Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
Len
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Two Worlds
Jeśli ktoś słyszał o grze Wiedźmin ze studia CD Projekt RED Studio a nie słyszał o Two Worlds niech lepiej się do tego nie przyznaje.

Two Worlds to jak nie trudno się domyślić - Dwa Światy. Gra jest tworzona przez studio Reality Pumps znane ze wspaniałej serii Earth 21**, która ma na świecie mnóstwo fanów. Ta gra jest cały czas porównywana do Wiedźmina i nazywana polskim Gothiciem 3, Oblivionem czy co tam jest jeszcze.

Jednak historia tej gry zaczęła się już w roku 2000 kiedy to studio Metropolis Software zaczęło tworzyć tą grę na silniku Gorky 17, które dopiero co ukończyli. Jednak projekt został wstrzymany przez wydawcę TopWare Interactive, bardzo żałuję, że go nie dokończyli bo gra rzeczywiście wyglądała jak Gorky 17, które było świetne [Więcej informacji]. Jednak w roku 2005 pomysł przejęło studio Reality Pump i od tamtego czasu tworzą grę o której mowa.

Opisywać samej gry nie będę bo opis znajdziecie na Gry-Online. Przeczytajcie i powiedzcie co o tym sądzicie? Czy ten projekt ma szansę przebić się na arenę międzynarodową i stanąć obok Obliviona?

Two Worlds - Strona oficjalna

*
lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

A ja powiem tylko że o grze ni słyszałem i się tego nie wstydzę :P

Dobra dobra, powiem coś o samej grze - ze screenów wygląda ładnie, nawet bardzo. Nie wiem czy jest w stanie dorównać G3 czy obvilionowi bo nie grałem w te gry (i kategorycznie nie chcę) więc trudno mi tu porównywać...

Gdyby tak... hm... kolejna dobra polska gra? Coś za dużo ich w tym roku :D

*
Lemur
Awatar użytkownika
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Coż więcej powiedzieć. Jeżeli Wiedźmin okaże się niewypałem ze względu na przewagę zręcznośiowych elementów (miejmy nadzieję że nie), to pozostaje nam Two Worlds. Wygląda smakowicie, gra ma swój oryginalny styl i może być następny hit. Mi się podoba, jeżeli fabuła, mechinka i questy będą doprawcowane to mamy konkurecję dla światowych tytułów cRPG. Bardzo dobrze!.

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Twórcy zapowiedzieli oficjalną datę premiery na... 9 maja 2007r.! Trochę dziwne to tak zapowiadać na kilka dni przed dlatego nie wierzę by rzeczywiście w tym dniu gra się ukazała. Jednocześnie poinformowali, że wersja na Xboxa 360 pojawi się nieco później.

Oj, polacy ostro wkraczają na X-Kloca. Już trochę tych gier robimy na tą konsolkę ;)

*
Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

A jednak, od 9 maja Dwa Światy szaleją na zagranicznych półkach sklepowych. Chyba jest popularne bo już pierwszego dnia było do ściągnięcia. A o polskiej wersji nic nie wiadomo :(

*
Pavcio
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

ja przeszedłem, trochę rozczarowany. Po zrobieniu głównego questu nie mozna juz dalej grac, zresztą był on smiesznie krótki :/ .Ochroniarz głownego bossa był 2 razy silniejszy od samego bossa. :D Grafika średnia. Ale jest spolszczenie, daje polskie napisy prawie wszedzie(99,99%). No i rozwój postaci trochę zbyt prosty. Zalety gry-grywalnośc, bo jest polska, podobały mi sie też gadki mojego bohatera :)

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

*
lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Len pisze:
Zajmuje jedyne 865 MB

Co za czasy... kiedyś dobre gry miały po 300-400 mb a teraz demka mają 2x tyle. Gra wydaje się interesująca ale nie skorzystam - jak dla mnie to zbyt dużo aby ściągać.

*
Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Marudzisz, demo gry Bioshock zajmuje 1.8 GB :P

*
zadra666
Starszy chorąży sztabowy
Starszy chorąży sztabowy

W piśmie Komputer Świat Gry (albo podobnym ....nie wiem tylko raz w lapach mialem)
jest pena polska wersja gry Two Worlds (taki cRpg "prawie " jak Gothic3)za ....

Jedyne 6,90 !!!!!!

Do kiosków marsz !

*

Pablo1989
Starszy kapral
Starszy kapral

grałem u kuzyna tylko 60min, bo jego postać miała taki ryj (sry za słówko ale jak mam to nazwać ) W Oblivionie lepiej twarze robiło, a do samej gry jak na grę gothico podobną to plus, i do tego siostrzyczka bhoatera mocno mi się kojarzy z Dark Queen ostanim bossem w battletoads and Double dragon ulitimate team, a mój brachol grywa w Wiedmibolola :D
https://www.youtube.com/watch?v=GUTI_wznCKA AHAHAHAHAHAH
https://www.youtube.com/watch?v=2p3bffYx ... re=related PiS chyba promował :D
PS jest też ponoć Pinball Two Worlds :P.

*

aszek
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

Dopiero odkryłem tą grę, jej premiera w 2007 jakoś w ogóle mnie ominęła, bo wówczas (od końcówki 2006) katowałem Gothica 3 i przez jakieś pół roku nic więcej mnie nie interesowało :D Nawiasem mówiąc wtedy zrobiłem upgrade całego kompa tylko dla G3.

Potem słyszałem o 2W, ale cały czas wydawało mi się, że to gierka sieciowa (pokroju WoW), a mnie z przyczyn technicznych (brak dobrego łącza w tamtym czasie) pograć i tak by nie było dane. Jak pamiętam po G3 podchodziłem dwukrotnie do The Elder Scrolls 3ki (dali kiedyś w CDA z modami, kiedy już 4ka miała (mieć) premierę), ale zbyt rozległy świat i lekka monotonia spowodowały, że jej nie skończyłem. Potem jakiś czas katowałem TES 4: Obliviona, ale również nie dałem rady ukończyć. Za to całego Risena przeleciałem w 3 dni i... z braku innych produkcji o cRPG zapomniałem.

Z nudów odkopałem ostatnio 2W, ale nie bardzo wierzyłem że w PL mogli napisać dobre cRPG, więc nie spodziewałem się że pogram dłużej... cóż, gierka przerosła moje oczekiwania choć w sumie to prosty Hack and Slash. Mimo, iż do fabuły G3 brakuje jej mnóstwo, a z mechaniką walki Risena (bloki) również nie ma co konkurować, to ilością questów pobocznych i klimatem świata deklasuje G3, Risena i TES 4 razem wziętych. Świat jest dość spory, mam wrażenie (narazie się dopiero trochę rozejrzałem) że rozmachem dorównuje G3 i tak ładnych i dopracowanych landscapów dawno nie widziałem, w tym wszystkim mnóstwo miast, osiedli i ciekawych miejsc do zobaczenia.

A propos zwiedzania, to najlepiej... konno. Również walka z siodła (miecz 1H + tarcza, lub 2x 1H w zbroi pół płytowej) tak mi przypadły do gustu, że przemieszczam się praktycznie tylko w ten sposób, tzn. wszędzie gdzie da się wjechać (a na koniu można wjechać na takie zbocza że pieszo się wleść nie da :P) i kłusem przebyłem już 287km, gdzie piechotą rąbnąłem 130km, a w pław zaledwie 19m :P - i nawet nie używam teleportów. W grze, inwentory herosa jest ograniczone wagą a potem przestrzenią którą zajmują różne przedmioty, koń ma dodatkową ładowność więc dłużej można kolekcjonować łupy wojenne.

Walka konno - ten aspekt twórcy 2W zaimplementowali znakomicie, nie ma to jak z siodła walnąć mieczem przez łeb, raz a dobrze :D - dla kontrastu w TES 4, gdzie już była możliwość podróży konno to do walki czy interakcji z otoczeniem trzeba było za każdym razem złazić z konia.

I co mnie najbardziej cieszy to nie doświadczyłem wywaleń do pulpitu, gra spokojnie chodzi na pełnych detalach, a sama gierka ładuje się błyskawicznie co trwa po kilka sekund (gram z patchem 1.6) i tu porównując do kilku minutowych loadów z G3 (z Community Patchem) mogę tylko pogratulować jakości kodu który napisali w Krakowie - gierce do pełni szczęścia wystarcza mój stary P4HT 3.0GHz, komp nie upgradowany od 4lat a i przecież technologicznie Prescott sięga do roku 2003, czyli procek z przed 7lat a gierka chodzi znakomicie co mnie zadziwia.

Ostatnio zmieniony 14 lip 2010 07:09 przez aszek, łącznie zmieniany 1 raz

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie