Teraz jest 09 wrz 2010 11:21

Tematy bez odpowiedzi «» Aktywne tematy

Strefa czasowa: UTC + 2

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
Kyuzo
Post Napisane: 07 lis 2009 10:46
Szeregowy

Grzebałem dużo w Ja2options.ini i ustawiłem sobie wspaniały poziom trudności na Insane, mianowicie sprawiłem że walki stały się trudniejsze i nie muszę cały czas niańczyć milicji. Ale dostaję po dupie... jak wiecie, zwykle w 2. turze po rozpoczęciu walk nadchodzą posiłki z innych sektorów...a że ustawiłem max wroga na sektor 64 to w 2. turze wrogowie otaczają mnie, dosłownie, przychodzą zewsząd.

A teraz do sedna - nie mogę znaleźć w .ini zapisku dotyczącego ilości czasu potrzebnego przeciwnikom na przybycie z okolicznego sektora. Są ustawione 2 tury. Czy moglibyście mi pomóc znaleźć interesującą mnie komendę?

Z góry dziękuję, pozdrawiam :)

*
  Wyślij e-mail
Loucipher
Post Napisane: 07 lis 2009 23:42
Starszy kapral
Starszy kapral

Gdzie są ustawione te dwie tury, skoro piszesz, że nie możesz ich znaleźć w pliku .ini? I gdzie masz tych 64 wrogów na sektor?
Moim zdaniem, to nie są to żadne posiłki. Popatrz na 2 ustawienia:
MAX_NUMBER_ENEMIES to ilość wrogów, jakich potencjalnie może gra umieścić na jednej mapie.
Pewnie tu dałeś 64. Tylko co to da, skoro masz też takie ustawienie:
MAX_STRATEGIC_TEAM_SIZE, czyli maksymalna liczebność oddziału wroga. Tu pewnie masz domyślne 20.
I tu uwaga: to jest nie tylko maksymalna liczebność oddziału, jaki może się po mapie poruszać, ale też maksymalna liczebność oddziału, którą można zaatakować sektor (czyli wygenerować naraz w sektorze). Reszta jest w zapasie, jeśli zginie ktoś z pierwszej 20-tki, to następny wchodzi do sektora z krawędzi, przez którą przeszedł oddział. Chcąc się przekonać, ilu jeszcze wrogów jest do zabicia, wywołaj podczas walki mapę, P-klik na sektor i patrz na liczbę wrogów. Jeśli jest np. 20 (43), to wiesz, że masz 20 na planszy i 43 w zapasie.
A dlaczego wrogów jest więcej niż 20? Bo siły Deidranny mogą koordynować przybycia różnych grup tak samo, jak my możemy koordynować przybycie oddziałów najemników.
Na koniec kilka ustawień, które mogą Ci pomóc, ale tylko przeciw zbyt szybkim próbom odbicia zdobytego przez Ciebie sektora:
INSANE_GRACE_PERIOD_IN_HOURS - tu ustawiasz, ile godzin przeciwnik daje Ci spokój w nowo zdobytym sektorze. Domyślnie dla Insane jest 6 godzin... czyli pierwszy kontratak może nadejść tego samego dnia!
INSANE_QUEEN_AGGRESSIVE - jeśli ustawisz False, wróg będzie atakował mniej zaciekle (z doświadczenia - ok. 2 razy rzadziej, zawsze najpierw umocni posiadane sektory w pobliżu).
ENEMY_INVESTIGATE_SECTOR - jeśli ustawisz False, wrogowie nie będą wysyłać posiłków z sektorów sąsiadujących z sektorem, który właśnie zdobyłeś.
REASSIGN_PENDING_REINFORCEMENTS - jeśli ustawisz True, posiłki idące do właśnie zdobytego sektora zostaną skierowane gdzie indziej.
W Drassen dodatkowo działa ustawienie STRATEGIC_EVENT_SEND_TROOPS_TO_DRASSEN na False - przy ustawieniu True królowa wysyła do Drassen grupę Elit, która potrafi (zwłaszcza na początku) nieźle dać się we znaki... Ponadto nawet po wybiciu ta grupa się odradza (na Insane królowa może odtworzyć jeden oddział wojska co 90 minut +/- 60 minut) i ponawia ataki, dopóki królowej nie skończą się żołnierze. Lepiej miej w Drassen paru najemników... bo spokoju to tam nie zaznasz...

"Fight for freedom, kill for cash, play for fun."

*
  Wyślij e-mail
cichociemny1
Post Napisane: 31 sie 2010 12:23
Szeregowy

Ja mam też problem z posiłkami wroga. Otóż, gdy np. zdobywam Omertę i likwiduję wrogów po cichu to jest wszystko w porządku, wrogowie nie podnoszą alarmu i nie przychodzą żadne posiłki. Wszystko się zmienia gdy chcę sobie rozpętać małą wojenkę i porzucać grnatami lub postrzelać bez tłumików. Wtedy wrogwie nagle się pojawiają na mapie (od razu po strzelaniu, np. z broni bez tłumiku) i mnie atakują. Jedno co zauważyłem to to, że wrogowie, którzy stacjonują w Omercie mają szare ubranie, a posiłki, które się zjawiają mają niebieskie. Oczywiście nie mam nic przeciwko posiłkom, ale żeby nie było to tak nagle(mi przejście z jednego sektora do drugiego trwa dłuższy czas). Co do wersji to mam zainstalowane ja 2 1.13, a na to jeszcze dodatek Wildfire v1.13.

Jeszcze ma inny problem, aby zmniejszyć ilość elitarnych jednostek atakujących Drassen po jego zdobyciu. Mnie atakują grupy po 63 wrogów i nie mam szans, bo nawet nie zdąże wytrenować samoobrony. Szukałem tego: MAX_NUMBER_ENEMIES, ale nie znalazłem tego w żadnym notatniku.

Ostatnio edytowano 31 sie 2010 12:25 przez cichociemny1, łącznie edytowano 1 raz

*

Stridingshadow
Post Napisane: 31 sie 2010 12:36
Generał dywizji
Generał dywizji

Możesz zmienić wartość 'Grace period' na wyższą w pliku Ja2options.ini (folder Data v1.13).
Możesz też pomajstrować z 'enable enemy reinforcements'.

Jeżeli wyłączysz 'enable enemy reinforcements' (czyli ustawisz na FALSE) to nie będzie już akcji z natychmiastowymi posiłkami wroga podczas walki.
Jeżeli zmienisz wartość 'grace period' (w godzinach) na mniejszą, to kontratak nastąpi szybciej, a jak na większą, to wolniej.

W razie czego prześlij kopię swojego pliku Ja2options.ini z folderu Data 1.13 (stridingshadow@wp.pl).

*
  Wyślij e-mail Tlen
Podziękowali: cichociemny1
cichociemny1
Post Napisane: 05 wrz 2010 18:07
Szeregowy

Dziękuję za pomoc. Po prostu u mnie parametry gry w notatniku zostały inaczej zapisane, ale już wiem o co chodzi.

*

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 2