Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
maras11
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Kapral
Kapral

Jako, iż niemało z nas ucieszył fakt pojawienia się 7.62 na półkach sklepowych, postanowiłem założyć ten temat, by podać kilka użytecznych linków. Jak wiemy, następca Brygady E5 już od dosyć dawna dostępny jest tak za wschodnią, jak i zachodnią granicą. Nie dziwi więc fakt, że doczekał się kilku interesujących modów. Na szczególną uwagę zasługuje jeden z nich: Hard Life. Modyfikacja ta jest znacznym rozwinięciem w porównaniu do podstawki, szczególnie jeśli chodzi o fabułę. Dal wszelkich zainteresowanych podaję link do strony na Strategy First: http://www.strategyfirst.com/forum/showthread.php?t=35675. Znajdziecie tam mnóstwo użytecznych informacji, jak również linki do downloadu tak tej, jak i innych modyfikacji. Dostępne są również patche. Strona niestety jest po angielsku, co może sprawić problemy, wierzę jednak, że sobie poradzicie. UWAGA: po zainstalowaniu Hard Life trzeba zacząć rozgrywkę od początku.

PS. Jeśli zajdzie potrzeba, jestem pewien, że nie zabraknie wśród nas użytkowników, którzy zdecydują się przetłumaczyć najważniejsze informacje z wyżej podanej strony.

*

Svean
Awatar użytkownika
Młodszy chorąży
Młodszy chorąży

Próbowałem zainstalowac HardLife Addon na 7.62 HC i... kupa :P
W ogóle to zdaje się że HLA wymaga instalacji także 7.62 Reload (wyszło TYLKO po rusku)!!!
Może ktoś może mi powiedzieć jak to zrobić?

Mam kumpla który gra w HLA ale on ma ruską wersję gry tylko z nałożonym tłumaczeniem angielskim - i u niego chodzi (chociaż interface jest częściowo w cyrylicy :P) niemniej nie mam pojęcia jak HLA odpalić na "normalnej" angielskiej wersji 7.62 HC...

Any help?
(strona średnio pomogła...)

*

maras11
Kapral
Kapral

By zainstalować HLA nie potrzebujesz koniecznie 7.62 Reload. Byłoby miło, gdybyś go posiadał, jednak nawet bez niego śmiga całkiem nieźle. Problemem jest to, że nie będziesz w stanie wejść do kilku lokacji (gra natychmiast się wywali). Oprócz tego musisz utworzyć plik o nazwie 300_protagonist_body.azp (w katalogu Actors/Monsters) --> nie ma go w podstawowym 7.62. Nie posiadając dodatku, co jest raczej niemożliwe, najlepiej wykorzystać któryś z już istniejących plików z tym rozszerzeniem - po prostu zmieniasz nazwę. Trochę przy tym musiałem pokombinować, bo parę razy widać było tylko głowę mojego najemnika, ale daje radę to zrobić. Po prostu, jeśli zobaczysz, że twój gość jest niewidzialny, przemianuj inny plik. Nie muszę przypominać o kopii bezpieczeństwa, prawda?
Co do interface'u, możliwe jest, że tu i ówdzie pojawi się cyrylica. Na to jednak póki co nie ma chyba sposobu.
Pozdrawiam

*

Svean
Awatar użytkownika
Młodszy chorąży
Młodszy chorąży

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

To nie możesz tu napisać takiego tematu? Przyklei się, może nawet nadał by się jako artykuł - poradnik do 7.62 (a co za tym idzie, może i pomyśli się aby wrzucić co-nieco do innych gier podobnych).

*
Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Szczególnie, że svean i aszek to jedyne żywe istoty na LA xD

*
Svean
Awatar użytkownika
Młodszy chorąży
Młodszy chorąży

Wysłałem aszkowi zapytanie dot. skopiowania jego instrukcji - więc jak się aszek pojawi to liczę że i pojawi się instrukcja instalacji HLA.

Od siebie powiem że to co zdążyłem zobaczyć wygląda naprawdę całkiem ciekawie - i nie chodzi mi o nowe bronie (bo to jest dość oczywiste ;)) ale np na stracie jest kilka pytań od aleksego pozwalających wyspecjalizować najemnika (+ do niektórych statów i - do innych) a także wybiera się jakieś bronie (i to jakieś lepsze a nie pistolety), niemniej trzeba je potem odebrać a że wszystko pojawiło się w cyrylicy (duże ilości cyrylicy naraz) to troszkę szlag mnie trafił i nie chciało mi się czytać :P

I jestem w rozterce - grać w to czy czekać na tłumaczenie? Mod zapowiada się super (chociaż muszę poprosić kumpla o zgranie paru plików .azp z lokacjami z 7.62 Reload), takie rzeczy jak naprawa samochodów, dodatkowe staty (np mechanika), nowe questy, nowi najemnicy (także możliwość zatrudnienia pozostałych najemników wśród których wybieramy swoje alter ego na początku gry), poprawionych kilka taktycznych i strategicznych aspektów gry... wszystko wygląda naprawdę fajnie, tylko ta pier....na CYRYLICA :P

*

maras11
Kapral
Kapral

Co to za problem instalacja HLA?? wystarczy sprawdzić link z pierwszego postu. Nie ma sprawy, jeśli trzeba, sam wam opiszę. Jedynym poważnym problemem może być wersja 4, która w przeciwieństwie do v.3 WYMAGA już map z samodzielnego dodatku 7.62 Perezaryadka (Reload), który nie pojawił się nigdzie poza Rosją. V.3 pójdzie jeszcze bez niego, ale miejscami może się wypierniczyć. A jeśli chodzi o "licencję" na instalację HLA, jeśli ktokolwiek ją posiada, to chyba tylko chłopaki na Strategy First. Co do zmian w HLA w stosunku do podstawowej wersji 7.62, jest ich mnóstwo, m. in. tak jak stwierdził Svean, na samym początku otrzymujemy misję, w której (świadomie lub nie) specjalizujemy najemnika. Jest to napad na bank - świetna sprawa:) Później zaś jest tylko lepiej.

Pozdrawiam wszystkich grających w 7.62 i życzę cierpliwości, bo gra potrafi wkurzyć jak mało która. I nie mówię tu tylko o wyśrubowanym poziomie trudności, zwłaszcza po przeskoczeniu paru CGLi, ale przede wszystkim fatalnej optymalizacji, która aż woła o pomstę do nieba.

*

Svean
Awatar użytkownika
Młodszy chorąży
Młodszy chorąży

Instalacja HLA by aszek:

Zanim się weźmiesz za instalowanie HLA polecam zrobić porządek z plikami w E6 aby oddzielić pliki oryginalne od wszelkich modów które będziesz chciał sobie uruchomić. Najpierw zaopatrz się w pakowarkę "azp.exe".

Teraz zrób sobie gdzieś folder (z daleka od folderu gry - aby się nic nie pomieszało) i przekopiuj do niego plik "Pack0.azp". Potraktuj go azp:

Kod:
azp.exe x Pack0.azp

Dostaniesz rozpakowaną strukturę folderów, jak łatwo zauważyć bardzo to przypomina foldery E6. Usuń plik "Pack0.azp". Teraz ta sama operacja (w osobnych folderach) dla plików patchy E6 - ważna kolejność:

Kod:
azp.exe x patch_1_01.azp
azp.exe x patch_1_02.azp
azp.exe x patch_1_10.azp
azp.exe x HWM.azp

I znowu pliki .azp usuń.

Teraz do folderu gdzie rozpakowałeś "Pack0.azp" przesuwasz pliki (zastepując istniejące) z kolejnych folderów patchy czyli "patch_1_01", "patch_1_02", "patch_1_10", "HWM".

W folderach E6 istnieją analogiczne foldery i pliki jak w łatach (czy modach), a te ładują się jako ostatnie (zastępując to co jest w patchu), więc aby gra ładowała się szybciej i była w jednym kawałku w kolejnym kroku przesuwasz do "Pack0" foldery E6:

Kod:
ACTORS - za wyjątkiem podfolderu Monsters
ACTORSINI
BMP
INI
INVENTORYINI
MEDIA
OBJECTS
SHOPINI
SOUNDS
WORLDINI

oraz pliki:
Kod:
LOCAL.TXT
LOCAL_DEMO.TXT
Tips.txt
AUTOCAMERA.DEF
AUTOTEST.E6C

Tu zasada jest taka, że do folderu "Pack0" można przekopiować wszystko co nie jest już spakowane, ale foldery E6:
ActorsMonsters
Media.pack
Music
Quests
Saves
Shots
Video
Z całą swoją zawartością muszą zostać, zaś reszta może być spokojnie przesunięta do folderu "Pack0".

Teraz w folderze "Pack0" usuń wszystkie pliki z folderu:
RenderedItems

Teraz jest dobry moment na ściągnięcie sobie ostatniego patcha do E6 czyli "Unofficial Patch 0.98 for 7.62" i przesunięcie jego zawartość do folderu "Pack0".

W folderze "Pack0INI" usuń plik "vfs.ini".

Na koniec spakujemy wszystko razem (trochę to potrwa):

Kod:
azp.exe ar packE6.azp *.*

Powstały plik "packE6.azp" przesuwamy do głównego folderu gry oraz w folderze "INI" edytujemy plik "vfs.ini", aby wyglądał tak:

Kod:
"packE6.azp"
END

aby E6 wiedziało co ma wczytać. Można jeszcze posprzątać po całej zabawie i usunąć cały folder "Pack0" (chyba że trzymamy to na kolejny rebuild z aktualniejszym patchem). Teraz w jednym jedynym pliku mamy całe oryginalne i zaktualizowane E6 i można bezpiecznie instalować mody - po łatwym skopiowaniu ich struktury do E6. Mody zwykle przychodzą w plikach .azp więc dodajemy tylko wpis do górę listy w pliku "INIvfs.ini", oraz w przypadku HLA, BFXa czy BankRoobery również wpis w "QuestsE1Pe6q.modinfo".

Teraz HLA łatwo Ci się zainstaluje. Najprościej jakbyś sobie ściągnął HLA w wersji bundle (zbiorczej), ostatnia to chyba hla04b30 i wrzucił całą zawartość do E6 i w pliku "vfs.ini" zrobił tylko 2 adekwatne linie:

Kod:
"hla03b21_bundle.azp"
"packE6.azp"
END

No i tyle ;)

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie