Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
Len
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Praetorians
Praetorians to gra do której od dawna czuję sentyment. Zawsze chciałem ją zdobyć grając setny raz w demo, a gdy już zdobyłem nie mogłem się nią nadziwić. Po ponad rocznej przerwie wznowiłem grę Praetorians po to, by ją przejść. Wtedy nie mogłem sobie poradzić z jedną misją więc grę porzuciłem, teraz jakoś poszła mi dość łatwo i zbliżam się do końca. A przyznać muszę, że gra naprawdę nie jest łatwa, to nie jest gra dla każdego. A jakby tego mało - jest bardzo długa. Ale to są jej ogromne zalety!

Uwielbiam zaczynać po raz któryś misję wiedząc już co i jak mam zrobić i modląc się by siły wroga nie były zbyt liczne, a liczba ma ogromne znaczenie w tej grze. Tutaj kilkoma najemnikami nie rozgromimy całej armii, o nie, nawet byśmy się do nich nie zbliżyli! Tutaj ziemia drży od maszerujących oddziałów, wielkich wojsk na spotkanie z drugim wielkim wojskiem. Gdy takie oddziały ułożą się w szeregu to wygląda to naprawdę piorunująco, jeśli ktoś oglądał film "300" to wie o czym mówię.

A wszystko w bardzo ładnej i żywej* oprawie graficznej oraz świetnej muzyce idealnie pasującej do klimatu gry. Zresztą, pobierzcie demo (75MB) i sami zobaczcie. A zaznaczyć należy, że ta została stworzona przez twórców serii Commandos i była bardzo oczekiwaną grą.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

*
nemrod
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

W Praetorians przyznam nie gralem, ale z tego typu gier najslynniejsza jest chyba seria Total War i jej czesci Shogun, Medieval, Rome i Medieval II. Gralem W pierwszego Medievala i wrazenia byly niezapomniane. Masa roznego typu jednostek poczawszy od piechoty, na kawalerii konczac. A jak to wszystko wyglada w zwarciu! Po prostu masakra, szczegolnie gdy strony spotykaja sie na moscie, to zaczyna sie prawdziwe pieklo. Oczywiscie gra jest czysto taktyczna (pomijajac jej aspekt strategiczno-ekonomiczny na oddzielnym ekranie) i zwyciestwo zalezy od pomyslnego lokowania jednostek, czasu ich uzycia itp. W Pretorianow jeszcze sobie moze zagram, a tak to sam polecam ktorykolwiek z TW.

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Total War to nieco inna gra. W Praetorians cała rozgrywka ogranicza się do walki, bez jakichkolwiek aspektów ekonomicznych. Co najwyżej możemy wyszkolić dodatkowe oddziały jeśli uda nam się zdobyć jakąś wioskę.

Ja bym nie porównywał tych obu gier, niby o tym samym ale jednak wiele się różnią.

*
Nowy temat Odpowiedz w temacie