Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę   1, 2  Następna
Autor Wiadomość
lukasamd
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Pułkownik
Pułkownik

Mam pytanie do użytkowników serwisu i forum.
Komentarzy nie mamy w pojawiających się i aktualnych materiałach ostatnio zbyt wiele, szczerze powiedziawszy, to większość pochodzi sprzed dwóch lat, nowszych jest znacznie znacznie mniej.

Ja rozumiem, że gra jest stara, że wiele osób już nie gra itp., jednak oczywiście muszę w tym doszukiwać się i naszej winy, bo to przecież możliwe :)
W związku z tym pomyślałem, że to może wymóg podawania adresu email stanowi dla Was jak i niezarejestrowanych osób niajako barierę, do zabrania głosu.

Czy jest tak w istocie?
W chwili aktualnej email służy tylko do dodatkowego zabezpieczenia przed spamem (porównywanie z bazami spamowymi), lecz jeżeli wymóg jego podania jest dla kogoś krępujący, możemy go usunąć.

*
Jaahquubel
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Skoro do każdego niusa dołączacie link do dyskusji na forum, to po jakiego grzyba nam komentarze?

*
Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Jaahquubel pisze:
Skoro do każdego niusa dołączacie link do dyskusji na forum, to po jakiego grzyba nam komentarze?

Dla tych, którzy nie chcą się rejestrować na forum? :P

Komentarze są obecnie mniej widoczne niż kiedyś. Dawniej nie sposób je było pominąć, co też skłaniało większą liczbę osób do napisania, dziś raczej trudno je zauważyć. Większość przewijanie zatrzyma w miejscu, gdzie kończy się artykuł, a niżej jest jeszcze panel z podobnymi (niepotrzebny, moim zdaniem), miejsce do wpisu, a same komentarze dopiero na samym dole.

*
Jaahquubel
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Len pisze:
Dla tych, którzy nie chcą się rejestrować na forum?

Oni nie odpowiedzą na forum na pytanie zadane na forum. ;-)

*
Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Jaahquubel pisze:
Oni nie odpowiedzą na forum na pytanie zadane na forum. ;-)

A co, potrzeba pytania aby była wypowiedź? :P Te newsy czytają ludzie, których to interesuje, jeśli czują chęć wyrażenia własnego zdania - mogą to zrobić tu, lub bezpośrednio pod newsem. Jak kto woli.

*
lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Len pisze:
a niżej jest jeszcze panel z podobnymi (niepotrzebny, moim zdaniem)

Czy niepotrzebny... o to też należałoby zapytać użytkowników ;)
Moim zdaniem to przydatne - ktoś trafi do nas przypadkiem z google, jak coś go zainteresuje, to wśród podobnych może znaleźć następne ciekawe materiały.
Umiejscowienie może i nie do końca wygodne, ale mam pomysł na pewną zmianę (znając życie, to i tak się nie spodoba :P).
Aha, nie wiem, jak tego można nie widzieć - ja mam obecnie na lapie pionowo 900px, a widzę całego newsa, wszystkie materiały podobne, cały formularz i nawet jeden komentarz :D

Ogółem jak zauważył Len, chodziło mi raczej o użytkowników, którzy nie mają konta na forum a od czasu do czasu komentują materiały. Najczęściej takie komentarze pojawiają się gdy robimy coś a'la wykopy itp. na jakieś naprawdę istotne newsy. Oczywiście odpowiedzieć na takie pytanie może praktycznie każdy, bo to od niego zależy, czy podawanie emaila gdziekolwiek przy takiej okazji jest "krępujące" czy też nie ;)

*
Jaahquubel
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Ale jak ma się wypowiedzieć na temat wymogu podawania maila ktoś, kto nie zagląda na forum i nie ma na nim konta, skoro pytanie jest umieszczone na forum i można na nie odpowiedzieć tylko na forum?

Ktoś, kto wchodzi od czasu do czasu i czyta niusy na głównej może wypowiedzieć się tyko w komentarzu.

*
lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

No ale właśnie chodzi o to, że ja pytam użytkowników zarejestrowanych :)
Pewnie spotkaliście się z takimi wymogami (lub ich brakiem) i na innych serwisach, więc może możecie coś na ten temat powiedzieć?

*
Jaahquubel
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

lukasamd pisze:
Ogółem jak zauważył Len, chodziło mi raczej o użytkowników, którzy nie mają konta na forum a od czasu do czasu komentują materiały.

lukasamd pisze:
No ale właśnie chodzi o to, że ja pytam użytkowników zarejestrowanych

To ja się zgubiłem.
Pytasz użytkowników zarejestrowanych o to dlaczego niezarejestrowani nie piszą komentarzy?

*
Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Jezu, Jaahquubel, on cię pyta tylko o zdanie. Naprawdę nigdy nie spotkałeś się z sytuacją, gdzie musisz podać maila, a ty:
- podajesz bez zastanowienia
- lub rezygnujesz z bliżej nieokreślonych powodów

?

*
aszek
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

Myślę, że wymóg podawania skrzynki nie ma znaczenia, bo na pewno każdy (broniący się przed spamem) user ma takich skrzynek od groma i co najmniej jedna z nich robi za furtkę dla spamera :P Zresztą, co za problem założyć kolejną :D

Ja proponuje dołożyć shoutbox'a do sajta :)

A tak z innej beczki to proponuje dodać do słów kluczowych dla sajta również 7.62 HC, bo trudno znaleźć sajta z google (mnie Sven ściągnął z LA).... obecnie google tego sajta nawet nie indeksuje:

Kod:
<meta name="keywords" content="jagged, alliance, dyskusyjne, forum, center, fachowa, taktycznych, pomoc, problemów, gier, razie, fanów, społeczność, hired, guns" />

Ja zamieniłbym słowa kluczowe według listy gier, czy działów na forum... no ale to tylko taka mała sugestia :D

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

@aszek: na forum meta tagi są w pełni dynamiczne, w zależności od zawartości.
Strona ma 1 miejsce w Google na najbardziej interesujące nas frazy. Forum jest znacznie niżej, ale również jest od dawna w indeksie googla

aszek pisze:

Nie wiem, czy to dobry pomysł. Wraz z takimi pomysłami zawsze pojawiały się obawy, że zamiast pisać posty, wszyscy będą tylko "shoutować", a to chyba jeszcze gorzej.

@Jaahquubel:
Tak jak napisałem Len, albo jeszcze prościej: postaw się w miejsce niezarejestrowanego i oceniaj ;)

*
Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

aszek pisze:

Błagam, tylko nie to. W internecie widziałem już wiele shoutboxów i żaden z nich nie reprezentował poziomu wyższego niż żałosny. Pomijając już, że znacząco wpływa na mniejszą liczbę nowych postów na forum o czym powiedział już Lukas.

Moim zdaniem wymóg podawania komentarza ma znaczenie. Nie wszyscy chcą i nie wszyscy dysponują kilkoma skrzynkami. Ale mimo to - nie zmieniałbym tego. Może i będzie ich więcej ale spadnie jakość. Szczególnie, że osoby które nie chcą podać e-maila to głównie takie, które chcą się ukryć, a więc napisać durnego komentarza byle komuś dowalić i zwiać.

*
lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Wiesz, od tego jesteśmy my, możemy to moderować :)
A przed spamem i tak możemy się obronić, bez walidacji emaila, więc temat nadal jest otwarty.

*
aszek
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

... ta, Wy to jesteście konserwatyści :> ...dobra, już nic nie mówię :P

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   1, 2  Następna