W tym temacie mowa była o polskich modyfikacjach, a raczej ich braku. Popuś zadał proste pytanie - Dlaczego upadają? No właśnie, dlaczego? Postanowiłem poruszyć ten temat na tym forum gdyż tam nie ma zbyt wiele wypowiedzi, a JAC to przecież miejsce polskich moderów

Dlaczego upadają?...
Chyba każdy z nas pamięta takie przypadki jak Gang Wars, Desert Storm, Hard Battle czy nawet ostatnio reaktywowany Noc Oficerów. Wszystkie te modyfikacje łączy historia - wszystkie zapowiadały się conajmniej dobrze lecz przepadły oraz to, że tworzyli je polscy moderzy. Przy tych dwóch pierwszych nawet pomagałem, szczególnie przy DS, którego tworzył Andrew (ostatnio starałem się go zachęcić do powrotu na scenę JA ale się niestety nie udało).
Lecz dlaczego upadły? Zresztą to nie jedyne polskie projekty bo w przeszłości było ich mnóstwo, wymienić można choćby Sybirske Nove Mesto, którego wciąż mam na uszkodzonej płycie od Vieriego. Pełno polskich projektów jest zaczynanych i nie kończonych. Większość pewnie powie - brakuje moderów, ale to jest ***no prawda, że tak powiem. A to dlatego, że moderem może zostać każdy ale problem w tym, że 3/4 polaków ma słomiany zapał i niechęć do robienia czegokolwiek za darmo.
A przecież na stronach Iron Squad, Legion Zone i Jagged Alliance Zone są poradniki, które wyjaśniają wiele spraw, wystarczy chcieć. Przecież nie jeden moder czy nawet grupa poszukuje osób, które mogą pomóc w czymkolwiek. I tym sposobem praktycznie rzecz biorąc modyfikacja Legion i spolszczenia do JA2: Urban Chaos i JA2: Vietnam SOG '69 to jedyne polskie projekty, które szczęśliwie dotarły do końca. Grupa Iron Squad to jedyna grupa w historii polskiej sceny, która wytrzymała więcej niż pół roku a nawet dokończyła jakiś projekt!
Gdybyśmy chcieli to molibyśmy stać u boku rosjan czy niemców ale nikomu się nie chce, każdy woli czekać. Uff, trochę namieszałem więc kończę. Co Wy o tym sądzicie?

No ale to była twoja decyzja 
).
Patrząc ogolnie na scene moddingu w polsce... ona nie istnieje, zawsze pojawi sie ktos kto zacza, wypisuje ze bedzie super, hiper, wszystko zmiecie, 2 screeny i koniec. To nie odnosi sie tylko do fan base'u, także do prof tworcow gier, wystarczy przejzec stare ss'y albo gamblery aby zobaczyc pelno zapowiedzi wspanialych produkcji, to dej pory malo co wychodzi, glownie shity pokroju konflik w mogadiszu... przykre ale prawdziwe :fuckyou: