Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
Len
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Obrazek
Xpand Rally
Znacie serię Colin McRae? Któż by jej nie znał, a znacie jednego z jego konkurentów, który zwie się Xpand Rally? Jeśli nie to bardzo niedobrze ponieważ XR to gra wyprodukowana przez firmę Techland, a więc jest polskiej produkcji!

Xpand Rally to moja ulubiona gra, uważam ją za lepszą od Colina McRae i to nie jest jakiś odosobniony przypadek, wystarczy przeczytać recenzje gry, a niejednej jest napisane, że jest lepsza od serii Colina, nawet w tych zagranicznych, i to polska gra. Colin McRae jakiś taki jedostajny jest dla mnie, w XR oprócz wyścigów radjowych zwykłych mamy jeszcze specjalny w których celem jest dojechanie do wyznaczonego punktu w jak najkrótszym czasie, trasa nie jest wyznaczona więc jedziemy gdzie się da. Poza tym jest tu dużo klas samochodów, oprócz klasycznych samochodów WRC (tych słabszych i lepszych) mamy także terenówki.
Niestety to czego XR zazdrości Colinowi to licencje na nazwy samochodów, w XR są powymyślane ale przynajmniej są podobno do prawdziwych a samochody wyglądają jak oryginały. Model jazdy w grze z początku może wydawać się dziwny ale już po krótkim czasie przyzwyczajamy się i wtedy wydaje nam się świetny, każdy tak ma :] (no chyba, że ktoś wczesniej zdąży wyłączyć). Jakby tego mało jest pewien smaczek dla polaków, mianowicie jest to jedyna gra rajdowa w której możemy pościgać się po polskich trasach. Drogi typowo polskie, dziurawe i wszędzie na nich łaty, a najlepszy jest Sklep u Halinki, albo napis na murze "Tu był Kolin Makre" :D
Xpand Rally - Strona oficjalna
Xpand Rally - Forum

Obrazek
Xpand Rally Xtreme
XRX był sukcesem ale mimo to musieliśmy czekać na kontynuację całe dwa lata. Dobrze, że wreszcie jest, 1 grudnia 2006r. wyszedł na rynek Xpand Rally Xtreme. Tutaj grafika jest taka, że... że świetna :) Odgłosy samochodów są świetne, model jazdy jeszcze lepszy, a samochód np. po upadku z kanionu wybucha. W przeciwieństwie do innych gier tego typu tutaj także nie można sobie po prostu przejechać przez mur (jak w NFSU), gdy zbyt mocno udzerzymy to mur po prostu się rozsypie. Niestety gra nie wchodzi na mój komputer więc sobie tutaj nie pogram :( A skoro już mówię o tej grze to wspomnę o jednej z wielu świetnych nowości, tutaj trasa nie jest już "płaska", na drogach mamy koleiny tak dobrze znane polakom, gdy się jeździ kołami w ich środku mamy lepszą przyczepność ponieważ piasek jest odsypany, ale na zakrętach może nam nieźle narobić.

Xpand Rally Xtreme - Strona oficjalna
Xpand Rally Xtreme - Forum

Zdaję sobie sprawę, że zapewne nie wielu gra tutaj w rajdy. A może jednak ktoś? Może nawet ktoś grał tutaj w XR? Jeśli tak to koniecznie wypowiedz się o tej grze :)

*
Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Korzystając z tego, że mam chwilowo lepszy komputer w chacie (taaak, który raz już to mówię :P) ściągnąłem demo Xpand Rally Xtreme. Pograłem i tak jak myślałem - Colin McRae wymięka. Gra jest super, sterowanie świetne tylko na trybie zręcznościowym samochód sie dziwnie ślizga. Niesamowite wrażenie prędkości i ta cała mapa, świetnie zaprojektowane szczególnie kamienie na poboczach, te duże to jeszcze nic bo je widać, najgorsze są to mniejsze, wjedziemy i samochód zaczyna tak latać, że nas gdzieś wywala.

Albo jedna rzecz mi się podobała - gdy zbijemy przednią szybę w innych grach przy widoku ze środka nic nie widzimy i jesteśmy zmuszeni zmienić widok. A tutaj? Tutaj kierowca postępuje jak jego koledzy po fachu z realnego świata - wybija szybę ręką! No chyba, że my zrobimy to za niego jeszcze szybciej, np. uderzając w coś :)

Grafika jest świetna, samochody bardzo szczegółowe choć szkoda że modele nie mają swoich prawdziwych nazw. Ale każdy głupi domyśli się co to za samochody. A co najważniejsze mapy szybko się wczytują i to pomimo tego iż to gra twórców Call Of Juarez, gdzie podczas wczytywania mogliśmy iść się przespać. No i co jeszcze lepsze - gra ma bardzo niskie wymagania :) Warto ją mieć.

*
Gość

Nie grałem, ale musi być fajna rzecz :). Pewnie nadrobię zaległości. Z najnowszych i najbardziej "kopiących" samochodówek jest godny uwagi na pewno "Test Drive: Unlimited". Gra zbiera bardzo dobre recenzje, grafika wymiata a ponadto mamy do dyspozycji chyba kilkadziesiąt (!?) samochodów. Wadą są z pewnośćią potężne wymagania sprzętowe.

Sorry za offtop:-).

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Nie brałem ani w Xpanda zwykłego ani Xtreme ale chyba muszę w końcu to zobaczyć choć nie lubię rajdówek (a może to będzie wyjątek? ;)).

Skorzystam z okazji i zrobię małego oftopa - grałem w TDU (Test Drive Unlimited) i powiem tyle: fajnie wygląda, olbrzymi obszar, grafa niczego sobie ale ja jakoś wolę NFSy i w TDU grałem tylko ok. 2 h po czym nastąpił uninstall :)

*
Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Jeśli lubicie TDU i NFS to z Xpand Rally możecie mieć problemy. Dlaczego? A dlatego, że to rajdówka z prawdziwego zdarzenia w której sama myśl o przejechaniu zakrętu z prędkością 100km/h jest błędem.

Ja tą grę właśnie za to uwielbiam. Bardzo lubię pokonywać trudne trasy a potem patrzeć na replayach co źle zrobiłem (a w tej grze replaye są świetne) i za chwilę jechać jeszcze lepiej.

*
Nowy temat Odpowiedz w temacie