (piosenka Painkiller stworzona dla gry) oraz film "Painkiller: The making of" Czyli jak powstawał Painkiller, jest świetny i warty obejrzenia.
Painkiller: Hell Wars
To jest właśnie ten Painkiller wydany na Xboxa. Jest to właściwie pierwsza część przekonwertowana na xpudełko. Wydano ją latem zeszłego roku, cóż mogę o niej powiedzieć skoro nie grałem
Bardzo się cieszę, że polacy wreszcie mają sowją grę na tą konsolę.Painkiller 2 ?
Od jakiegoś czasu w internecie chodziły pogłoski o tym, że People Can Fly tworzy drugą część Painkillera. Niestety firmę Dreamcather wykupił Joowod (strasznie olewatorska firma) i zmienił plany. Painkillera 2 nie będzie tworzyło polskie studio! To ogromna strata, Polska traci najlepszą grę jaką kiedykolwiek stworzyła.
Temat ten utworzyłem bo widze, że sporo osób to grało w tą grę. Co wy o niej sądzicie?

Na szczęście tak nie jest a my walczymy po tej dobrej stronie.

P

.