Jagged Alliance Center - Forum

Dzisiaj jest 19 maja 2012 15:56

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia   1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni
  • Na JAC od: 02.06.2006

Bardzo się ucieszyłem kiedy dostałem dostęp do bety, ale radość nie trwała długo - JA Online nie chce się uruchomić. Normalnie się loguję, wczytuje dane i na tym się kończy. Słychać w tle odgłosy ptaków i otoczenia, słychać też kliki gdy jeżdżę po ekranie, co sugeruje, że gra działa. Problem polega na tym, że ekran wczytywania nie chce zniknąć.

Najgorsze jest to, że właśnie postawiłem system na nowo i wciąż jest to samo :/ Ma ktoś na to radę?

*
momo78
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan
  • Na JAC od: 05.11.2007

Pewnie próbowałeś zmieniać przeglądarkę? U mnie na Chrome działa bez problemów.

Dave, my mind is going. I can feel it.
I can feel it. My mind is going. There is no question about it.
I can feel it. I can feel it. I can feel it.
I'm a... fraid.

*
  AIM
M'cin
Awatar użytkownika
Młodszy chorąży
Młodszy chorąży
  • Na JAC od: 18.11.2009

Albo po prostu beta nie lubi jeszcze niektórych sterowników i konkretnych modeli kart graficznych.

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Nie ma różnicy na której przeglądarce, wszędzie jest to samo, więc problem raczej nie wynika z niej.

Cuda się dzieją. Teraz nagle na Google Chrome podziałało tylko czemu wcześniej nie działało i wciąż nie rusza na Firefoxie?

*
Agerom
Awatar użytkownika
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy
  • Na JAC od: 20.10.2011

Pograłbym w JAO ale muszą znieść ten limit z tym beznadziejnym paliwem :/ Długie zimowe wieczory się szykują a pograć będzie można za free z 30 minut dziennie...

*

Wigen
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan
  • Na JAC od: 30.01.2007

Cytuj:
Firma Cliffhanger Productions odpowiedzialna między innymi za produkcję Jagged Alliance Online ujawniła z dniem dzisiejszym najnowsze informacje na temat trybu multiplayer. Jak nam wiadomo sieciowa odsłona serii znajduje się obecnie w fazie zamkniętych beta testów i aby bardziej urozmaicić graczom testowanie wprowadzono do niej kilka nowych trybów rozgrywki i dorzucono mapy. Dotychczas gracze którzy biorą udział w zamkniętej becie rozegrali ponad 100 różnych misji przeciwko Sztucznej Inteligencji (AI).

*

M'cin
Awatar użytkownika
Młodszy chorąży
Młodszy chorąży

Swoją droga, czemu nikt nie pisze co jest grane? Wszystkim nie działa :P

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

A tobie też nie działa? Niedawno miałem taki sam problem, ale niedługo potem wszystko wróciło do normy. Mam nadzieję, że zacznie działać, bo kurde do tej pory nie zdołałem pograć za wiele :/

*
M'cin
Awatar użytkownika
Młodszy chorąży
Młodszy chorąży

Ja tam się nawet nie zgłaszałem, czekam na dopracowany produkt.

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Z tego, co teraz zaobserwowałem gra działa, ale nie na Google Chrome. Dziwne, bo wcześniej było na odwrót - hulała na Chrome, kosztem Firefoxa.

*
DK3
Awatar użytkownika
Szeregowy
  • Na JAC od: 18.12.2011

Moje wrażenia z Beta Testów JA Online, czyli jednotygodniowy raport z frontu.

Zacznę od plusów:
1. Starzy dobrzy najemnicy i własny najemnik
Dla samych nich warto, chociaż odpalić grę. Wprawdzie ulegli konwersji do 3D, ale na tym prawie nie ucierpieli. Po za tym na samy początku gry tworzymy własnego najemnika. Wprawdzie decydujemy tylko o jego wyglądzie i imieniu, ale jest z nami za darmo i na zawsze.
2. Grafika
Jak na grę działająca wyłącznie w przeglądarce jest bardzo dobra. Szczególnie dobrze to wygląda jak ma się spory monitor i ustawi się opcje pełnoekranowa. Wprawdzie mogłaby być lepsza nawet kosztem instalacji paru plików na dysku (patrz gra Lost Sector).
3. Misje
Każda misja to nowa lokacja a grafiki są dopracowane w nawet drobnych szczegółach. W grze występują misje typu przejść żywy przez most na drugą stronę rzeki albo zniszcz transportery wroga lub pozbądź się szefa gangu. Wprawdzie większość opiera się na eksterminacji przeciwnika, przejściu żywym z punktu A do punktu B lub wysadzenie danego obiektu, ale nie spodziewałem się niczego innego wiec się nie zawiodłem.
4. Punkty reputacji
Zdobywa się je za wygrane misje i rozbudowę bazy. Wraz z awansem na kolejne poziomy odblokowują się coraz to lepsi najemnicy i wyposażenie do kupna. Uważam to za świetne rozwiązanie, które utrudnia grę a zarazem ja urozmaica.

Teraz przyszła pora na minusy:
1. Procenty
Cała gra opiera się na procentach. Procentowy system celności na początku może lekko irytować zwłaszcza, jeśli się nie trafia w cel stojący obok najemnika, ale da się przyzwyczaić. Natomiast całkowitym przegięciem jest zastosowanie tego podczas leczenia i naprawy broni. W założeniu to nawet fajnie wygląda, ale przy braku szczęścia można w ogóle nie wyleczyć najemnika lub naprawić broń.
2. Brak granatów, noży i innych broni niewymagających amunicji.
Trudno to, w jaki kolwiek sposób skomentować. Oczywiście pozostaje mieć tylko nadzieje, że w pełnej wersji będzie to dostępne.
3. Osłony terenowe
Czasami bardzo ciężko ocenić, w jakim miejscu trzeba stanąć by przeciwnik w nas nie trafił.
4. Wczytywanie gry
Oczywiście zależy to od prędkości łącza, ale mogło być szybsze. Po za tym w ostatniej fazie wczytywania gra zamraża/zawiesza przeglądarkę. Wprawdzie po paru sekundach wszystko gra, ale jeśli w miedzy czasie się dodatkowo przegląda jakieś inne strony to może wkurzać.

A teraz mała ciekawostka dla tych co już grają w betę:
Jeśli nie możesz przejść jakiejś misji to wystarczy że podczas jej wczytywania (kiedy widać pasek postępu wczytywania) zamknąć przeglądarkę. Następnie znowu uruchomić grę wtedy ku naszemu zdziwieniu misja jest zaliczona i mam kasę za jej przejście oraz punkty reputacji. Jedyny minus takiego rozwiązania jest że nasi najemnicy nie zdobywają doświadczenia.

Ostatnio zmieniony 26 sty 2012 18:36 przez DK3, łącznie zmieniany 4 razy

*

Wigen
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan
  • Na JAC od: 30.01.2007

Cytuj:
Niemieckie studio Gamigo, które pracuje nad sieciową odsłoną Jagged Alliance rozdaje darmowe klucze do trwających jeszcze zamkniętych beta testów. Klucze można pobrać na jednej z 19 stron, a ich pełną listę możecie znaleźć na oficjalnym forum gry. Doradzamy jednak aby się pośpieszyć ponieważ liczba kluczy przeznaczonych do rozdania jest ograniczona. Na niektórych wymienionych stronach możliwości otrzymania darmowego klucza już się skończyły, jednak nic straconego ponieważ większość z tych witryn posiada ich ponad tysiąc, więc na pewno wystarczy dla każdego.

*

Svean
Awatar użytkownika
Starszy sierżant
Starszy sierżant
  • Na JAC od: 13.03.2009

W weekend udało mi się skorzystać z darmowych kodów i zarejestrować do beta testów więc dorzucę swoje trzy grosze.

1. Najprzyjemniejsza zaleta: gra wygląda naprawdę bardzo ładnie - czyje się to 3D nawet w przeglądarce internetowej. Plansze są całkiem dopracowane graficznie i szczerze powiem że spodziewałem się czegoś znacznie gorszego.

2. Najpoważniejszy problem to wczytywanie. Za każdym razem jak odpalimy stronę gra wczytuje się całe wieki - nie tylko zdążymy zrobić kawę ale zdąży on jeszcze wystygnąć :P Może to kwestia mojego nie najsilniejszego łącza ale można było wiele rzeczy zrobić albo jako preinstalowane na dysku albo jako zawartość offline, ew. jako dodatek do Firefoxa. Szczerze powiem ze rozwiązanie Lost Sectora mi tu bardziej leży. Oczywiście najlepiej by było gdyby można wybrać czy kontent jest ściągany czy preinstalowany ale to za parę latek ;)

3. Rozwiązania fabularno-gameplayowe w grze mi całkiem pasują - nawet wspomniany przez DK3 system procentowy (mam nadzieję że szkolenie w danym typie broni z czasem coś da ;)), podział na rodzaje broni i ich generalne staty itp, a także starzy najemnicy zrobieni z jajem i bez egzaltacji i patosu. I reputacja też daje radę.

4. Niemniej rzeczywiście brakuje granatów i noży. Zwłaszcza w misjach gdzie trzeba coś wysadzić - strzelanie do skrzynek które wybuchają jest... no lamerskie trochę ;) Inna rzecz że walczy się raczej na krótki dystans więc pewnie noże miałyby nadzwyczajne powodzenie.

5. Osłony terenowe są dość trudne do wyczajenia - gdzie jeszcze osłaniają a gdzie już nie - bo kamerą pokręcić nie można, niemniej moim zdaniem działają zdecydowanie lepiej niż w Lost Sectorze. Jak kucniesz za rozwalonym murkiem to dostaniesz w głowę albo wcale - kucanie też jest fajna rzeczą (której w Lost Sectorze nie było) niemniej powinno dodawać do celności a nie zauważyłem żeby dodawało...
Z ciekawszych przeszkód terenowych: zapory przeciwczołgowe na wiszącym moście linowym nad kanionem ;)

6. Boli mnie trochę system upgrade'ów w bazie - do takiego czegoś trzeba element dostępny tylko za złoto (premium ;)). Co prawda taki olej do workshopu czy penicylina do szpitala kosztuje zaledwie jedna sztukę złota a dostajemy ich na start 250, niemniej jak się ktoś rozpędzi to pokupuje za złoto jakąś niesamowitą amunicję albo broń czy kamizelki i zostanie z ręka w nocniku jak przyjdzie do upgrade'ów. Nie żebym bronił zarabiać twórcom - ale niech to będzie na takiej właśnie amunicji czy dopalaczach bojowych ew. nawet ulepszonych broniach... Szczerze powiem że nawet wynajmowanie ludków na czas określony jest do przeżycia, chociaż uważam że wynajęcie "na zawsze" jest w tym wypadku nieco za dużym ułatwieniem.

UPDATE: Zwracam honor względem upgrade'ów - dalej są misje na których można zdobyć olej do upgrade-u workshopa wiec podejrzewam że inne rzeczy typu Penicylina też się znajda w dalszych misjach. Niemniej trzeba poczekać i się podszkolić.

Dodam tylko że z czasem przybywa broni i oprócz nowych rodzajów są to bronie nawet takie same (tzn ta sama marka i model) tylko w innej jakości do daje kilka pkt celności itp. staty - które robią naprawdę bardzo dużą różnicę dzięki czemu coraz mniej się pudłuje stojąc tuż obok ;)
Poza tym wraz z robieniem misji (czy też bardziej reputacji) pojawiają się kolejne trudniejsze, ale wciąż możemy robić poprzednie dzięki czemu jest szansa na doszkolenie ludzi. Niemniej w każdej kolejnej misji za zabicie gostka jest więcej expa więc tez nie ma sensu kampić na jednej starej - tyle że gostki są coraz mocniejsi i lepiej uzbrojeni.

Niemniej zastanawiam się genialnie to zrobili że w JAO jest "fog of war" i działający całkiem dobrze (podobnie jak przeszkody terenowe itp.), a w JA BiA ma tego nie być...

Ostatnio zmieniony 31 sty 2012 12:39 przez Svean, łącznie zmieniany 1 raz

*

wierzba
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral
  • Na JAC od: 06.02.2010

Ja się wtrącę :D. Moje odczucie dotyczące ogółu gry:
1. Grafika - mimo, że to mmorpg, grafika jest dobra
2. Muzyka i dźwięki otoczenia - wręcz genialne jak dla mnie, a szczególnie dźwięki otoczenia. Muzyka znana zresztą z JA2 :D.
3. Klimat - niestety w porównaniu do JA2 jest wręcz hmm... denny (jak dla mnie oczywiście). Może dlatego, że rozgrywka toczy się w okienku...
4. Tury i poruszani się - zachowanie tur - gites. Poruszanie się - nie można zaplanować ruchu (mam na myśli samo chodzenie) dalej niż aktualna kolejka - kiszka.

Póki co to tyle. Jeszcze coś później powiem :D

*

Svean
Awatar użytkownika
Starszy sierżant
Starszy sierżant
  • Na JAC od: 13.03.2009

Gram już parę dni w JAO i szczerze powiem że jestem miło zaskoczony że działa to wszystko naprawdę nieźle. Są oczywiście błędy (w końcu to wersja beta) takie jak złe wynajdywanie drogi ruchu najemnika przy niektórych rogach ew. przy wysadzonych ścianach ale da się z tym żyć zwłaszcza że większość pozostałych rzeczy działa raczej sprawnie, w tym sprawnie działają takie rzeczy które niedomagały np, w Lost Sectorze.

Poza tym dobrze działa pole widzenia i mgła wojny (również w odniesieniu do różnic wysokości terenu i przeszkód terenowych), poza tym śmigają przerwania (interrupt-y w trakcie trwania tury przeciwnika). Generalnie gra się dobrze czy nawet bardzo dobrze chociaż przyznam że na nienowym już laptopie trochę się płynność grania obniża. Ale na nowszym sprzęcie śmiga.

Z takich porad jakby ktoś grał - exp za zabicie wroga zależy jak sądzę od różnicy w levelach - tzn za słabeuszy dostaniemy mało ale jak wybiegniemy za daleko tzn będziemy walczyć z super wypasami też nie dostaniemy wiele. Przydałoby się zestawienie które misje mają który level (bo przyznam że trikiem DK3 z zamykaniem przeglądarki nabiłem sobie reputacji za misje ale nie expa ;)).

Z kolei trzeba uważać i czytać opis przy upgrade-ach bo ja tak wydałem kupę tych startowych sztabek złota - nie przeczytałem, a upgrade mi się podświetlił i poszło :P

Poza tym walcząc i wybijając wrogów na misji dostaniemy za nich broń i pancerze - przy czym zdarzają się te "złote" (kupowalne za sztabki) - nawet jeśli uciekniemy nie zaliczając celu misji (co prawda nie ma wtedy bonusa expa i tych paru dolców za misję).

Walka w misjach to trochę kombinowania gdzie znaleźć dobry cover (kamienie/murki/worki z piaskiem) i odpowiedni zasięg dla odpowiedniej broni. Czasem snajperka oczywiście by się przydała (zwłaszcza w dziennych misjach), na wybieganie zza załomów najlepsze są pistolety i SMG (szybko się je unosi), ale uniwersalna broń (AR-y) jest najbardziej... uniwersalna ;) AI za mało się moim zdaniem chowa (w związku z czym nawet nie jest bardzo trudno pokonać wrogów sporo mocniejszych i z lepszym sprzętem) i jak narazie za wielu zastosowań RKMa nie znalazłem. Ograniczenie czasowe wynajęcia najemnika bynajmniej nie jest bardzo bolesne bo zawsze kontrakt mu można przedłużyć (w sumie nie jestem pewien poco Dimitriego zatrudniałem od razu na 2 tyg), a jeśli się aktywnie gra to kasa na najemników (sprzęt, upgrade-y itp) wpada szeroką rzeką wprost do sejfu ;)
Oczywiście wielu rzeczy które w JA2 są, tutaj nie ma - np. dodatków do broni ale gdy w JABiA jest tylko jeden to niewielka różnica, boli tylko brak granatów i walki wręcz. Poza tym za modyfikacje typu luneta robi po części masa broni i różnice w zasięgu itp. Chociaż szkoda że np nie ma uniesienia broni bo czasem się kończy turę z zapasem AP w sam raz na uniesienie - chociaż możliwe że to ja tego nie potrafię zrobić bo ostatnio niechcący włączyłem tryb pełnoekranowy (klawisz "8") i się zdziwiłem... ;)
Ale gra się rozwija więc kto wie czy np. dodatki i ułatwienia w rodzaju uniesienia się nie pojawią (nieaktywna jest np. wciąż zakładka Crafting, a na screenach z prac było coś co wyglądało jak dodatki i chyba z 5 do AK 47 ;) jagged-alliance-online-na-gamescom-wrazenia-i-nowe-screeny-t2740.html)

Szczerze polecam wszystkim fanom JA2, a może także Falloutów bo klimat (zwłaszcza niektórych misji) taki trochę w stylu pomiędzy JA2 a Fallout Tactics. Mnie pasuje - mam nawet wrażenie że może to być produkt lepszy niż JABiA... ;)

Ostatnio zmieniony 03 lut 2012 11:11 przez Svean, łącznie zmieniany 6 razy

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   Poprzednia   1, 2, 3, 4  Następna

Przejdź do:  

Dzisiaj jest 19 maja 2012 15:56