Zasady rozgrywek są banalnie proste, a składają się na nie następujace etapy:
1. ELIMINACJE
Eliminacje polegają na wytypowaniu najemników biorących udział w mistrzostwach. Każdy zainteresowany przesyłą mi na PW ewentualnie na gg (8933348) trzy typy swoejgo ulubionego najemnika (nie ma oczywiście IMPowców) lub RPC ale TYLKO z oryginalnego Jagged Alliance 2 (lub 2,5). Etap kończy się, gdy liczba wytypowanych najemników będzie odpowiednio duża.
2. FAZA GRUPOWA
Najemnicy, którzy zostali wytypowani w poprzednim etapie zostają podzieleni na czteroosobowe grupy, w których będą rywalizować w trzech pojedynkach (każdy z każdym). W temacie zostaną podane grupy i aktualne "pojedynki", a Użytkownicy forum typują jawnie (w temacie) swoich faworytów w danych "pojedynkach". Za wygraną najemnik otrzymuje trzy punkty, remis jeden punkt, a przegraną wcale. W zależności od liczby grup do Fazy Pucharowej przechodzi jeden lub dwóch najemników z kazdej grupy.
3. PUCHAR DLA NAJWIĘKSZEGO PECHOWCA
W tych rozgrywkach biorą udział najemnicy, którzy nie dostali się do Fazy Pucharowej. Ze względu na możliwość wystąpienia bardzo silnych grup, gdzie znajdują sie sami dobrzy najemnicy jest prawdopodobieństwo odpadnięcia bardzo dobrych, lecz majacych mało szczęscia najemników i właśnie z myslą o nich została stworzona statuetka Złotego Elliota. Podana zostaje lista najemników biorących udział w konkurencji, a Użytkownicy wysyłają mi na PW trzy typy najlepszego ich zdaniem w następujacy sposób:
1. miejsce - 5 pkt
2. miejsce - 3 pkt
3. miejsce - 1 pkt
Rozgrywki te odbywają się równolegle do Fazy Pucharowej Dla Najlepszego Najemnika i trwają aż do finałów. Przechodzi 4 najemników.
4. FAZA PUCHAROWA
Odbywa się na zasadzie pojedynków 1-1, Użytkownicy typują w temacie zwycięzce kolejnych pojedynków. Dalej przechodzi ten najemnik, który uzyska więcej głosów. Każdy kto ogląda rozgrywki pucharowe w piłce nożnej wie o co mi chodzi

5. FINAŁY
Najpierw odbywają się dwa półfinały - po dwa pojedynki w kategorii Najlepszy Najemnik i Najbardziej Pechowy Najemnik. Przegrani walczą ze sobą o trzecie miejsca, a potem odbywają się finały o miejsce pierwsze. Najpierw przyznana zostaje statuetka Złotego Elliota, a potem Puchar Najlepszego Najemnika.
Mam nadzieję, że zasady są jasne. Jeśli macie jakieś pytani to śmiało pytać. Od tej chwili też zbieram typy Waszych ulubionych najemników.

) przestałem przyjmować zgłoszenia najemników do konkursu, tym samym kończąc pierwszy etap - Eliminacje. Nadeszła pora na Fazę Grupową, w której o zwycięstwie zadecyduje liczba uzyskanych punktów po 3 pojedynkach. Przypominam, że każdy w tym temacie oddaje swoje głosy wg podanego wzoru: