Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia   1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
lukasamd
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Pułkownik
Pułkownik

GrU pisze:
konsole są do grania, a PC to urządzenie wielofunkcyjne które umożliwia granie jako jeden z setki innych opcji (choć konsole tez "starają sie" dogonić mnogość oferowanych opcji PC'ta)

To też jest niezaprzeczalna zaleta pieców, producenci konsol nieudolnie próbują zmienić sytuację ale to się chyba nigdy nie uda.

Poruszę jeszcze kwestię techniczną, tyle się mówi przecież że jak kupię konsolę to mam spokój i nie muszę dokładać tak jak to PC. Jest to tylko po części prawda, fakt, konsole są wydajne bo są robione z użyciem innych technik (w kompie mamy obecnie 1 procesor 1/2 lub 4 rdzeniowy, tak mamy tych rdzeni 2-3x tylei każdy jest wyspecjalizowany do konkretnej rzeczy np. grafiki), ale czy to daję im taką zaletę?

Pamiętacie premierę Far Cry? Konsolowcy musieli poczekać na wersję która była znacznie lżejsza, bo PS2 nie wyrabiał, chyba podobnie ma się sprawa z Crysisem na PS3. Sprzęt ogólnie tańszy niż PC z modernizacjami ale jednak szybko ujawniają się wady - programiści mają najczęściej dosyć wąskie pole działania, na PC praktycznie nieograniczone (a co tam że klient będzie musiał dokupić ze 2 GB ramu ;P jego sprawa no nie? :D).

*
Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

lukasamd pisze:
A na piecu mam mychę, mam klawiaturkę i siadam sobie do Crysisa, Call of Juarez, niebawem Warhounda i co? I gram z większą przyjemnością i zadowoleniem, tu JA celuję a nie konsola za mnie.

Grałem kiedyś w strzelankę Black na jednej z konsol i nie rozumiem jak tym mozna się cieszyć. Wrogowie są opóźnieni w rozwoju tylko po to, żeby gracz zdążył wycelować. Na komputerze od razu wskazuję wybrany punkt, na konsoli muszę jechać najpierw w prawo potem w górę... Nie można tego zrobić błyskawicznie. Pewnie dlatego na konsole ukazują się wyłącznie gry strzelanki-nawalanki, są jakieś taktyczne?
momo78 pisze:
Konsole biorą się za gierki, które nie są przeznaczone na nie. Dajmy takie HALO WARS no niby HALO to raczej konsole, ale żeby jeszcze strategie na konsole? Nie mówiąc o tym, że na kompa ma wcale nie wyjść ;(

No OK. To, że wychodzi tylko na konsole to jedno, a to że na komputerach gra się setki razy lepiej to drugie. Że jakaś znana gra wychodzi tylko na konsole nie oznacza, że strategie wyniosą się z pecetów. A tak BTW, zobaczycie, że i tak wyjdzie wersja PC, jak zawsze :]

*
momo78
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Len pisze:
Że jakaś znana gra wychodzi tylko na konsole nie oznacza, że strategie wyniosą się z pecetów. A tak BTW, zobaczycie, że i tak wyjdzie wersja PC, jak zawsze

Nie nie nie, ja nie chciałem pokazac, że strategie są lepsze na konsolach tylko, że nawet jesli tam wychodzą, to i tak gra się do kitu. Tak samo jak bijatyki w 3D na kompa. Jest ich jak na lekarstwo, bo klawiaturka nie jest najlepsza do takich gierek więc sie ich nie robi dużo. powinno być tak samo w drugą stronę, tylko że ze strategiami itp. No zagrajcie sobie w np. JA2 padem. Jest sens?

A jako fan HALO ubolewam nad tym, że jesli nawet wyjdzie na kompa to będzie to jak zawsze "zróbmy tak aby tylko chodziło"

I can feel it. My mind is going. There is no question about it.
I can feel it. I can feel it. I can feel it.
I'm a... fraid.

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Halo 1 po wyjściu na PC nie było złe ale już nie na czasie - rok robili konwersję i to się odczuwało, zawsze tak będzie przy konwersji, w sumie będzie coraz gorzej bo np. grafika rozwija się coraz szybciej.

Dodam tylko do bijatyk - od Virua Fighter 2 i Fighting Force na pieca w sumie nie było NIC konkretnego (w przeciągu 10 lat) ale nie powiedziałbym aby granie na klawiaturze było złe, tak samo jest np. Tony Hawk'iem - pomimo że nie był to pad, grało mi się bardzo dobrze ;)

*
momo78
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

lukasamd pisze:
ale nie powiedziałbym aby granie na klawiaturze było złe, tak samo jest np. Tony Hawk'iem - pomimo że nie był to pad, grało mi się bardzo dobrze

ale granie z kolegą na jednej klawiaturze w gierkę, w której np. używa się trzech klawiszy naraz nie jest przyjemne. I głosniczek może się nadwyrężyć od tego pikania.
BTW. W Tonego też grało mi się bez większych przeszkód

I'm a... fraid.

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Aaaaa multiplayer na jednym kompie to inna sprawa - tutaj PC wymiękają od razu, no chyba że gramy w coś turowego.

PS. Beep'a od dawna nie mam w kompie więc mi to tam rybka :P

*
momo78
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

lukasamd pisze:
PS. Beep'a od dawna nie mam w kompie więc mi to tam rybka

Jak to tak??

I'm a... fraid.

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Normalnie, można sobie ten brzęczyk odłączyć bo w 99% przypadków jest podłączony do płyty głównej. Btw. kolejna wada konsol - nie ma w nich czegoś takiego :D

*
momo78
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

lukasamd pisze:
Normalnie, można sobie ten brzęczyk odłączyć bo w 99% przypadków jest podłączony do płyty głównej.

ale problem z blokowaniem klawiatury pozostał?
lukasamd pisze:
Btw. kolejna wada konsol - nie ma w nich czegoś takiego

hehe i nie ma co odłączać :P

I'm a... fraid.

*

GrU
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

momo78 pisze:
ale granie z kolegą na jednej klawiaturze w gierkę, w której np. używa się trzech klawiszy naraz nie jest przyjemne. I głosniczek może się nadwyrężyć od tego pikania.
BTW. W Tonego też grało mi się bez większych przeszkód

eee tam za małolata grało sie w 3 na jednej klawiaturze w Mario Kart
Obrazek
+4 na padzie i dawało rade :D

na PC można grac w konsolowe gry (te stare ofc) dzięki emulatorą, a czy ktoś odpali starcrafta I na jakieś konsoli ? (tego prawdziwego sc)

*

Rafadan_PL
Awatar użytkownika
Starszy sierżant
Starszy sierżant

A zauważyliście masową konsolizację większości tytułów? Chamskie upraszczanie wszystkich aspektów gry, od walki, poprzed fabułę, aż do sterowania, tak by nawet średnio inteligentny dzieciak z US któremu tatuś kupił na gwiazdkę PS3, mógł sobie poradzić...
"Tfurcy" mają w d*** fanów wielkich serii skupiając się na pędzie to pieniędzy i wydawaniu swoich "dzieł" na jak najwięcej platform jednocześnie. A że pad wymaga prostego sterowania (a konsolowcy zazwyczaj prostej rozgrywki), bach - z Fallouta robimy napie****nkę. Krew człowieka zalewa :-<

Widać ten paskudny tręd zwłaszcza w cRPG. Kiedy wreszcie zobaczymy coś godnego starych hitów takich jak Baldury, Fallouty, czy Torment (no, wyjątek to podobno Wiesiek, ale to exclusive na PC)? Bo dam sobie ptaka uciąć że ten szumny F3 świetnie wpasuje się w powyższy tręd.

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Z całą pewnością, to już bardzo dobrze widać gdy czyta się wszelkie wstępnie opinie na temat tego co prezentują twórcy.

Z myślenia i twórczości przechodzimy do prostackiego naparzania... a i to beznadziejnie zrealizowanego w niektórych wypadkach (FPSy na konsole - buhahaha).

*
GrU
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

jak przyjdzie III wojna światowa lub jakaś w ogóle to PC'owcy będą myśleć a konsolowy będą miechem armatnim na 1 linii :D

PC - RTS'y. RPG'i i mmo
Konsole - FPS TPS bijatyki itd
ale będą istniały kolo siebie, bo chyba nie będzie czasów gdy pójdę na pocztę zapłacić rachunek a pani na konsoli z padem w reku będzie mnie obsługiwała :D

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

GrU pisze:
Konsole - FPS TPS bijatyki itd

Dodajmy - marne FPSy. Te, które wychodzą z myślą o konsolach nastawiona są wyłącznie na strzelanie.

*
lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Len pisze:
Dodajmy - marne FPSy. Te, które wychodzą z myślą o konsolach nastawiona są wyłącznie na strzelanie.

Dodajmy do tego że strzelanie niewymagające od gracza refleksu i zdolności manualnych więc wojaki na pierwszej linii zbyt dobrzy w walce to nie będą :)

Wiecie dlaczego konsole odnoszą większy sukces? Odpowiedź jest prosta - $ (lub pieniądz w jakiejkolwiek innej formie).

*
Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   Poprzednia   1, 2, 3  Następna