Kiedyś było tak, że każdy najemnik miał 8 małych i 4 duże "kieszenie" oraz ręce. Trzeba było strasznie kombinować, żeby wziąć różnorodny ekwipunek. W 113 było to widać tym bardziej, że jest dużo więcej różnych użytecznych przedmiotów.
Od ponad roku mówiło się, że trzeba to zmienić i pozwolić graczom na znacznie większe "plecaki".
No i stało się! Od końca 2007 jest dostępna wersja beta (teraz numer 11) pozwalająca na ponad dwukrotne zwiększenie ilości kieszeni. Do tego nie chodzi o samą ilość kieszeni, ale także ich przeznaczenie. Teraz są specjalne kieszenie na granaty, małe magazynki, duże magazynki, manierki, pistolety, itd. Są różne kamizelki z różną ilością kieszeni (coś jak JA1).
Każdy najemnik może mieć dodatkowy plecak (3 rodzaje) i kabury podpięte do obu nóg (kilkanaście typów).
Wreszcie można swobodnie przenosić rzeczy. Jedyne ograniczenie, jakie zostało to waga sprzętu, ale to oczywiście musi zostać.
Moim zdaniem jest to przyszłość 113 i gra bez nowego inwentarza jest znacznie mniej interesująca.
Cały temat jest ujęty tutaj:
NEW INVENTORY
Dodam jeszcze, że wyszedł mod do 113 z NI tzw. Badass Minimod for New Inventory. Jest to własciwie uporządkowanie 113. Mod nie zmienia mapy czy przedmiotów, a jedynie ich właściwości. W skrócie: to jakby wprowadzić zasady Wildfire do 113. Pistolety nabierają sensu i stają się użyteczną bronią (do końca!), karabinki snajperskie przestają rządzić i wracają na swoje miejsce jako broń wsparcia, celność ognia zaczyna nabierać logiki, itd.
Bronie straciły właściwości "accuracy" (wszystkie mają 0, z wyjątkiem broni ciężkich). Teraz celność zależy od najemnika, nie broni.
Pełny opis jest po angielsku na stronie:
BADASS MOD
Instalacja moda jest opisana, ale w skrócie podam:
JA2
mod 113
New Inventory beta mod
Badass Minimod v3.0
Badass Patch v3.03
Jeśli ktoś pragnie grać z nowym inwentarzem, to ten mod będzie bardzo pasował.
Na koniec parę uwag o nowym inwentarzu:
1. Najbardziej przydatne są "kieszenie" ogólne. W nie można wsadzić prawie wszystko.
2. Lepiej jest mieć kamizelkę z 6-7 kieszeniami na duże magazynki niż na małe i granaty. Granty i małe magazynki też wejdą do kieszeni na duże, ale wejdzie ich znacznie więcej

3. Zwykła kabura ma miejsce tylko na pistolet i magazynek. Lepsza kabura ma miejsce na 3 magazynki, ale go "kabury" ogólnej (utility) władujemy pistolet i 6 magazynków

4. Tylko TIMS pozwala na plecak i dodatek do plecaka równocześnie. Każdy inny plecak działa albo-albo.
5. W jednym miejscu można trzymać parę pistoletów czy hełmów, byle takich samych.

Pozdrawiam wszystkich fanów JA.
PS: Tutaj jest plik z NI
https://kermi.pp.fi/ja2/kaerar/JA2%201. ... IV%20Full/