Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia   1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
hovercraft
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Szeregowy

Dzisiaj aktualizacja, według twórców skrócą czas ładowania, zmodyfikują system umiejętności, będzie można zbierać sprzęt pokonanych przeciwników i zmieniony zostanie kreator postaci.
Dodatkowe twórcy pisali jakiś czas temu, że dodadzą dodatki do broni, informacje o pancerzu przeciwników i promieniu wybuchu.
Zgłaszajcie swoje uwagi do twórców na oficjalnym forum i wypełnijcie ankietę :)

*

Svean
Awatar użytkownika
Młodszy chorąży
Młodszy chorąży

Ankietę zrobiłem szybciorem niemniej cieszy że przed weekendem odpalają aktualkę - będzie się można popastwić :)
O ile czas i rodzina pozwoli...

Niestety strona gamigo z forumami (o samej grze nie wspominając) jest u mnie blokowana w robocie a w domu jak mam chwile do wole zagrać i nie zawsze jestem na bieżąco :)

Niemniej jak dla mnie to serio wygląda na to że JAO jest/będzie lepsze od JABiA. Począwszy od portretów najemników (czyli pierdół ale no o niebo lepiej zrobionych), a na mgle wojny skończywszy. Nie żebym był przeciwnikiem aktywnej pauzy ale 7,62mm wyznaczyło pewien standard do którego BiA (a przynajmniej demo) nie dorosło, a turówka w JAO sprawdza się całkiem dobrze jeśli nie znakomicie. Poza tym w ankiecie JAO pytali o priorytety dodawania feature-ów w tym granatów... ;)

Lepsze i darmowe...

Ostatnio zmieniony 03 lut 2012 14:21 przez Svean, łącznie zmieniany 1 raz

*

hovercraft
Szeregowy

Z tym darmowe to nie do końca, zobaczymy ile za co będą chcieli opłaty. Nie zakładałbym, że będzie można grać praktycznie za free, ale liczę na rozsądne podejście.

*

Svean
Awatar użytkownika
Młodszy chorąży
Młodszy chorąży

Hmmm - zobaczymy.
Myślę że jeśli zażyczą sobie abonament gra się zrobi mooocno niszowa.
A jeśli będzie tak jak po updacie tzn. np. duże przerwy (levelowe) między broniami, które można, ale niekoniecznie trzeba wypełnić bronią za sztabki, ale bez obowiązkowego abonamentu - to da się grać. Sporo jest itemków (i zdecydowanie więcej po updacie) dostępnych tylko za sztabki, a jak cały team padnie w walce i się zechce zrobić kolejna misje to i na paliwko trzeba będzie na szybko dołożyć - ale jak się nie szarżuje i w miarę taktycznie rozgrywa misje bez większych obrażeń i przy tym czym się dysponuje (w sensie broni i pancerzy) to da się darmowo.

Niemniej jeśli chcieliby mieć popularność na miarę np the-west-a, czy innych sieciówek po prostu nie mogą wprowadzić abonamentu, ba nie mogą nawet specjalnie przegiąć z wypasami za kasę. A gra ma potencjał żeby pozdobywać wszelkie nagrody dla sieciówki roku itp i naprawdę stać się popularna.

Ja w każdym razie w ankiecie zaznaczyłem, że interesuje mnie tylko gra za darmo ;)

A wracając do wrażeń z gry - mam wrażenie że przegięli po updacie z rozbieżnościami levelowymi broni, poza tym pancerze wydają się nieco za mocne. Ale przyznam że odczucia względem rozgrywki nadal mam bardzo pozytywne :)
W wielu misjach liczy się bardzo współpraca teamu -tzn np jeden gość wywabia wrogów pod ogień drugiego z bliska - coś jak Maddog pakujący serię z cienkawego M-10 ale z boku gdzie gość nie ma pancerza i rozwalający gości z 10 poziomów wyżej :) Ciekawe jak będą wyglądały misje typu Cooperation dla graczy (jak się pojawią). Snajperki są... takie sobie i długo się na nie czeka, ale tak naprawdę żadna broń jakoś się nie wyróżnia. Teoretycznie rkm-y są najmocniejsze, ale mają takie wymagania względem strength i endurance że niestarcza na dodawanie pkt ruchu (reflex/dexterity) więc... też nie są niesamowite ;)

*

DK3
Awatar użytkownika
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Aktualizacja gry, czyli zmiany na lepsze i gorsze:
1. Gra teraz wygląda bardziej profesjonalnie (jak już gotowy produkt). Widać to najbardziej podczas samouczka gdzie dodano wskazówki w postaci ładnych obrazków i opisu, co i jak. Oczywiście dla mnie grającego już w betę było to jasne, ale dla nowych użytkowników jest bardzo pomocne.
2. Gra po aktualizacji resetuje nasze konto. Utrata osiągnięć trochę boli, ale rozumiem, że było to konieczne przy tak dużej ilości zmiana.
3. Wybór naszego własnego najemnika już nie tylko ogranicza się do wizerunku i imienia, ale dostajemy możliwość wyboru, jaką drogą chcemy podążać. Jest to ważny wybór gdyż w dużej mierze decyduje o naszych statystykach startowych i rodzaju uzbrojenia.
4. Broni jest o wiele mniej na starcie. W sklepie nie ma nic ciekawego no może prócz pancerzy i środków na naprawę broni i leczenia najemnika.
5. Przeciwnicy wreszcie posiadają pancerz wiec są dzięki temu trudniejsi do ubicia. Cieszy dodanie wskaźnika zdrowia i pancerza przez to lepiej wiadomo, z kim mamy do czynienia.
6. Dodatkowych broni jak i reszty sprzętu nie zyskujemy po misji tylko tak jak było to w JA2 zabierając z zabitych przeciwników (o ile coś po sobie zostawią). Oczywiście zazwyczaj jest to jakaś amunicja i inne nie warte śmiecie, ale czasami trafia się coś lepszego.
7. Umiejętności wreszcie posiadają jakiś opis, więc teraz wiadomo, do czego służą a nie jak to było wcześnie trzeba było się domyślać bazując na naszej wiedzy z innych gier.
8. Dodano masę różnorakich przedmiotów potrzebnych do rozbudowy bazy. Można je zdobyć w misjach lub kupić za złoto. Powoduje to, że można przejść pół gry bez rozbudowy budynku, bo akurat brakuje nam jednego lub kilku unikalnych przedmiotów.
9. Ceny za wszystko podrożały, przez co np. taki defibrylator służący do ożywienia naszego najemnika jest droższy od najtańszych najemników, więc na starcie bardziej opłaca się wynająć nowego najemnika niż reanimować naszego.
10. Wczytywanie jest teraz o wiele dłuższe gdyż nawet jak pasek postępu dojdzie do 100% to i tak trzeba czekać drugie tyle (a czasami i dłużej) by coś pokazało się na ekranie.

*

Svean
Awatar użytkownika
Młodszy chorąży
Młodszy chorąży

Jak zwykle dodam swoje 3 grosze :)

1. Przede wszystkim (jak dla mnie) bardzo poprawili wczytywanie - za pierwszym razem trwa sporo, ale później idzie w miarę szybko (chociaż przy wczytywaniu misji albo powrocie do ekranu głównego trzeba trochę czekać po tych 100%).
2. Na starcie jest mało broni ale z czasem sporo jej przybywa - chyba stwierdzili że jeśli to ma być gra na jakiś czas to w 1 tygodniu gry nie mogą być wszystkie dostępne. Boli szczególnie dostępność np strzelb na początku - poza początkowymi i jedną na lvl 11 następna jest na... 31 (przynajmniej wersje "common", dostępne w sklepie, w misjach można znaleźć słabsze z niższym levelem typu "poor" albo "junk" albo lepsze z wyższym levelem typu "uncommon" albo "rare" co trochę wypełnia lukę). Z innymi broniami nie jest tak źle bo są co parę leveli. Na 40 lvl (a są już tacy 6 dni po starcie) jest tego ponoć cała masa.
3. Wcześniej itemki do rozbudowy bazy można było znaleźć w określonych misjach - teraz jest to bardzo losowe i żeby cokolwiek rozbudować trzeba się sporo misji narobić a i tak nie ma pewności że znajdzie się to co potrzeba. Niemniej czasem również broń i inne eq (pancerze/dragi) pojawia się na wyposażeniu po misji nawet jeśli ręcznie tego nie zebraliśmy.
4. Wszystko rzeczywiście mocno podrożało, ale jeśli nie mamy dużych strat w ludziach (i nie wydajemy dużo na defibrylatory/inne pierdoły) to wciąż mamy nadmiar kasy ;)
5. Archetypy postaci są dość ciekawe i dość wyspecjalizowane - dlatego warto się zastanowić w co idziemy, bo nie wszystko pochodzi od statystyk (ponoć np. commando ma odrobinę więcej AP niezależnie od statystyk dexterity i reflex). Najemnicy na kontraktach również należą do konkretnych typów (co łatwo rozpoznać po statystykach).
Generalnie istnienie scout (rifle/shotgun), commando (handgun/smg), sodier (handgun/assault rifle), support (LMG/shotgun) sniper (rifle/sniper rifle - co trochę boli).
6. Generalnie bronie i pancerze wymagają pewnych wartości statystyk i nie tylko bezpośrednio związanych. I tak np lekkie pancerze wymagają dexterity i odrobinę reflexu, a ciężki siły i odrobinę wytrzymałości (endurance) - przy czym ciężkie (przynajmniej na początku) kryją mocno przód a resztę prawie wcale, a lekkie wszystko po trochę. Z kolei bronie wymagają powiązanych statystyk pod kątem typu postaci (AR -str, SMG -reflex, rifle -dex, LMG -endurance, sniper r. -perception)
7. Generalnie przy wysokim dexterity nieźle działa skradanie, ale bez przesady - wszystko zależny od perception wroga (albo na odwrót bo wrogowie wysokolevelowi też się ukrywają).
8. Kucanie daje bonus do celności (i ukrycia) - w końcu :)
9. Mam wrażenie że poprawili przerwania w turze przeciwnika (ogień z zasadzki) ale brakuje mi jeszcze np. friendly fire (tzn postrzelenie kumpla w plecy jak stoi na linii strzału.
10. Generalnie niektóre pancerze mają pewien bonus do kamuflarzu (miejski/leśny/pustynny - przy misjach jest znaczek gdzie się odbywają) - podejrzewam że działa w połączeniu z dexterity...

i kolejne 1000 innych rzeczy które ciężko wymienić - zresztą polecam samemu sprawdzić ;)

Ostatnio zmieniony 08 lut 2012 15:29 przez Svean, łącznie zmieniany 1 raz

*

Premislaus
Awatar użytkownika
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Dziwne, że mi gra nie działa z najlepszą grafiką. Firefox 10 plus akceleracja sprzętowa.

Nie wiecie może jak zresetować konto? Chciałem pograć inną postacią.

prof. Murray Newton Rothbard

Ostatnio zmieniony 08 lut 2012 16:57 przez Premislaus, łącznie zmieniany 1 raz

*
Svean
Awatar użytkownika
Młodszy chorąży
Młodszy chorąży

Premislaus pisze:
Dziwne, że mi gra nie działa z najlepszą grafiką. Firefox 10 plus akceleracja sprzętowa.

Szczerze powiem że też najpierw próbowałem na FF ale przesiadłem się na Chroma - wydaje mi się, że chodzi lepiej.

Premislaus pisze:
Nie wiecie może jak zresetować konto? Chciałem pograć inną postacią.

Resetu jeszcze nie ma - złożyłem requesta i zobaczymy - sadzę że przy następnym updacie się pojawi ;)
W razie czego pobierz drugi klucz - u mnie zadziałało ale klucz tylko z tej strony:
http://massively.joystiq.com/2012/01/20 ... ce-online/

Poza tym zauważyłem że np. dropowane itemki (do upgrade'ów) z misji nie są zupełnie losowe - np. z misji Picking up the Pieces najczęściej wypada Gun Crates, a dość rzadko ale jednak Oil (ten do Workshopa) i czasem Beer (niektórzy najemnicy przy zatrudnieniu muszą sobie golnąć ;)), a misje przeciw motocyklistom dają nam najczęściej Bike Parts. Większość misji da się zaliczyć (i zebrać tego dropa) exploitem z zamykaniem okienka, niemniej niektórych np. Nostalgii (atak w kanionie) niestety nie - a tylko tam znalazłem Penicylinę do Medical Center (i czasem Oil).

Jak coś to zrobię osobny temat gdzie czego szukać w misjach - liczę na wsparcie ;)

Poza tym gra się bardzo ciekawie - nawet jeśli twórcy założyli że wiele misji będziemy musieli przejść ponownie (dla dropa).
Generalnie w dalszych misjach polecam mieć przynajmniej jednego ludka z wysokim Perception (Buns jak snajper się tu sprawdza, ew. Ira jako scout) bo dalej wrogowie maja wysokie Dex (szczególnie jak walczymy z ludkami typu Commando) i się kamuflują.
Warto też mieć jednego zrobionego pod Assault Rifles i siłę - siła jest wymagana do tych najcięższych pancerzy więc gościu powinien brać na klatę większość ataków (a AR-y mają niezłą siłę i walą serią). Minus jest taki że hełmy pod siłę często mają najmniej pancerza z przodu (i się prosimy o strzał między oczy od snajpera)... Mniejsze AP, ale więcej życia i pancerza - jako uzupełnienie squadu nawet Dynamo działa ;)
Ja osobiście lubię mieć też jednego w typie Commando do robienia pułapek za załomami - SMG ma dość niewielką siłę ale długie serie, a typ Commando ma sporo AP więc przy 3 seriach w turze rozwalam zwykle cały nawet mocny pancerz (czasem pudłując ;)). Dodatkowo jak wrogowie wychodzą zza załomu to są ustawieni bokiem gdzie pancerz jest słaby, a często najsłabszy (sporo dobrych kamizelek ma plecy lepiej opancerzone niż boki) więc i 1 seryjka wystarczy, a zabić 3 gości z zasadzki w turze przeciwnika to całkiem niezłe osiągnięcie ;) I Maddogiem to wszystko... :E

Dla gostków robionych pod szybkość i kamuflaż (tzn Dexterity i Reflex) jest osobny rodzaj kamizelek (na początku kurtki zimowe, ale potem są lepsze ;)) do których wymagane jest właśnie dużo zręczności (i trochę refleksu) - są słabsze od tych pod siłę, ale polecam spoglądać co jest dostępne i w miarę dopasowywać statystyki bo każdy pancerz robi trochę różnicy (zwłaszcza jak nam wyskoczy jakiś Sprayer z SMG).

Są w grze rzeczy które mnie rozwalają biorąc pod uwagę, że to jest "jedynie" gra pod przeglądarkę. Np. w którejś misji gdzie walczymy z gangami ulicznymi na ulicy stoi sobie taki Bumbox - im bardziej się do niego zbliżymy tym głośniej słychać "umc, umc, umc" ...

Poza tym dla mnie osobiście największym plusem jest to... że nie ma możliwości save/load - nie kusi, więcej zagramy zamiast kombinować, a jak zginiemy to tylko trzeba kupić defibrylator i parę plastrów czy bandaży... ;)

Dodano: 09 lut 2012 18:03

Właśnie był drobny update JAO (wczytywało się strasznie długo :P)

I jest zdecydowanie więcej broni (m.in. snajperki od 1 levelu), ale już exploit z zamykaniem okna misji i jej zaliczaniem nie działa (i w sumie dobrze).

Naprawdę sporo rzeczy się poprawiło, wypada sporo więcej broni i itemków z zabitych przeciwników (aż czasem nie ma kim podnosić żeby wszystko zabrać), chociaż zauważa się inne błędy - np. jak dwóch gości padnie w tym samym miejscu i wypadną z obu itemki na to samo pole... to nie można ich podnieść bo ikonka nam się nie zmienia na łapkę :P Pewnie wcześniej też to było ale było mniej dropów więc się nie zauważało...

Niemniej chłopaki pracują ostro skoro takie update'y (a to nie poprawki nazw itp były) pojawiają się co 5 dni ;)

Ostatnio zmieniony 10 lut 2012 09:01 przez Svean, łącznie zmieniany 9 razy

*

Svean
Awatar użytkownika
Młodszy chorąży
Młodszy chorąży

Czekając na kolejny update przyznam że trochę opykałem parę różnych misji nabijając expa i zyskując kika przydatnych itemków.
Po ostatnim updacie wypada całkiem sporo rzeczy a czasem wśród nich pojawiają sie perełki. Generalnie bronie mają kilka poziomów jakościowych:
junk < poor < common < uncommon < rare < epic

Bronie typu Epic mają poza unikatowymi właściwościami (podniesiona celnością, siłą ognia, odrobinę obniżonym poziomem, ponoć czasem selektorem Full Auto w broniach samopowtarzalnych, ew. dłuższą seria albo obniżonym AP) także unikatowy opis (będący zwykle aluzją do rzeczywistości lub prawdziwej broni). Osobiście udało mi się wydropić 3 sztuki shotguna Retribution (taki dwustrzałowy obrzyn) i jeden pistolet (Hannis '59 - S&W od Hannibala Smitha ;)) niemniej dość pechowo bo tych broni w sumie nie używam :P
Tyle że chyba każda broń ma swój odpowiednik na poziomie Epic - ktoś na forum pochwalił się np. M-16 w wersji Miss Piggy (wg. opisu pomalowany na różowo - takie cuda tylko w USA ;)).

Ostatnio zmieniony 14 lut 2012 08:19 przez Svean, łącznie zmieniany 1 raz

*

mlody1991pl
Szeregowy

Witam mial ktos moze ten problem i go rozwiazal?
Kod:
http://desmond.imageshack.us/Himg802/scaled.php?server=802&filename=screenshotfo.jpg&res=medium

*

Svean
Awatar użytkownika
Młodszy chorąży
Młodszy chorąży

mlody1991pl pisze:
Witam mial ktos moze ten problem i go rozwiazal?
Kod:
http://desmond.imageshack.us/Himg802/scaled.php?server=802&filename=screenshotfo.jpg&res=medium

Szczerze powiem że pierwszy raz widze coś takiego... niemniej od wczoraj nie moge sie zalogować i chyba nie tylko ja - możliwe że przy przejściu na Open Beta nie spodziewali się tylu chętnych i serwer im padł alboco...

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   Poprzednia   1, 2, 3, 4