Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
nemrod
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

Grałem dzisiaj w Blitzkrieg i jakoś mnie tak naszło na ten temat, bo zauważyłem, że go nie ma :027: , a strategie wciągnąć mogą. Chyba nie ma osób, które nie znają takich tytułów jak Homeworld, Starcraft, Red Alert, Sudden Strike, czy Close Combat. Szczególnie jak obejrzałem trailer do Starcraft II, który jest IMO arcydziełem samym w sobie (graficznie jest chyba lepiej zrobiony od...Shreka :galy: ). Będę na ten tytuł czekał niecierpliwie (o ile mój komp to wytrzyma...).
Jak kogoś najdzie ochota, to walcie o RTS-ach, strategiach, grach taktycznych, ale nie turówkach :P .

*

Popers
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

ja swego czasu grywałem na BN w starcrafta. Świetne rushe Zergami robiłem :)
A teraz już jakoś mnie tak RTSy nie jarają <no może starcraft 2 by mnie jeszcze przykuł> ale gram regularnie w Close Combat. Tak się składa że jestem nawet w polskiej lidze CC V i jak ktoś chętny na sparing to zapraszam .

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Ja powiem na początek że RTSy (bez pauzy) strategiami nie są - często są reklamowane jako innowacyjne a tak naprawdę wszystko sprowadza się do:

- wybuduj bazę
- stwórz masę jednostek
- zgnieć przeciwnika

No chyba że gramy w multi, tam jest trochę trudniej ;)

Co do samych gierek - również grałem w Close Combat (bodajże 4), bardzo przyjemna gra choć nie wciągnęła mnie na bardzo długi czas ;) Najlepszym RTSem w jakiego grałem jest chyba... hm... leciwy już Age of Empires II (III to IMO nie ten klimat), wciągający są też Kozacy.

Z innych gierek muszę wspomnieć o Earth 2150 - ta gra była po prostu świetna, szkoda że dodatki były robione trochę "na siłę" :/ Z nieco nowszych polecić mogę C&C: Generals (w szczególności z dodatkiem Zero Hour).

*
Kyle-Simmons
Awatar użytkownika
Kapral
Kapral

Earth 2150 i Dark Colony, na tym moja przygoda się skończyła - pokochałem wówczas FPSy i przygodówki. Chciałem wrócić do Eartha gdy wyszedł E2160, jednak mój komp pamiętał czasy 2140 no i cóż...:)

*
lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Widziałem E2160 i powiem ci że nie za bardzo przypadł mi do gustu - grafa muza itp bardzo fajne ale jakoś tak... grać się nie chciało :|

*
XBARTEKX
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

lukasamd pisze:
Ja powiem na początek że RTSy (bez pauzy) strategiami nie są - często są reklamowane jako innowacyjne a tak naprawdę wszystko sprowadza się do:

- wybuduj bazę
- stwórz masę jednostek
- zgnieć przeciwnika

Bez obrazy ale komuś sie tu w dupie poprzewracało ;].
Zależy w jakie grasz. No bo taki Original War to np. Zbuduj baze. Broń bazy przez ileś minut. Albo wybuduj kopalnie i transportuj surowce do drugiej bazy. Np. Original War.
Naprawde w tej grze trzeba kombinować bo tam nie ma że rekrtutujesz tylko masz do dyspozycji to z czym zaczniesz lub ewentualnie dostaniesz wsparcie ;].

*
Rafadan_PL
Awatar użytkownika
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Cytuj:
Bez obrazy ale komuś sie tu w dupie poprzewracało ;].
Zależy w jakie grasz. No bo taki Original War to np. Zbuduj baze. Broń bazy przez ileś minut. Albo wybuduj kopalnie i transportuj surowce do drugiej bazy. Np. Original War.
Naprawde w tej grze trzeba kombinować bo tam nie ma że rekrtutujesz tylko masz do dyspozycji to z czym zaczniesz lub ewentualnie dostaniesz wsparcie ;].

Original War to wyjątek, naprawdę różny od całej masy zwykłych rts'ów (głównie dzięki sporej ilości cRPG). Ale to tylko wyjątek potwierdzający regułę. RTS'y w żaden sposób strategiami nie są ;-)
(nie mówię tu o np. Close Combat, albo EU: to nie RTS ale raczej Real Time Wargame)

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Wszystko to co Rafadan plus zauważenie w samym tytule: Original War ;)

Proponuję zmianę nazwy tematu na "RTS-y i inne gry tego typu" - będzie lepiej brzmiało ;)
Przypomniała mi się także jedna gra w którą grałem bardzo niewiele, tytuł o ile dobrze pamiętam to Vital Device, było kiedyś demko w CDA. RTS rozgrywany w ciele ludzkim - jakieś bakterie vs technologia ;)

*
XBARTEKX
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

Hehe ale dla niewtajemniczonych w Original Wara opisze po krótce te grę.

Jest to RTS. Akcja zaczyna sie w teraźniejszości. Amerykanie na syberii znaleźli EON urządzenie do przenoszenia w czasie. Po wielu eksperymentach zużyli całe paliwo do EON'a lecz znaleźli wokół niego Syberyt. Ten materiał potrafi zaspokoić potrzeby energetyczne całego świata na zawsze. Przy jego pomocy można także robić broń, napędy do pojazdów itd. EON przenosi w czasie do tyłu o jakieś 2 miliony lat lecz nie jest zbyt precyzyjny przenosi z dokładnościa do 4,5 lat. Rząd USA postanowił zdobyć władze dzięki syberytowi. 2 miliony lat temu z alaski na syberie można było przejść lądem. Zlecili żołnierzom aby przetransportowali cały Syberyt. Po wylądowaniu w przeszłości głównego bohatera Johna Macmilana okazuje sie że nie są oni sami. Na miejscu byli Ruscy. Jak sie później okazało pochodzą oni z innej linii czasoprzestrzennej w której komunizm nigdy nie został zwalczony i tam jest WIELKA MAĆ ROSIJA. Więcej nie powiem zagraj to sie dowiesz :D. No cóż gra jest ciekawa można grać przez sieć lokalną lub internet dzięki programowi Game Spy :D. Bardzo ciekawa akcja i co najważniejsze w tej grze trzeba myśleć bo jak stracisz żołnierza to już nie można wyrekrutować nowego. Z przyszłości co raz to przyjdą surowce lub ludzie. Albo dostaniesz wsparcie z bazy. Ale ogólnie nie ma co liczyć na wiele. Co tu więcej dodać. Oprawa dźwiękowa w miare spox. Grafika no cóż nowiutka gra to nie jest ale grafika mnie zadowala. Miód: HMMM. TOŻ TO CAŁE BECZKI MIODU!! :D. Gra jest długa bo oprócz kampanii amerykańskiej która jest baardzo długa jest jeszcze kampania rosyjska która jest nieco krótsza ale o wiele trudniejsza :]. Pod koniec każdej misjii dostajesz ordery za to że np. Zabiłeś jakiegoś dowódce, że nie straicłeś ani jednego żołnierza, że nie wczytałeś gry. Takie tam różne ;D. A ordery dają punkty doświadczenia do podziału dla żołnierzy bo każdy żołnierz ma swoje parametry. Um. Walki, Um. Inżynierii, Zn. Mechaniki, Wiedza Naukowa. Ogólnie bardzo polecam ten produkt.

SZUKASZ NIECODZIENNEGO RTSA ORIGINAL WAR TO COŚ DLA CIEBIE :D

*
momo78
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

moje TRZY ulubione strategieeeeeee to:

STAR WARS EMPIRE AT WAR

WŁADCA PIERŚCIENI BITWA O ŚRÓDZIEMIE 2

COMMAND & CONQUER TIBERIUM WARS

Są wyrąbiste polecam każdemu szczególnie bitwe o śródziemie

Rafadan_PL pisze:
Ale to tylko wyjątek potwierdzający regułę. RTS'y w żaden sposób strategiami nie są

wiec czym wg. Ciebie?

Ostatnio zmieniony 15 lis 2007 14:47 przez momo78, łącznie zmieniany 1 raz

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie